Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Bolí to, když váš vlastní otec říká, že lžete.“ Týden, který změnil Babišovi ml. život

  • Autor: ČTK,for,simao - 
    18. 11. 2018
    05:00

    Kauza Andreje Babiše mladšího otřásla Českem, v pátek se má dokonce ve Sněmovně hlasovat o osudu vlády jeho otce a premiéra Andreje Babiše. Ten se v sobotu vydal za svým synem do Ženevy, kde žije Babiš junior se svou matkou Beatrice. Premiér emotivně uvedl, že jede svému synovi pomoci. Emocí však prýští v téhle kauze každodenně více. A Andrej mladší nyní reagoval pro Seznam Zprávy trochu jiným způsobem, než premiér naznačuje. Dost to dle něj bolí, když jeho vlastní otec říká, že lže. Obvinění ze lhaní však nepadlo mezi nimi tento týden poprvé - Babiš ml. totiž již dříve uvedl, že premiér lže o jeho nemoci. Co zásadního zatím oba hlavní aktéři uvedli a zveřejnili?

  • 1.Švýcarský stesk Babiše ml.

    Začneme netradičně od konce. Je to totiž týden, který změnil Andreji Babišovi mladšímu život. Do teď zůstával stranou pozornosti, byť i on je obviněn v dotační kauze Čapí hnízdo. Do teď ani nebyl vyslechnut.

    A i kvůli tomu panují jisté obavy poté, co do Švýcarska odletěl Andrej Babiš, který tvrdí, že vyrazil svému synovi pomoci. Ten pro Seznam Zprávy však řekl něco trochu jiného. Mluví o nátlaku. „Matka na mě začíná dělat tlak, protože můj otec určitě dělá tlak na ni prostřednictvím SMS,“ uvedl před příletem svého otce do Ženevy.

    Babiš starší o svém synovi říká, že je to schizofrenik. A že jeho údajný únos na Krym byl jen výletem. „Ono to dost bolí, když váš vlastní otec říká, že o něčem lžete. Nevím, o čem mluvil,“ přiznal nyní Babiš junior.

  • 2.12. listopad: Šokující reportáž

    Premiérův syn promluvil v pondělní reportáži pro server Seznam Zprávy, že spolupracovníci jeho otce ho drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Premiér podle něj chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka.

    „Můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda (...) Já bych se nechtěl zúčastnit trestního řízení. Ale zdravotně jsem schopen komunikovat v českém jazyce,“ říká. Uvedl také, že k farmě Čapí hnízdo podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje. Přiznal, že byl jako pacient v Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ) a bere léky.

    Babiš mladší má švýcarské občanství. Uvedl, že se v NUDZ setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za ANO, které vede Babiš starší. Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na Krym. Policie se podle předchozích zpráv serverů Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením o údajném únosu zabývala, ale neodhalila protiprávní jednání.

    Video  EPICENTRUM: Únos Babišova syna na Krym. Přežije skandál vláda?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.13. listopad: První reakce premiéra

    Premiér ve své první reakci uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný a musí být pod dohledem. Řekl také, že syn nebyl unesen, ale že z Česka odjel dobrovolně. Babiš rovněž zmínil, že jeho dcera trpí bipolární chorobou. Dříve přitom uváděl, že v době, kdy Čapí hnízdo získalo dotaci, spoluvlastnily farmu mimo jiné jeho dvě dospělé děti.

    „Můj syn je psychicky nemocný. Bere léky, musí být pod dohledem a žije s matkou ve Švýcarsku. Mého syna nikdo neunesl, z ČR odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal (...) Je mi líto, že se tady pořádá hon na moji rodinu,“ vzkázal nejprve ve Zprávě Babiš. 

    Odpoledne pak vystoupil na tiskovce v Palermu. S mořem a palmami za zády. „Můj syn Andrej, kterého novináři přepadli v bytě ve Švýcarsku, kde žije s jeho mámou a natáčeli ho tajně s kamerou v brýlích, jak se tím sami chlubí, a kladli mu sugestivní otázky, aby dostali tu správnou odpověď, to je skutečně vrchol hyenismu. A protože natáčet psychicky nemocného člověka tajně a tímto způsobem je odporné a hnusné,“ bouřil premiér. A tvrdil, že je jeho syn schizofrenik.

    Výroky premiérova syna, který dříve působil i jako pilot boeingu, vyvolaly ostrou reakci opozice i napětí ve vládní koalici ANO a ČSSD. Šest opozičních stran, které sdružují 92 poslanců, podalo návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě. Premiéra vyzvaly, aby do vyšetření kauzy odešel z funkce. Hnutí ANO naopak uvedlo, že zveřejnění zprávy z rozhovoru s premiérovým synem je účelovou kampaní s cílem zdiskreditovat Babiše i ANO.

    Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího | Reprofoto ČT24

  • 4.14. listopad: Babišova intimní zpověď

    Babiš starší kauzu vysvětloval také vládě a při schůzkách s předsedy vládní ČSSD a také komunistů a SPD. Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že si jeho strana přeje ve vládě programově nahradit sociální demokracii. Opozice shromáždila podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny k hlasování o nedůvěře vládě.

    Babiš při další tiskovce tentokrát na Úřadu vlády potvrdil, že jeho syn byl v minulosti na Krymu a Ukrajině. Prý legálně. Babiš znovu vyslovil domněnku, že načasování kauzy bylo předem připravené. Dál usilovně tvrdí, že je jeho syn nemocný.

    „Je to bohužel nemocný člověk a ti novináři ještě ho zneužili tak, že on samozřejmě nevěděl, že ho někdo natáčí. Ani moje bývalá manželka to nevěděla. A on jim dal ještě mail. Oni si s ním mailovali. Zveřejnili ty maily a zneužili ho. To, že dnes mají z toho problémy i moje jiné děti, tak v životě jsem nezažil takový hyenismus, jak tahle dvojice tzv. investigativních novinářů připravila svůj životní deal, že mě odstraní,“ tvrdí premiér.

  • 5.15. listopad: E-maily od juniora

    Údajný únosce Babiše ml. Petr Protopopov odmítl, že by unesl premiérova syna na Krym. Právu řekl, že byl jeho asistentem a do Ruska a na Krym odjeli loni kvůli tlaku médií po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo. Babiš na Facebooku poděkoval Protopopovým za péči o syna. Deník Blesk zveřejnil pasáže z e-mailu, který redakci poslal Babišův syn v květnu 2017. Píše v něm o svých psychických problémech a o strachu.

    Uvedl také, že psychiatričce Ditě Protopopové nedůvěřuje. „Květen 2017 – situace mezi vztahem pečovatel (Protopopov), pacient (já) a doktorkou – která cení zuby, když je konfrontována (Protopopová), je tak neúnosná, že jsem schopen vidět z téhle časové dálky svůj vlastní hrob / invalidní židli nebo minimálně zdravotní problémy. Nechci brát léky. Proto odepisuji a píšu redaktorovi, který se mnou, doufám, počká hodně měsíců. Já chci jenom nějakou obranu, i když jsem naivní...,“ vzkazoval tehdy Babiš mladší.

    Premiér Babiš na Facebooku obšírně a emotivně rozebírá situaci kolem údajné nemoci svého syna. „Je to hrozná nemoc pro nemocného i jeho okolí. Pro rodiče zvlášť. Doufáte, věříte, někdy se i modlíte. Jde to nahoru dolů. Období naděje, že je vaše dítě stabilizované a má radost a uspokojení z toho, co v životě prožívá, střídají období, kdy se dozvídáte, že to vaše dítě zrovna svůj život a nemoc nezvládá. Můžete mu pomoct? Někdy moc ne. A třeba mu jde o život, nebo dokonce i ohrožuje na životě své blízké,“ píše Babiš. Podle něj jde „o několik let trvající horor“.

    Babišův syn píše aktuální e-mail Seznam Zprávám. „Teď čtu v novinách, že můj otec řekl, že musím být pod ‚neustálým dozorem' vzhledem k mé pseudonemoci, které se říká schizofrenie. Tím překročil červenou čáru, protože to je lež a sahá to a dotýká se to mé osobní svobody,“ vzkazuje. „Nejsem vůbec pod ‚dozorem' ve Švýcarsku, ale volný. Četl jsem taky, že policie znovu otevřela můj případ ‚únosu'. Jestli je člověk opravdu unesený, nebo ne, je jedna záležitost, ale to, že můj pečovatel řekne: ‚Já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřenej, je druhá,“ dodává.

    Video  Policie a státní zástupci promluvili o „únosu“ Babišova syna i Čapím hnízdě  - redakce Blesk
    Video se připravuje ...

    Mluvčí ruského ministerstva zahraničí označila zprávy o únosu syna českého premiéra na Krym za provokaci, zřejmě vyrobenou kvůli vnitropolitickým cílům. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček jednal na Hradě s prezidentem Zemanem. Prezident odpoledne přijal i místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka. Novinářům Faltýnek poté řekl, že prezident nepovažuje tuto kauzu za důvod k odstoupení vlády nebo odvolávání vlády, spíš za mediální záležitost. Prezident Zeman později na TV Barrandov řekl, že kdyby poslanci nynější vládě vyslovili nedůvěru, pověří sestavením kabinetu opět Babiše.

  • 6.16. listopad: Babiš nikdy, nikdy neodstoupí

    Deník Blesk upozorňuje na to, že Andrej Babiš mladší nechyběl v létě 2017 na svatbě svého otce s Monikou Babišovou na Čapím hnízdě. 

    Oleh Sloboďan z kanceláře šéfa ukrajinské pohraniční služby řekl Rádiu Svoboda, že Babišovi mladšímu hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu a pokuta za nezákonné překročení hranic.

    Premiér Babiš v emotivním projevu před odletem do Bruselu řekl: „Nikdy neodstoupím, nikdy. Ať si to všichni zapamatují. Záležitost vnímá jako puč.

    Právě ve čtvrtek se přitom do Ženevy opět vydali novináři Seznam Zpráv Jiří Kubík a Sabina Slonková, pokouší se znovu sejít s Andrejem Babišem juniorem. Před domem prý nejsou žádné hordy novinářů, o kterých mluvil Babiš. „Přijeli jsme sem znovu, abychom Vás požádali o rozhovor. Tentokrát bychom chtěli mluvit hlavně s Vámi. Protože Váš syn se v posledních týdnech dostal do pozice člověka, jehož slova jako by neměla vůbec žádnou váhu,“ píší Babišově matce.

    Dostávají se však do kontaktu s advokátem Alexandrem de Senarclensem, který prý zastupuje Babiše mladšího v Ženěvě. „Jistě víte, že má zdravotní problémy,“ uvádí a varuje novináře, že jim hrozí trestní stíhání.

  • 7.17. listopad: Odlet do Ženevy

    Andrej Babiš vyráží o půlnoci na Národní třídu, vyhýbá se tak nejen novinářům, ale i demonstrantům, kteří k památníku doráží až nad ránem. Babiš se nechal slyšet, že letí za svým synem do Švýcarska.

    „Tento rok jsem přišel dřív, protože brzo ráno letím za svým synem do Švýcarska, který se svou matkou je už dva dny v bytě, protože novináři mu nedovolí de facto vycházet. Jdu za ním, abych mu pomohl,“ tvrdí. Se synem se přitom naposledy viděl na své svatbě - ta se konala právě na Čapím hnízdě v létě 2017. Promluví premiér o schůzce se synem v neděli ve 21:25 v rozhovoru pro TV Nova?

    Babiš Junior byl přítomen i na svatbě svého otce v roce 2017 na Čapím hnízdě Babiš Junior byl přítomen i na svatbě svého otce v roce 2017 na Čapím hnízdě | archiv Blesku

    Kauza Andreje Babiše mladšího

    Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

    Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

    Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

    Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zacoaproc ( 19. listopadu 2018 17:25 )

Pane Babiš slušní a poctiví občané ČR s rozumem na svém místě, tedy miliony voličů stojí za vama. Nepolevte a nedejte se tomu odpadu.

5nastolevceskych ( 19. listopadu 2018 15:00 )

Protože u nás spáchal trestný čin - dotační podvod, blbe. Tedy alespoň podle jeho hodného tatínka, který jako premiér přeci nekrade, že.

slovan1954 ( 19. listopadu 2018 00:52 )

Svědí měl levá koule! To signalizuje předčasné volby!!Pravá pobyčejné filcky!!

xxxx678 ( 18. listopadu 2018 19:02 )

Nebudu už chodit na ty politické diskuse. Nechci být toho součástí. Tak jsem byla v pátek po dlouhé době na "značkách". Chodíš, ještě...?

xxxx678 ( 18. listopadu 2018 18:45 )

Psala jsem z něho asi pětkrát. Takže, skoro vůbec. Udělala jsem si ho v době, kdy ten 666, psal častěji, tak aby se to nepletlo. Stojím si za tím, co píšu, a nemám potřebu to nijak měnit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa