Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kytice od Babiše i Zemana skončily v koši: Fašistická lůza, rozzuřil se Ovčáček

Autor: simao, vei, ČTK - 
17. listopadu 2018
10:08

Policie se pustila do vyšetřování narušení piety na Národní třídě. Neznámý pachatel tam do koše vyhodil kytice od Andreje Babiše (ANO) a Tomia Okamury (SPD), kteří vyrazili k památníku ještě v noci, aby se vyhnuli demonstrantům. Stejný osud čekal i květiny zaslané později Milošem Zemanem po řediteli jeho hradní administrativy.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes krátce po půlnoci přinesl kytici k pamětní desce na Národní třídě v Praze, která připomíná brutální zásah policejních jednotek proti demonstrantům 17. listopadu 1989.

Ráno byl reportér Blesk Zpráv svědkem toho, jak první účastníci ohlášených akcí na Národní třídě kytici vyhodili do odpadkového koše. Skončily tam i květiny, s nimiž nad ránem k památníku přišel místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura. A později rovněž i hradní kytice od Miloše Zemana přinesená ředitelem administrativy jeho kanceláře Janem Novákem.

Policie už oznámila, že událost prověřuje. Ke koši podle svědků později přišli policisté, muži v civilu pak kytice obou politiků vyndali a odnesli. „Dosud neznámí vandalové v průběhu noci narušili pietu zničením květin u památníku na Národní třídě. Celou událost policie prověřuje,“ napsala policie na Twitteru.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru uvedl, že „z hlediska vyššího principu mravního vyhodit květiny, které StBák pohrdající demokratickými principy položil k památníku boje za demokracii a svobodu, není vandalismus“. Europoslanec Stanislav Polčák (Starostové a nezávislí) na twitteru označil vyhození květin za politický projev nesouhlasu, který podle něj policie nesmí řešit, protože jinak se ČR vrátí před listopad 1989.

Pochopení i rozhořčení

Pochopení pro rozhořčení lidí přímo na Národní třídě vyjádřil například předseda ODS Petr Fiala, způsob jeho vyjádření ale podle něj není „jeho šálek čaje“. „Ale rozhořčení lidí absolutně rozumím,“ řekl. Zástupci STAN označili vyhození květin za projev občanské nespokojenosti.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček označil demonstranty za fašistickou lůzu, kterou podporuje TOP 09. Proti jeho výroku se ohradil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na twitteru napsal, že s házením květin do koše nesouhlasí a takový politický projev nepodporuje. Ovčáčkovi doporučil, aby se zklidnil a zanechal primitivních výroků.

S vyhozením kytic nesouhlasí ani Černochová. „Házet živé kytky do koše je projev primitivismu,“ uvedla na twitteru. Zároveň se zastala místopředsedy vlády a šéfa ČSSD Jana Hamáčka, kterého demonstranti vypískali. Demonstrantům poslala dotaz, jestli by na místě Hamáčka viděli raději jako ministra vnitra poradce prezidenta Martina Nejedlého nebo Martina Pecinu. „Možná se brzy dočkají a budou si moci nadšeně zatleskat,“ poznamenala a připomněla výrok Zemana, že v případě vyslovení nedůvěry vládě Babiše opět pověří sestavením nového kabinetu. „Takže když skončí Hamáček, koho si tam Babiš asi tak dá?“ dodala Černochová.

Jurečka na twitteru uvedl, že může mít „tisíc a jednu výhradu“ k prezidentovi, premiérovi a dalším politikům, vyhazovat jejich květina ale označil za zhovadilost. „Máme svátek boje za svobodu a demokracii, tedy i za to, že můžeme vyjadřovat své rozdílné názory a přitom mít k sobě respekt a úctu,“ uvedl.

Babiš a Okamura se „připlížili“ v noci, schytal to Hamáček

Zatímco Babiš s Okamurou se na Národní třídu vydali pod rouškou tmy, přes den je následovali další politici včetně předsedy ODS Petra Fialy či vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Ten to však před památníkem pořádně schytal právě za vládní spolupráci s Andrejem Babišem. Prezident Miloš Zeman se žádné veřejné akce připomínající začátek revolučních událostí vedoucí k pádu komunistického režimu nezúčastní.

Babiš v posledních dnech čelil výzvám opozice k demisi kvůli informacím z rozhovoru svého syna, který novinářům Seznamu Zprávy řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Premiér jeho slova přičítá schizofrenii, kterou podle něj jeho syn trpí. V pátek dal najevo, že se za svým synem chystá brzo vydat do Švýcarska, kde žije se svou matkou. Premiér opakovaně hovořil o tom, že aktuální kauza je od novinářů hyenismus a připravenou kampaní proti němu, která byla záměrně načasovaná na období před 17. listopadem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cznb ( 18. listopadu 2018 08:56 )

Co jiného čekat od knížecího poskoka, než sudeťácké metody.

janhu ( 17. listopadu 2018 20:34 )

havloestébáci,vítači islámských teroristů, sudetnáckové jsou organizovaní jako spící bunky alkajdy ,jsou koordinovaní s novináři s politiky, s určitému datu jako politické kauzy k volbám viz čapí hnízdo,jde o nebezpečné extremisty nerespektující výsledky voleb

hejhej ( 17. listopadu 2018 20:03 )

Tohle dokáží jenom lidské zrůdy nebo.

yosan ( 17. listopadu 2018 19:48 )

Mě to vůbec nezajímá kdo, je to v Praze tak si tam udělejte pořádek. Doma mě také nikdo nebude cizí dělat bordel.

iFender ( 17. listopadu 2018 18:45 )

Tolik "ODPADU" jsem v prazskych ulicich jeste nevidel.Tolik "hnoje" na pomerne malem uzemi jsme jeste nezaznamenali...a toho smradu,kdyz nekdo z toho odpadu se chce oralne vyjadrit.Povedene oslavy,radsi na ne zapomenout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa