Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš mladší napsal Blesku: Začalo to za volantem, skončilo u psychiatra

  • Autor: T. Belica,J. Tomek,P. Macek - 
    15. 11. 2018
    05:00

    Premiér Andrej Babiš (64, ANO) ve středu poprvé řekl, jak se jeho syn stal z pilota člověkem odsouzeným k psychiatrické péči, a svoji verzi příběhu. Dle reportáže Televize Seznam měl totiž nechat Andreje Babiše mladšího (35) odvézt na Krym, aby nevypovídal v kauze Čapí hnízdo. Sám je totiž jedním z obviněných. Jenže ještě o několik měsíců dříve, než se jím stal, zaslal Babišův syn z prvního manželství Blesku e-mail. V něm mluví o svých psychických problémech i o tom, čeho se bojí.

    Premiér Babiš ve středu na tiskové konferenci počin reportérů Seznamu označil za „vylhanou sprostou lež“. Ve Švýcarsku totiž vyzpovídali jeho syna, který – jak premiér sám potvrdil – trpí schizofrenií a který se již dříve obrátil na policii, že byl svým »pečovatelem « Petrem Protopopovem (38) unesen na Krym.

    Podle Babiše staršího jeho syn rozhodně nebyl ukryt před policií, aby ho nemohla vyslechnout. Muži zákona prý dobře věděli o pobytu jeho syna, jehož před stíháním »chrání« lékařská zpráva psaná psychiatričkou. Ta je Protopopovou manželkou.

    Spolu se svým otcem a starší sestrou Adrianou (39) – která též trpí psychickými problémy – je »junior« obviněn v kauze údajného dotačního podvodu k farmě na Benešovsku. Předseda vlády přiznal, že právě na jeho žádost skončil mladý muž v Národním ústavu duševního zdraví po incidentu za volantem a potyčkou s policisty. Co už ale na tiskovce z úst otce nezaznělo – ale v e-mailu od juniora naopak velice výrazně – byly pocity, které v péči psychiatričky Dity Protopopové (38) a jejího muže junior zažíval.

    Blesk se tehdy rozhodl informace z e-mailu nezveřejnit, protože chyběl argument veřejného zájmu: v té době nebylo ještě potvrzeno, že jsou potomci premiéra mezi obviněnými. Faktorem byl i zdravotní stav Babiše mladšího, který naznačoval dopis. Nyní ale jeho slova dokreslují nejen uvažování mladého muže v době, kdy se potýkal s psychickým onemocněním, ale jednu z nejpodivnějších kauz, které kdy česká politika zažila.

  • 1.Úryvky z e-mailu

    Plný emocí, naléhavosti, nedokončených vět a sem tam i s hrubkami – tak vypadal e-mail, který v květnu roku 2017 poslal Blesku Babiš mladší. V té době s sebou ještě nenesl vzpomínku na Krym, ale popsal, jak se po dopravním excesu dostal do péče psychiatrů, v níž je – ač už ve Švýcarsku – dle svých slov dodnes.

  • 2.O konci svého povolání pilota

    „Roku 2015 jsem dal výpověď v práci (Travel Service). Šel jsem v depresi (kvůli pracovní situaci/osobní krizi) řídit auto a omylem ho zastavil na odstaváku D1 vedle Průhonic. Policie si mě všimla, zastavila za mnou, vystoupila. Dovoloval jsem si a naschvál jsem jim řekl nesmysl. Zavolali sanitku, neptali se mě na identifikaci, tak jsem vystoupil z vozidla, abych ji z kufru vyndal – ihned mě sundal (policista – pozn. red.) na zem a dal mi pouta (policisté byli minimálně tři, plné auto), byl jsem naložen do sanitky, identifikován, a odvezen do psychiatrické léčebny v Havlíčkově Brodě.“

    Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího. Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího. | Reprofoto ČT24

  • 3.O tom, jak poznal svou lékařku

    „Tam (v Havlíčkově Brodě – pozn. red.) jsem byl míň než týden – přemístěn do psychiatrické léčebny v Klecanech (NUDZ – Národní ústav duševního zdraví), kde jsem zůstal 60 dní a byla mi nasazena doktorka Dita Protopopová, která je dodnes nedobrovolně/dobrovolně (obojí je pravda technicky) má doktorka. Já jí nedůvěřuji... V září 2015 jsem byl propuštěn z léčebny NUDZ. V posledních dnech představen manželovi paní Protopopové, který mě z dobrého činu vozil na povolené procházky po dobu mé detence.“

    Dita Protopopová kandidovala za ANO na Praze 8. Mandát zastupitelky však složila kvůli kauze Andreje Babiše mladšího. Dita Protopopová kandidovala za ANO na Praze 8. Mandát zastupitelky však složila kvůli kauze Andreje Babiše mladšího. | Facebook

  • 4.O novém zaměstnání

    Září 2015 až září 2017 – Bral jsem a beru léky, které mi ničí zdraví. Mám zase zaměstnání. 2017: Pracuju v Agrofertu, kde jsem sehnal povolání, a člověk, který se stal mým »ochráncem« (manžel mé psychiatričky), také dostal automaticky povolání v Agrofertu, pracujeme společně = nosíme balíky, poštu, lidi, ale také špinavé prádlo mezi CPM (Centrum pohybové medicíny – pozn. red.)/Sokolovna Průhonice/Čapí hnízdo a Agrofert.“

    Agrofert Agrofert | Profimedia

  • 5.O lidech, kteří jej měli na starost

    Protopopova zajímá jenom Rusko a logicky jeho vlastní rodina + tahat na branku v práci. Protopopovou zajímá její rodina a kariéra, moje zdraví je v haj*luA co se týče vlastního přání a svobody od útisku, tak to v žádném případě nepřichází v úvahu. Schizofrenií trpící lidé mají menší práva než kriminálníci. V ČR nemám žádná práva!!!!! Ten Rus (zřejmě Protopopov – pozn. red.) se mi také smál, že to jenom v Americe ti může pomoci právník.“

    Premiér Andrej Babiš komentoval 14. listopadu 2018 v Praze na tiskové konferenci po setkání s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym také případ údajného nedobrovolného držení jeho syna Andreje Babiše mladšího na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo. Premiér Andrej Babiš komentoval 14. listopadu 2018 v Praze na tiskové konferenci po setkání s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym také případ údajného nedobrovolného držení jeho syna Andreje Babiše mladšího na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo. | ČTK

  • 6.O tom, proč oslovil Blesk

    Květen 2017 – situace mezi vztahem pečovatel (Protopopov), pacient (já) a doktorkou – která cení zuby, když je konfrontována (Protopopová), je tak neúnosná, že jsem schopen vidět z téhle časové dálky svůj vlastní hrob/ invalidní židli nebo minimálně zdravotní problémy. Nechci brát léky. Proto odepisuji a píšu redaktorovi, který se mnou, doufám, počká hodně měsíců. Já chci jenom nějakou obranu, i když jsem naivní...“

    Pozn.: V úryvcích z e-mailu došlo k redakčním úpravám v zájmu srozumitelnosti a pravopisu.

  • 7.Ústav stojí za lékařkou

    Vedení Národního ústavu duševního zdraví se ve středu postavilo za svou zaměstnankyni Ditu Protopopovou. Ta měla sepsat zprávu pro policii, podle níž Babiš mladší není schopen vypovídat před policií. Protopovová podle vedení NUDZ nijak nepochybila.

    „Lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi jen v případě, že s tímto pacient souhlasí, nebo o to sám požádá,“ stojí ve vyjádření, podle nějž Protopopová nebyla ani ve střetu zájmů, když se starala o juniora, přitom ještě radila na (tehdy Babišově) ministerstvu financí, nyní se stará o reformu psychiatrické péče na ministerstvu zdravotnictví (náleží ANO), a letos za Babišovo hnutí kandidovala v komunálkách.

    A tvrzení Babiše mladšího v reportáži Seznamu, že měl od doktorky dostat na výběr „buď tě zavřeme v ústavu, nebo pojedeš na »prázdniny«?“ „Nikdy v životě žádnému pacientovi nevyhrožovala hospitalizací, natož aby mu nabízela nějaké alternativy, které by mohly vyznít jako nátlak. Pacient může být hospitalizován pouze na vlastní žádost,“ píše se dále.

    Video  Epicentrum: Únos Babišova syna na Krym. Přežije skandál vláda?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 8.Jak a kdy se s ním Blesk spojil

    • V říjnu 2016 Blesk zjistil, že si mladý Babiš pořídil v Ďáblicích dům za více než 12 milionů. Redaktor Blesku jej proto oslovil přes Facebook s prosbou o vyjádření.

    21. května 2017 zaslal Babiš ml. na redakční mail printscreen konverzace z Facebooku s dotazem, zda jej opravdu oslovil redaktor Blesku. Ten ho následně ujistil, že je to tak, a zeptal se, zda by měl zájem se ve věci svého nového domu sejít.

    • Místo toho ten samý den Babiš ml. reagoval zasláním e-mailu s obšírným popisem svých peripetií. Tato komunikace tedy probíhala ještě před tím, než v říjnu loňského roku vyšetřovatelé oznámili, že mezi stíhanými je kromě Babiše také jeho současná žena a syn a dcera z prvního manželství. V e-mailu pro redakci Blesku »junior « v květnu roku 2017 podrobně popisuje svůj život od roku 2015. Tehdy někdejší dopravní pilot skončil u společnosti Travel Service. A mluví i o tom, jak se ocitl na psychiatrii.

    Premiér ve středu na tiskovce mimochodem jeho popis událostí potvrdil: „17. července 2015 mi volala policie, že našla mého syna v autě na dálnici D1, kde vykládal neskutečné věci a na základě toho byl převezen na psychiatrickou léčebnu do Havlíčkova Brodu.“

    Andrej Babiš jr. Andrej Babiš jr. | archiv

    Kauza Andreje Babiše mladšího

    Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

    Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

    Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

    Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Petronila1 ( 16. listopadu 2018 23:08 )

Dobrý den, tak vás zajímala ta vila .. a když nebyl schopen se bavit o ní, tak vám bylo dočista jedno co vám píše? Na váš deník dost pozoruhodné... Hledáte senzace, ale když vám píše syn premiéra a jde viditelně o psaní člověka v zoufalé situaci, tak vám to nepřipadalo dost senzační (jako vila..) A tak jste si čistě z taktu nechali pro sebe ...a to až dosud, přestože ho už dlouho hledá policie? Taky pěkná pohádka..

pavouk307 ( 16. listopadu 2018 00:26 )

Nechlastej, už takhle jsi dementní, idiote

Omur ( 15. listopadu 2018 22:56 )

To určitě, plká se jinde.

Omur ( 15. listopadu 2018 22:45 )

Lov si do dialogu u Kramnýho.

ivoadIIer ( 15. listopadu 2018 22:20 )

Soudruh prezident vám vzkazuje, že mu všichni můžete políbit (_!_) a že premiérem bude znovu Babiš, i kdyby jste se měli z toho posrrat. A s ústavou si tak akoránt jí můžete vytřít, soudruh prezident jí k ničemu nepotřebuje. Byl zvolen přímou volbou, takže si může dělat co se mu zlíbí. Čest práci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa