Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anketa, která Babiše nepotěší: 70 procent čtenářů Blesku mu kvůli aféře syna nevěří

Autor: pal, ČTK - 
17. listopadu 2018
05:02

Současná kauza kolem Andreje Babiše mladšího, který byl údajně s otcovým vědomím unesen na Krym, aby nemohl vypovídat o Čapím hnízdě, zamávala s důvěrou v premiéra. Vyplývá to alespoň z ankety Blesk.cz, ve které se již sešlo více než 11 tisíc hlasů čtenářů. Šéfovi ANO přitom 70 procent lidí po skandálu nevěří.

Anketa Blesk Zpráv pokládá čtenářům jasnou otázku: „Věříte Andreji Babišovi i po kauze s jeho synem?“ Odpověď lidí premiéra nepotěší.

Anketa
Věříte Andreji Babišovi i po kauze s jeho synem?
počet hlasujících: 36031

Babiš se přitom brání stále emotivněji proti tlaku, který je na něj v současné době vyvíjen. Celou kauzu odstartovala reportáž Seznam zpráv se synem Andreje Babiše. Ten prohlásil, že ho Petr Protopopov s otcovým vědomím unesl na Krym.

Protopopov, řidič Agrofertu, tvrdí, že s ním jel Babiš mladší na Krym dobrovolně. A to poté, co Babišova syna vyšetřovala jeho manželka. Psychiatrička Dita Protopopová. Dříve veřejnosti neznámá lékařka se v případu angažuje i svou zdravotní zprávou, díky níž se Babišův syn vyhnul z výslechu v kauze Čapí hnízdo. 

Protopopov reportérům Seznam Zpráv Jiřímu Kubíkovi a Sabině Slonkové tvrdil, že na Krymu nikdy nebyl, později však připustil, že ano. A ohradil se, že Babiše mladšího neunesl. „Dělal jsem Andreji Babišovi mladšímu asistenta, který se o něj staral jako o bratra. Nikdy jsem mu neublížil,“ uvedl pro Právo. Tuto verzi podporuje nakonec i český premiér, který se ke kauze vyjádřil až po několikahodinovém mlčení. Z počátku navíc Andrej Babiš o kauze jako takové nemluvil, jen řekl, že se jedná o útok médií na jeho osobu a jeho rodinu.

Pondělí: Mlčení v Palermu

Na Seznam Zprávách vyšla reportáž, kde Andrej Babiš mladší říká, že byl Protopopovem s vědomím svého otce unesen na Krym. Premiér mlčí, na svůj Facebook umisťuje fotku se svým italským protějškem Guiseppe Contem. Na sociálních sítích zaujala fotka, kdy premiér vystupuje právě v někdejší mafiánské baště Palermu, což je pro některé diskutující příznačné.

Úterý: Je to hon na mou rodinu

Premiér se ráno vyjadřuje ke kauze únosu svého syna.  Mého syna nikdo neunesl, z České republiky odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal,“ uvádí Andrej Babiš v SMS  zprávě Blesku. 

Jeho syn je prý duševně nemocný. Premiér také prozrazuje, že duševně nemocná je i jeho dcera z prvního manželství Adriana. Ta trpí bipolární poruchou. Celou kauzu později v obsáhlejším prohlášení točeném přímo v Palermu označuje Babiš za manipulaci a spiknutí. Stěžuje si, že je na jeho rodinu pořádán hon.

Můj syn Andrej, kterého novináři přepadli v bytě ve Švýcarsku, kde žije s jeho mámou, a natáčeli ho tajně s kamerou v brýlích, jak se tim sami chlubí, a kladli mu sugestivní otázky, aby dostali tu správnou odpověď, to je skutečně vrchol hyenismu. A protože natáčet psychicky nemocného člověka tajně a tímto způsobem je odporné a hnusné,“ bouří v Itálii premiér.

Opozice vyzvala Andreje Babiše k odstoupení z funkce. Premiér je mezitím na cestě zpět z Palerma - ovšem s mezizastávkou v Dánsku, kde jedná v Kodani se svým protějškem.

Středa: Jsou to lži a pomluvy

Jen bezohledný a zaslepený člověk zneužije něčí duševní nemoc,“ říká premiér Andrej Babiš. Reportáž Seznamu označuje za lži a pomluvy. Novináře obviňuje, že jeho syna přepadli a pokoutně nahrávali.

Proti tomu se ohrazují Seznam Zprávy slovy: „Novináři se představili. Opakovaně řekli, že jsou z médií. S juniorem si po natáčení ještě vyměnili několik e-mailů. V posledním z nich Babiše mladšího upozornili, že informace zveřejní. Napsal zpátky, že děkuje.“

Čtvrtek: Demonstrace a další velké prozrazení

Premiér si zatím trvá na svém, že se jedná o manipulaci, lži a pomluvy. Zároveň jaksi mimochodem prozrazuje, ve kterém švýcarském městě se jeho syn nachází.

Město, kde se nachází Babiš mladší, prozradil až premiér sám. Město, kde se nachází Babiš mladší, prozradil až premiér sám. | Facebook

Za premiéra se postavil prezident Miloš Zeman. „Kdyby vzdor mému očekávání byla vládě vyslovena nedůvěra, tak pověřím po jeho demisi Andreje Babiše sestavením vlády,“ ujistil prezident Babiše svou podporou.

Pátek: Nikdy neodstoupím!

V posledním svém prohlášení ke kauze už Andrej Babiš slibuje, že nikdy neodstoupí. Kauza přitom podrývá důvěru, které se premiér dosud těšil. V anketě na Blesk.cz více jak dvě třetiny čtenářů Andrejovi Babišovi nevěří. 

 

Andrej Babiš slibuje, že nikdy neodstoupí. Andrej Babiš slibuje, že nikdy neodstoupí. | Facebook

Češi se shodují, že Babiš rozděluje společnost

Premiér Babiš podle většiny Čechů rozděluje společnost, je ve střetu zájmů a ovlivňuje média. Podle většiny lidí ale také zlepšil výběr daní a ekonomickou situaci Česka. Vyplývá to z průzkumu agentury Median z 13. a 14. listopadu. Průzkum agentura provedla po zveřejnění kauzy kolem výroků Babišova syna. Již dříve Median zveřejnil, že podle většiny účastníků průzkumu by měl kvůli kauze premiér sám, nebo i s celou vládou odstoupit.

Největší část lidí, téměř tři čtvrtiny, se shodla, že premiér Babiš rozděluje společnost. Uvedlo to 70 procent účastníků průzkumu. Přibližně stejný podíl Čechů, 69 procent, si myslí, že Babiš je jako politik a podnikatel ve střetu zájmů. Skoro dvě třetiny lidí také uvedlo, že Babiš ovlivňuje média. Kolem dvou pětin dotázaných míní, že premiér způsobil pokles politické kultury a omezuje demokracii.

Pracovníci Medianu se veřejnosti ptali také na pozitiva premiéra. Podle většiny účastníků průzkumu, zhruba dvou třetin, se díky Babišovi zlepšil výběr daní. Premiér se také podle 58 procent dotázaných zasloužil o zlepšení ekonomické situace republiky. Téměř polovina Čechů, 48 procent, si také myslí, že Babiš nastartoval státní investice. Že nynější premiér pomohl ke stabilnějšímu vládnutí, uvedlo 45 procent lidí a jen asi třetina dotázaných míní, že omezil korupci a uplácení. Boj proti korupci byl přitom jedním z hlavních volebních témat hnutí ANO, které Babiš vede.

Negativně hodnotí premiéra častěji příznivci jiných stran než ANO. I téměř polovina voličů ANO ale uvedla, že Babiš rozděluje společnost, třetina z nich míní, že je ve střetu zájmů, a podle čtvrtiny voličů ANO ovlivňuje média.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

marmat ( 18. listopadu 2018 01:04 )

V momentě kdy začali pučisti v PS nadávat premiérovi za úlevy na jízdném pro studenty a důchodce začali být zralí na defenestraci !!!

marmat ( 18. listopadu 2018 01:01 )

BINGO....dobrou.Co asi vykonstruuje zítra Moravec...jinak exkluzivně jediný rozhovor k puči dává zítra večer Babiš na Nově..KORANTENGOVI !!! Dívejme se...

marmat ( 18. listopadu 2018 00:58 )

Je to první NARUŠITEL skoro 30 letých chapadel české chobotnice...taky nemáte rád, kdyby vám někdo začal měnit osvědčené rituálky s kamarádíčky a nutil vás NAJEDNOU chodit PRAVIDELNĚ do práce a někdy i od 7.00 !!!

marmat ( 18. listopadu 2018 00:53 )

11karel11 : místní trollí party sponzorované tak jako akce náměstí disponují mnoho IP adresami, mnoho pod/nicků z jednoho kmenového.....TATO ANKETA MUSÍ TAKTO DOPADNOUT !!!

11karel11 ( 17. listopadu 2018 17:36 )

Ten průzkum dělali nenávistná prasata? My Babišovi věříme a to co tu dělají štváči už hraničí s kriminálem. Je to zmanipulované Kalouskovo stádo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa