Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman: Žádný únos, syn si na Krymu narazil dívku. Babišovi by dal další šanci

Autor: ČTK, simao - 
15. listopadu 2018
22:19

Prezident Miloš Zeman se na TV Barrandov rozpovídal o kauze Andreje Babiše mladšího. Zpochybnil verzi, že byl premiérův syn unesen na Krym. Podle něj proti ní vypovídají fotky Babiše juniora, který se fotil na Krymu s činčilou a blonďatou ženou. Vedle toho prezident uvedl, že premiéra Andreje Babiše by podržel i v případě, kdyby došlo na vyslovení nedůvěry vládě.

„Víte, v mém vidění světa, které nikomu nevnucuji, se stalo stručně řečeno to, že pár revolverových novinářů přepadl v jeho švýcarském bytě duševně nemocného muže,“ uvedl Zeman v TV Barrandov v rozhovoru s Jaromírem Soukupem.

„Teď se musíte ptát, jestli ten člověk je opravdu duševně nemocný, a nebo není. Podle mého názoru i ten záznam toho rozhovoru nasvědčuje o duševní nemoci. Konkrétně, jak říkají lékaři, o schizofrenii,“ pokračoval Zeman.

Není sice psychiatr, ale míní, že Babiš mladší, kterého ve Švýcarsku vypátrali Jiří Kubík a Sabina Slonková ze Seznam Zpráv, je skutečně nemocný. Jak ostatně tvrdí i jeho otec, premiér Andrej Babiš.

„Když v tom rozhovoru vám někdo řekne: Podepsal jsem něco, ale vlastně jsem nevěděl, co podepisuji, no tak duševně normální člověk samozřejmě ví, co podepisuje, jinak by nebyl normální. Já také musím podepsat denně stovku materiálů,“ upozornil Zeman a narážel na slova Babiše mladšího z reportáže o tom, že podepsal cosi k Čapímu hnízdu, ale neví co.

Zeman: Únos? Vždyť se fotil s činčilou a ženou

Zeman zpochybnil i to, že Babiše juniora unesl Petr Protopopov na Krym. „Ten údajný únos na Krym? Dnes jsem viděl fotografii, jak tomu mladému Babišovi sedí na rameni činčila, to je taková, ani nevím, větší myš, nebo něco takového a dělají se z ní kožichy. To není podstatné. No a že si tam narazil nějakou dívku a tam se s ní objímá atd. Takže to byl skutečně únos jako vyšitý,“ uvedl také Zeman.

Premiérův syn Andrej Babiš mladší řekl serveru Seznam Zprávy, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském poloostrovu Krym, anektovaném Ruskem. Premiér médiím řekl, že jeho syn na Krymu byl, ale nebyl nikým unesen. Uvedl také, že jeho dospělý syn i dospělá dcera jsou psychicky nemocní. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži.

Babiše by Zeman opět podržel

Kdyby přitom v souvislosti s kauzou Babišova syna poslanci nynější vládě vyslovili nedůvěru, prezident Zeman opět pověří sestavením kabinetu Babiše. Babiš může podle Zemana po vyslovení nedůvěry vládnout měsíce v demisi, a za tu dobu se situace uklidní. Že by poslanci skutečně vládě vyslovili nedůvěru, ale prezident neočekává.

„Kdyby vzdor mému očekávání byla vládě vyslovena nedůvěra, tak pověřím po jeho demisi Andreje Babiše sestavením vlády,“ prohlásil Zeman. „Mám dva pokusy před sebou,“ dodal.

Ústava mu podle něj umožňuje, aby vláda v demisi vládla několik měsíců. „A to už se situace opravdu uklidní,“ doplnil. Návrh na vyslovení nedůvěry vládě ale podle něj získá ve Sněmovně jen malou podporu. „Moje prognóza - že to skončí, že se to rozplyne,“ řekl dnes ke kauze Zeman.

Dav si zahuláká, rýpl si Zeman

Prezident se vyjádřil i k demonstraci proti Babišovi, která se odehrála ve čtvrtek na Václavském náměstí, kde dav vyzýval premiéra k demisi. „Pražský dav si dnes jako obvykle zahuláká,“ doplnil Zeman v narážce na večerní demonstraci, kdy se na pražském Václavském náměstí sešly tisíce lidí.

Se Zemanem se dnes sešel kvůli aktuální politické situaci předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Před Hamáčkem na Hrad dorazil i předseda poslaneckého klubu ANO a první místopředseda strany Jaroslav Faltýnek. Novinářům řekl, že šlo o pravidelnou schůzku, kterou s hlavou státu absolvuje z titulu funkce šéfa zemědělského výboru. „Prezident nepovažuje tuto kauzu za důvod k odstoupení vlády nebo odvolávání vlády, spíš za mediální záležitost,“ řekl novinářům Faltýnek.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

TYBOGO ( 23. listopadu 2018 09:02 )

VÍCE NEŽ VÍCE NEŽ 50M. NA CAPÍ HNÍZDO mu mám za zlé, že dalších 95% eko dotací zcizil původnímu poslání pro 200 největších zákazníků továrny karcerogenních agro-jedů Lovochemie a vyrobil tak kůrovcovou kalamitu i umělé sucho s podílem na megamigraci z vysušené Afriky, lesních požárech u Atén2018, jihu i severu Evropy... Skvělé dílo agenta StB v nepřátelském území!

monhtik ( 17. listopadu 2018 12:58 )

Pro pana hradnihohulvata, /tak se pojmenoval sám, respektive svůj příspěvek/ a další diskutující, kteří stále omítají chápat. Tady vůbec nejde o Čapí hnízdo nebo Babišova syna, tady se jenom někdo setsakramentsky snaží Babiše odstranit a jemu k tomu všechno dobré. Stejně tak překáží prezident Zeman, to bylo vidět i v prezidentských volbách, kde byla velká snaha prosadit na Hrad kývající loutku bez názoru na cokoliv a vítače imigrantů Drahoše. Pro ty, kteří nechápou, ano Babiš byl obviněn, ale a nebyl odsouzen a pravděpodobně ani nebude, neboť se ničeho nedopustil. A pozor, pokud je člověk obviněn, ale není odsouzen, platí presumpce neviny, čili hledí se na něho jako na nevinného. A tak kecy panů Fialů, Kalousků, Bělobrádků některých z ČSSD, kteří neustále omílají, že v čele vlády stoji obviněný člověk jsou jen pusté nesmysly. Oni patří k těm, kteří by se Babiše rádi zbavili a je jim k tomu dobré všecko, třeba i nesmysly nějakých všehoschopných rádoby novinářů.

monhtik ( 17. listopadu 2018 12:41 )

Pane Willi48, podle toho co jste stvořil, až na toho Havla, jste choromyslný vy.

willi48 ( 16. listopadu 2018 19:41 )

V čele tohoto státu stojí, bohužel, dva choromyslní šílenci. A když je teď doplnil prohulenej chrchloš Tubera, tak musíme být celému světu opravdu jenom pro srandu. To vše je asi msta za to, že jsme v osmdesátémdevátém dalšího vola - Havla - s jeho fantasmagoriemi neposlali do řiti.

marmat ( 16. listopadu 2018 19:04 )

Pokud nejste jen tupí trollové, tak jistě vnímáte dnešní vyjádření Policie.... Ta jasně ODDĚLILA DVĚ KAUZY..."ÚNOS" a "DOTACI".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa