Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Otloukánek“ ČSSD: Babiš se schoval, Hamáček to schytal. „Jsme v nelehké situaci,“ přiznal

Autor: Jakub Veinlich - 
18. listopadu 2018
06:20

Střípky dělají celek. Z mozaiky postřehů se dá poskládat příběh o ne příliš jednotné sociální demokracii. Rozdílné názory mají její nejvyšší představitelé především na účast ve vládě s Andrejem Babišem. Práve za Babiše to však de facto schytal šéf ČSSD Jan Hamáček. Zatímco premiér dorazil na Národní třídu v sobotu hned po půlnoci a rozvášněnému davu se vyhnul, Hamáček schytal zlobu naplno. A přiznal, že sociální demokracie je skutečně v nelehké situaci.

„Jsem drobet nešťastný z toho, jak ta naše země je rozdělená,“ řekl v sobotu na Národní třídě v Praze po té, co položil květinu a zapálil svíčku u památníků Sametové revoluce bývalý šéf senátu za ČSSD Milan Štěch.   

I v minulosti mluvili politici o rozdělování národa a nabízeli vidinu na jeho stmelení. Po svém znovuzvolení to přislíbil také prezident Miloš Zeman. I přesto jeho mluvčí Jiří Ovčáček tvrdí, že nic takového, že žádné rozdělení není.

„Novináři se lživě snaží tvrdit, že je česká společnost rozdělená. Není. Většina občanů se chová tolerantně a respektuje odlišné názory. Nenávist šíří výhradně velmi úzká skupina fanatiků, která nenávidí demokracii, svobodu a tuto zemi,“ napsal 17. listopadu na svůj Twitterový účet Ovčáček.

Na rozdělení společnosti podle řady politiků ukazuje i podpora či nepodpora stávající vlády – za situace, kdy premiér čelí stále trestnímu stíhání kvůli údajným podvodům s dotacemi na farmu Čapí hnízdo. I kvůli poslednímu vývoji s jeho synem, který Babiš letěl hasit při výročí pádu komunismu do Švýcarska, lidé vyhodili na Národní třídě jeho kytici do koše. Tu přinesl potají těsně po půlnoci, když byla ulice téměř prázdná.

V koši ale skončila také květina Tomia Okamury a nebo ta od vicepremiéra Jana Hamáčka, kterého lidé od památníku téměř vypískali.

„Mám pochopení pro to, že část veřejnosti je nespokojená a že vyjádřila svůj nesouhlas. Nikdy jsem se nebál mluvit s lidmi, kteří mají třeba jiný názor, ale chtějí diskutovat. I dnes jsem s několika z nich na Národní třídě hovořil, vyslechl si jejich pohled na věc a snažil se jim vysvětlit nelehkou situaci, ve které nyní ČSSD je a ve které se snaží zachovat co nezodpovědněji,“ okomentoval napjatou situaci u památníku na Národní třídě Hamáček, který se i s některými lidmi snažil bavit a vysvětlovat jim pro a proti další účasti ČSSD ve vládě.

„Co je ale neuctivé a neslušné, je vyhození kytice, kterou jsem dnes na Národní třídě položil, do koše. Ti, kteří tak učinili, tím vyjádřili mnohem více o sobě, než o těch, proti kterým protestují. Je mi to líto,“ zkritizoval ty, kteří naházeli kytice politiků do koše a popsali trikolory na nich.

Jak se ale stále ukazuje, rozdělena není jen společnost, ale vypadá to, že i sociální demokracie, a to hned na několik proudů. A ukázalo se to také při oslavách pádu komunismu na Národní třídě. Zatímco řada sociálních demokratů – včetně Jana Hamáčka, nebo ministryně práce Jany Maláčové a ministra zahraničí Tomáše Petříčka i se synem, se sešla nedaleko u obchodního domu a přišli společně zapálit svíčky a položit květinu, kritik současného vedení a účasti ČSSD ve vládě – do nedávna ještě předseda Senátu Milan Štěch, přišel sám později.

„Byl jsem asi jeden z nejhlasitějších odpůrců toho, aby sociální demokracie šla do vlády s hnutím ANO, konkrétně s Andrejem Babišem. ANO by mi nevadilo, kdyby tam nebyl Andrej Babiš, protože si myslím, že to hnutí by bylo podstatně jiné, ale nesměl by být na tom zadním sedadle a stejně ho řídit,“ zopakoval v sobotu před novináři svůj postoj k současné vládě i s ministry za ČSSD Štěch.

Že by ale za jeho „sólo akcí“ stály vnitrostranické tanečky kolem vlády, popřel.  „To v tom nehledejte. Už dlouhodobě jsem měl naplánováno, že přijdu v půl deváté. Odtud odcházím na Hlávkovu kolej, takže jsem měl takový časový slet,“ vysvětloval Štěch oficiální důvody, proč dorazil na Národní třídu v jiný čas než ostatní zástupci ČSSD.

„Kolega Hamáček spolu s ostatními členy ve vedení musí tu situaci vyřešit,“  věří Štěch, že se v příštích dnech dozví nějaké řešení ze stany ČSSD.

Řada straníků ani nemá jasno, jestli Babiš skutečně může, nebo ne, za údajný únos svého syna na Krym. Spojence našel premiér překvapivě i v dalším odpůrci vlády, bývalém ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi, který má pochybnosti o způsobu natočení inkriminované reportáže s Andrejem Babišem mladším.

„Metody našich investigativních novinářů se mi také dvakrát nelíbí. Vlastně mi bylo líto syna Andreje Babiše, který odpovídal nic netuše. Jeho rodinu jsme do této kauzy ovšem nezatáhli my, ale on sám. Proto musí odpovědět a vysvětlit mnohem víc, než doposud řekl. Podezření jsou hrozivá,“ kontroval Zaorálek před pár dny. Vstup ČSSD do vlády nepodporoval na jaře loňského roku, protože Babišovi prý minimálně od voleb v roce 2017 nevěří.

A další názor do sociálnědemokratické mozaiky přidal například místopředseda a hejtman Martin Netolický, který žádá demisi premiéra Babiše. Bývalý statutární místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec naopak prosazuje odchod ČSSD do opozice a podporu menšinového kabinetu.

Kvůli úplné názorové neshodě nedávno rezignoval první místopředseda ČSSD Jiří Zimola, který si postěžoval, že nemá sílu prosadit ve vedení své myšlenky.

Nejednotnost v základních názorech i nejednotné vystupování některých členů ČSSD, by měl ukončit nejpozději březnový sjezd strany. Na něm si budou sociální demokraté volit nové vedení.

marmat ( 18. listopadu 2018 19:10 )

Nervový stav Babiše ml. NEZNÁME...Ale Moravec je naprosto evidentně s nervama HIN (v kýblu) a už dlouho !!!

marmat ( 18. listopadu 2018 19:08 )

Večer v TV potřebný klídek ....chumaji trollí už spinkají...intr vypne wifinu A vychovatel už urobí za Vás čo treba

marmat ( 18. listopadu 2018 19:05 )

Pozorujme si teď Slonkovou se štábem!!! Její "chvíle slávy" jí u lidí potopila, není naše gusto rajtovat po nemocných lidech...OBECNĚ...jinak právnicky naprosto amaterské..i když za evidentní sympatie Tomáše Sokola!!!

marmat ( 18. listopadu 2018 19:00 )

Věřím PEVNĚ, že se mezi Kalouskovými trolly a davy "bojovníků za vlast" nevyskytovaly žádné samoživitelky....Pokud nemluví Babiš o své obrovské charitativní činnosti, měl by to NĚKDO (třeba MORAVEC lidem připomenout/zmínit)!!! Vše dlouho před vstupem do politiky !!!

dajanca ( 18. listopadu 2018 14:47 )

Proč by nedal Babiš nemovitosti a pozemky příbuzným? Do hrobu si je nevezme. Většinou přepíšete majatek na děti, vnoučata, něco manželce nebo oblíbeným členům rodiny. Např. Kalousek má jen ten poslanecký plat. Rozvedl se a veškerý majetek přepsal na svou exmanželku. Byl takové dobroty, opatrný nebo mu dělala takové scény, že se raději vzdal všeho, jen aby se neprofláklo, jak k majetku přišel a kolik toho má? Stejně jako spekulujeme u Babiše, můžeme spekulovat i u ostatních politiků a miliardářů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa