Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Petice proti Babišovi strmě sílí. Proč má premiéra odstavit milion podpisů?

Autor: Jitka Mikysková - 
21. března 2018
18:45

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je v pozici premiéra pro řadu Čechů nevítanou osobou, i když vyhrál sněmovní volby. Nespokojeným občanům vadí jeho minulost spojovaná s StB i trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Podpisy požadující jeho rezignaci na funkci premiéra sbírá kampaň Milion chvilek pro demokracii, za kterou stojí spolek vedený studentem Mikulášem Minářem. K výzvě se zatím připojilo na 224 tisíc lidí a Minář v rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedl, proč se rozhodl vyrazit proti Babišovi do akce.

Počet podpisů pod vaší peticí rychle narůstá. Jak si vysvětlujete takovou podporu?

Je neuvěřitelné, s jakou obrovskou odezvou se to u lidí setkalo, protože nám chodí spoustu děkovných mailů. Sami to sdílí dalším přátelům, kolegům, rodině, takže se to šíří řetězově. Největší zásluhu na tom nemáme my, ale samotní lidé. 

V případě, že byste opravdu nasbírali milion podpisů, co s nimi chcete dělat?

Tlak s každým podpisem stoupá a bude růst. Lidé dávají najevo to, s čím nesouhlasí. Jakmile dosáhneme na milion podpisů, sami doručíme panu Babišovi, popřípadě celé vládě, text našeho prohlášení s přiloženými podpisy. Bude to takový viditelný symbol, jak obrovská nespokojenost se současnou situací je.

Jestli na to pan Babiš zareaguje tím, že odstoupí, nebo ne, nevíme. A nemůžeme to ovlivnit. Jsme toho názoru, že hlas všech lidí, co to podepisují, musí být silně slyšet. Aby bylo jasně viditelné, že současnou situaci nepovažujeme za normální a za přijatelnou. Jestli z toho pan Babiš vyvodí důsledky, je věc druhá.

 

Nezvažujete využít podpisy, i když jich ještě nebude milion, třeba ve Sněmovně, až se bude opět hlasovat o důvěře vládě?

Můžeme, pokud se bude hlasovat o důvěře vládě, aktuální výsledky počtu lidí odmítajících osobu Andreje Babiše kvůli trestnímu stíhání zaslat všem sněmovním stranám. Ale nechceme jít nějakou petiční akcí za odvolatelnost politiků, s tím se neztotožňujeme.

Víme, že Andrej Babiš má jistý mandát, že hnutí ANO volilo jeden a půl milionu lidí. A nemyslíme si, že když se najde jeden milion lidí, kteří mají jiný názor, tak by to mělo v demokracii fungovat, že se odvolá. Tak to rozhodně nefunguje. A ani ta naše petice v online verzi nemá nějakou právní způsobilost k takovému kroku. Je to petice čistě názorová, aby byl vidět ten obrovský společenský zájem lidí, kteří si nepřejí tuto situaci. A to je síla toho, co my děláme.

Je to opravdu pouze občanská iniciativa, nebo spolupracujete s některými stranami?

Je to úplně apolitické a otevřeno komukoliv. Máme sekci „osobnosti“, ale řekli jsme si, že tam schválně nebudeme dávat žádné politiky. My ani nemáme evidenci, kolik to podepsalo poslanců a z jaké jsou strany. Vítáme podpisy všech poslanců, i kdyby byli z hnutí ANO nebo SPD, protože tohle je věc, která se týká občanů jako takových.

Nestojí za námi žádná politická strana, výslovně i odmítáme s nimi jakoukoliv spolupráci, ani nechceme od nich žádné dary. Ani je nechceme nikde uvádět, abychom nezavdávali panu Babišovi příčinu to právě svádět na to, že je to akce té které politické strany a že to organizuje kdovíkdo. Prostě jsme nespokojeni s tou situací a chceme dát tento názor najevo a jsme rádi, že se to setkává s tak velkou společenskou odezvou.

Věrohodnost podpisů? Prý 99 procent

Jak je to s pravostí podpisů? Dají se ověřit?

Je to na 99 procent věrohodné. Je to zařízeno tak, že se lze podepsat jen z jednoho telefonního čísla nebo e-mailu. Když někdo chce a bude si účelově zakládat e-maily, i to je možné. Ale naopak je zase docela hodně lidí, co mají jen jeden e-mail v rodině, takže se všichni podepsat nemůžou, i kdyby chtěli, tak se to vyrovná. Samozřejmě, když víme, že nějaký podpis je falešný, tak ho mažeme.

Usilovali jste o schůzku s panem Babišem?

My jsme měli nejdříve od listopadu výzvu Chvilka pro Andreje a to jsme s ním vyjednávali celkem asi třikrát, jestli bychom se sešli. Byl pro, ale neakceptoval naše podmínky. Přáli jsme si, aby to bylo veřejné setkání, nebo z něho byl veřejný záznam. A to on odmítal. Chtěl, aby to bylo soukromé setkání za zavřenými dveřmi, a to jsme odmítli zase my. Teď už nemá cenu s ním vyjednávat. Myslím, že zaujal strategii „děláme, že neexistují, a snažíme se na to neupozorňovat“.

Protest "Zemane - ČT nedáme" prošel Prahou z Václavského náměstí až před Pražský hrad. Nešetřil ani Babiše (14. 3. 2018). Protest "Zemane - ČT nedáme" prošel Prahou z Václavského náměstí až před Pražský hrad. Nešetřil ani Babiše (14. 3. 2018). | Foto Blesk - Tonda Tran

Přidali se Rosák, Vilhelmová či Hřebejk

Kampaň Milion chvilek pro demokracii odstartovala symbolicky 25. února a její organizátoři chtějí za 100 dní získat rovný milion pod prohlášení nazvané Chvilka pro rezignaci. A přimět Andreje Babiše k odstoupení.

Od jejího spuštění získala výzva již skoro 224 tisíc podpisů a video pro kampaň zhlédlo na Facebooku 1,3 milionu lidí.

„My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!“ stojí v petici, kterou podepsali i astronom Jiří Grygar, režiséři Jan Hřebejk a David Ondráček, moderátor Jan Rosák, biskup Václav Malý nebo herečky Tatiana Vilhelmová a Jitka Schneiderová.

Iniciativě zejména vadí, že se trestně stíhaný premiér může snažit ovlivňovat vyšetřování své osoby, uvrhuje zemi do vnitřní politické nestability a nejistoty a je velmi špatnou vizitkou naší země v zahraničí. Iniciativa se domnívá, že „premiér by měl být nejčistším z čistých v politice. Měl by být morálním vzorem, a pokud se stane trestně stíhaným, ztrácí důvěryhodnost jak pro politické partnery, tak pro občany“. Navíc není žádný důvod, proč by Babiš nemohl přenechat funkci někomu jinému v hnutí ANO.

Blesk Zprávy oslovily i premiéra v demisi Andreje Babiše s dotazem, zda tuto iniciativu zná a jak vnímá současné nálady ve společnosti, ale ani na opakovaný dotaz jsme vyjádření nezískali. Iniciativu nekomentoval ani mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

marmat ( 22. března 2018 21:53 )

Ale co je k tomu OPRAVDU vede ??? USA, ani EU do toho prosím nemontujte-pouze organizátorům vyhovující letité prostředí v propletencích chobotnice

marmat ( 22. března 2018 21:48 )

Rozjel jste se a rozčílil - ovšem máte 100% pravdu...Je to velký boj, ale proto tady diskutujeme ...proti msalosti, hlouposti a demagogii

hejhej ( 22. března 2018 18:25 )

K čemu jsou demokratické volby,když idioti typu Svěráka apod. organizují stupidní petice. Nebo je to pokyn z USA a EU definitivně rozvrátit V4 a nastolit diktát ? Nebo snad debilové popírají v našem státě demokracii???

cezar8 ( 22. března 2018 11:31 )

dlabanec - člověče, nenech prchlivost cloumat svým majestátem, je nás víc, nebudeme se bát vlka nic....

marmat ( 22. března 2018 11:02 )

Zřejmě těm podepsaným sedlo 29 let tunelů, komplotů, lobistů,careven...propletených chapadel, nekontrolovaných výletů a nákupů -s lehočkou docházkou do PS

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa