Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ONLINE: Babiš ustál kauzu syna na Krymu. „Puč Palermo“ vládu nepoložil

Aktualizováno -
23. listopadu 2018
21:00
Autor: Blesk Zprávy, ČTK - 
13. listopadu 2018
09:10

Vláda Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně přečkala hlasování o vyslovení nedůvěry. Opozice nenašla pro sesazení kabinetu dostatek podpory. A nic na tom nezměnilo ani to, že sociální demokraté zůstali za dveřmi. Hlasováním vyvrcholilo nové dějství v kauze Čapí hnízdo. V něm se hlavní pozornost soustředila na premiérova syna Andreje Babiše ml. a jeho cestu na Ruskem okupovaný Krym. Právníci premiérovy exmanželky a jeho syna podali ve Švýcarsku trestní oznámení na reportéry Seznam Zpráv, kteří reportáž s Babišem juniorem natočili. Blesk Zprávy sledovaly vše podrobně online.

Anketa
Věříte Andreji Babišovi i po kauze s jeho synem?
počet hlasujících: 36031

Kauza Babišova syna Andreje mladšího
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
22:45
14. 11. 2018

Pro středu se s Vámi u online přenosu loučíme. Ve sledování kauzy budeme pokračovat zase ve čtvrtek na Blesk.cz, kde naleznete i články, videa a komentáře, které Vám pomohou zorientovat se v současném dění.

21:46
14. 11. 2018

Policisté mohou při vyšetřování trestních kauz vyslýchat i lidi, kteří jsou psychicky nemocní. Jejich svědectví mohou použít i u soudu. Shodli se na tom mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný a advokát Tomáš Sokol. Znalci by ale podle nich měli pečlivě vyhodnotit, nakolik je výpověď věrohodná. U některých duševních poruch by také měli rozhodnout, v jaké fázi nemoci je možné výslech uskutečnit a kdy ho odložit. Závažnou duševní poruchu mají podle premiéra Andreje Babiše jeho syn i dcera, kteří spolu s ním figurují v kauze Čapí hnízdo. 

21:10
14. 11. 2018

Většina Čechů věří, že premiér Andrej Babiš (ANO) se snaží, aby jeho blízcí nevypovídali v kauze Čapí hnízdo. Téměř polovina lidí to zároveň považuje za závažnou informaci. Vyplývá to z průzkumu agentury Median. 

Více než polovina dotázaných důvěřuje celkově obsahu rozhovoru Babišova syna s novináři. Přesně 50 procent lidí také vyjádřilo důvěru v informaci, že Andrej Babiš mladší v souvislosti s farmou Čapí hnízdo podepisoval dokumenty, aniž věděl, co podepisuje. To sdělil Babišův syn serveru Seznam Zprávy dodatečně e-mailem.

“Uneseny” Babišův syn: Pilot boeingu se schizofrenií?! Psychiatr promluvil
20:23
14. 11. 2018

Kauzu Babišova syna sledují i zahraniční média. Například francouzský list Les Echos označil odhalení za doslova neuvěřitelná. Čtenáře francouzský list informoval, že Babišovi hrozí vyslovení nedůvěry, a "klub populistů z východní Evropy" by tak mohl přijít o jednoho ze svých členů.

Dění kolem českého premiéra, které ve svém článku přibližuje, označuje Les Echos za "vpravdě filmový scénář". Server nicméně pochybuje, že Babišova vláda nakonec padne, neboť ministerského premiéra podle něj podporuje značná část obyvatel Česka i prezident, kterého server chybně označuje za Milana Zemana.

19:32
14. 11. 2018

Bylo to naprosto bez problémů. Padaly otázky a on (Babiš) naprosto bez problémů odpovídal,“ uvedl Birke. Dolínek dodal, že Babiš sdělil, co potřeboval sdělit. „Teď je důležité, aby byl schopen všechna fakta říct lidem, tak jak on to uzná za vhodné. Čím víc jich řekne, tím budu raději,“ řekl. Otázka setrvání ve vládě v současnosti není předmětem jednání, dodal.

Petr Dolínek
19:22
14. 11. 2018

Premiér Babiš (ANO) strávil s poslanci ČSSD ve Sněmovně hodinu a půl. Snažil se jim vysvětlit údajný únos svého syna. Podle Jana Birkeho (ČSSD) byla debata košatá a rozumná. Premiér hovořil o hyenismu novinářů.

Andrej Babiš přivítal na Úřadu vlády amerického ministra energetiky Ricka Perryho
19:00
14. 11. 2018

Exprimátor Hudeček dodává ke kauze na Twitteru: „Na setkání sdružení Lípa před pár měsíci Babiš před plénem prohlásil, že je teď ve stavu, kdy buď on udělá je, nebo oni udělají jeho (ohledně Čapího hnízda)… tak vám nevím, jsme ještě normální země?

17:55
14. 11. 2018

Redakce pořadu Zvláštní vyšetřování, který v pondělí večer přinesl rozhovor se synem premiéra Andreje Babiše, postupovala ve všech ohledech eticky a výhradně s ohledem na veřejný zájem. Řekla to dnes Aneta Kapuciánová, mluvčí společnosti Seznam.cz, která pořad umístila na svůj web.

17:30
14. 11. 2018
17:19
14. 11. 2018

Ve Sněmovně se za účasti Babiše sešel poslanecký klub sociální demokracie. Premiér chce poslancům vysvětlit informace o údajném únosu jeho syna.

17:07
14. 11. 2018

Podívejte se na celý projev Andreje Babiše:

Video  
Video se připravuje ...
16:49
14. 11. 2018

Exprimátor Prahy Tomáš Hudeček varuje na Twitteru před Babišem: 

15:38
14. 11. 2018

Za sprostou lež označil Babiš dnes i obvinění doktorky Protopopové. „Dneska se k tomu jasně vyjádřil Národní ústav duševního zdraví,“ připomněl Babiš.

„Všechno se dozvíte a na Krymu byl taky a hlavně byl i na Ukrajině,“ poznamenal Babiš ke svému synovi při odchodu a na dotaz, zda tam byl Andrej mladší legálně, odpověděl premiér: „Samozřejmě“. „Pan Protopopov určitě poskytne nějaké interview a já se k tomu vyjádřím v jedné televizi v neděli večer,“ dodal při odchodu.

Kdo jsou manželé Protpopovi? Psychiatrička Dita radila na ministerstvu i Babišovi. A proč jejího manžela Petra Protopopova hledala kdysi ruská policie? Čtěte ZDE

Premiér Andrej Babiš komentoval 14. listopadu 2018 v Praze na tiskové konferenci po setkání s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym také případ údajného nedobrovolného držení jeho syna Andreje Babiše mladšího na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo
15:35
14. 11. 2018

„Hnůj, sprosťárna, nic jiného to není (...) To není Sarajevo, to je puč Palermo, který si tito dva připravili,“ 

zlobí se Babiš. „Už se připravuje, abych 17. listopadu nešel na Národní, že mi zabrání. Já se těším na příští rok, kdy si budeme připomínat 30 let od revoluce, a bylo by dobré, abyste konečně, média, řekla té mladé generaci, jak to tady bylo od revoluce, o tom se v médiích moc nemluví,“ stěžuje si premiér.

Je prý ochoten navštívit poslanecký klub ČSSD, mluvil s Okamurou, Filipem, připomněl. A zmínil i to, že všichni z mandátového a imunitního výboru měli informace ze spisu k jeho vydání. I jeho advokáti spolupracují a „není tam žádný problém“. „To, že tito sprosťáci zpochybňují zdravotní stav mých dětí a dělají ze mě zrůdu, že jsem je zneužil, větší sprosťárnu jsem v životě nezažil,“ zuří dál Babiš.

15:33
14. 11. 2018

V roce 2015 prý policie Babišovi volala, že našli jeho syna v autě na dálnici D1. „Vykládal neskutečné věci a na základě toho ho převezli na psychiatrickou léčebnu do Havlíčkova Brodu a já jsem následně poprosil o převoz do NUTS, Národního ústavu duševního zdraví, kde jsem se seznámil s ošetřující doktorkou Protopopovou. Všechny ty sprosté konstrukce, které tady někdo vymýšlí, jsou znovu lež,“ tvrdí Babiš, který označuje svého syna Andreje za nemocného.

„Pokud Poslanecká sněmovna znovu bude řešit zdraví mých dětí, tak si snad všichni uvědomí, kde to vlastně žijeme, kdy se na základě lži se spustí tehle veřejný lynč. Dokonce jsem byl kritizován, že jsem se vyjádřil až za 18 hodin, protože jsem letěl z Paříže,“ zlobí se Babiš a připomíná svůj přelet na konferenci do Palerma. „Neměl jsem čas se dívat na ten odporný pořad, připravený právě na tu chvíli, že jsem v zahraničí,“ říká.

15:31
14. 11. 2018

Babiš se pozastavil nad tím, že i policie dala jasné vyjádření k tomu, že nešlo o únos. „Mého syna nikdo neunesl. Byl na Ukrajině, byl i na Krymu. A já myslím, že máme k dispozici dostatek fotodokumentace, které tyto sprosté, odporné lži vyvrátí,“ uvedl Babiš, který podle dopoledního vyjádření Vojtěcha Filipa zjišťoval, zda Andrej mladší skutečně na Krymu byl, či nikoli.

Jasné načasování, sprostá lež a já to dokážu. I jiní lidé, kteří byli u toho, to dokážou, že je to vylhaná, sprostá lež. Můj syn nikdy nebyl unesen. Je to bohužel nemocný člověk a ti novináři ještě ho zneužili tak, že on samozřejmě nevěděl, že ho nikdo natáčí. Ani moje bývalá manželka to nevěděla. A on jim dal ještě mail. Oni si s ním mailovali. Zveřejnili ty maily a zneužili ho. To že dnes mají z toho problémy i moje jiné děti, tak v životě jsem nezažil takový hyenismus jak tahle dvojice tzv. investigativních novinářů připravila svůj životní deal, že mě odstraní. A není to poprvé,“ tvrdí, i když novináři Seznam Zpráv uváděli, že Babiš mladší věděl, že jsou novináři, a souhlasil s výstupem.

Premiér Andrej Babiš komentoval 14. listopadu 2018 v Praze na tiskové konferenci po setkání s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym také případ údajného nedobrovolného držení jeho syna Andreje Babiše mladšího na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo Premiér Andrej Babiš komentoval 14. listopadu 2018 v Praze na tiskové konferenci po setkání s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym také případ údajného nedobrovolného držení jeho syna Andreje Babiše mladšího na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo
15:25
14. 11. 2018
!

„Policie ČR dobře ví, kde se můj syn nachází. Dobře to ví. Otázka je, odkud měli ti novináři tu adresu, kde ji získali. Já nevím, jestli si dobře uvědomujete, že kauza Čapí hnízdo je živý spis. To nikomu nevadí, že z toho spisu stále unikají informace? A proč? Protože se tady vytváří obrovský tlak. Mediální tlak. A připravený,“

bouří Andrej Babiš. Podle něj jde o kauzu, která je velice pečlivě připravená a organizovaná. Návštěva novinářů u jeho exmanželky a syna proběhla 16. října, upozornil. „Dnes máme 14. listopadu. Je otázka, proč někdo to organizuje, když já jsem v zahraničí, když se blíží 17. listopad, kdy zase se připravují demonstrace,“ podotkl.

„Pokud někdo přijde neohlášen do bytu a zneužije člověka, který má schizofrenii - nastudujte si to, co je to schizofrenie, co to znamená, co to je - tak k tomu nemám slov. Kamera v brýlích? Kamera nějaká jiná? A kdo je vybavil? Koli kto stálo peněz? To je připravovala rozvědka? A nebo bývalí zaměstnanci rozvědky? Je potřeba si říct tyhle otázky,“ běsní Babiš.

15:12
14. 11. 2018

I během společné tiskovky Babiše s ministrem energetiky USA Perrym padaly otázky na kauzu Babiše juniora. Já bych naši návštěvu neobtěžoval našimi vnitrostranickými problémy. Mohu na to odpovědět, až skončí návštěva pana ministra,“ uvedl k tomu Babiš, jak hlásí reportér Blesk Zpráv z místa. 

Premiér Andrej Babiš komentoval 14. listopadu 2018 v Praze na tiskové konferenci po setkání s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym také případ údajného nedobrovolného držení jeho syna Andreje Babiše mladšího na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo Andrej Babiš přivítal na Úřadu vlády amerického ministra energetiky Ricka Perryho
15:08
14. 11. 2018

Senátoři žádají Babiše, aby ve čtvrtek přišel celou věc vysvětlit. Předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil novinářům řekl, že Senát pozval premiéra na čtvrteční jednání. Babišova účast na zasedání komory zatím podle Vystrčila není potvrzena. „Pokud nepřijde, tak potom pravděpodobně bez něj budeme muset jako Senát zaujmout stanovisko, které nebude o tom, že bychom se chtěli stát nějakými vyšetřovateli nebo soudci. My budeme chtít, aby došlo k naprosto jasnému oddělení nezávislého vyšetřování od možných vlivů státní moci, jejíž součástí a vrcholem je právě premiér,“ řekl Vystrčil.

15:07
14. 11. 2018

Vláda nepadne, mají jasno někteří politici i expolitici. „Takže Okamura zobchodoval podporu SPD pro Babiše, ČSSD hodila zpátečku a za pár dní bude všechno při starém,“ posteskl si Pirát Mikuláš Ferjenčík. „Vláda nepadne. Někdo dokončí metamorfózu v rosol, někdo posílí svůj vyděračský potenciál a někdo půjde 17. listopadu bez uzardění na Národní, protože má přeci rodinu plnú emigraček,“ přidal se expremiér Mirek Topolánek.

15:00
14. 11. 2018

Ve Sněmovně přivítali Andreje - ovšem nikoli Andreje Babiše, ale Andreje Danka, šéfa slovenského parlamentu. Český premiér se na Úřadu vlády sešel s ministrem energetiky USA Rickem Perrym. Veřejně dnes ještě nevystoupil, poprvé se tak stane po jednání s americkým hostem.

Šéf slovenského parlamentu Andrej Danko hostem v české Poslanecké sněmovně Šéf slovenského parlamentu Andrej Danko hostem v české Poslanecké sněmovně Andrej Babiš přivítal na Úřadu vlády amerického ministra energetiky Ricka Perryho Andrej Babiš přivítal na Úřadu vlády amerického ministra energetiky Ricka Perryho
14:57
14. 11. 2018

Ještě včera se Tomio Okamura fotil po boku opozičních lídrů včetně TOP 09 a šest stran vyzývalo Babiše, aby podal demisi. Dnes však předvedl šéf SPD veletoč. A chce do vlády místo ČSSD. Více čtěte ZDE

14:41
14. 11. 2018
!

Opozice podle šéfa ODS Fialy shromáždila dost podpisů pro svolání schůze k hlasování o nedůvěře vládě. Se svoláním ale počká na vývoj v nejbližších dnech.

14:20
14. 11. 2018
14:01
14. 11. 2018

Psychiatrička Protopopová ve zprávě o zdraví syna premiéra Babiše nepochybila. Zprávy jsou v souladu s etikou i fakty, uvedl Národní ústav duševního zdraví.

"Paní doktorka prohlásila, že nikdy v životě žádnému pacientovi nevyhrožovala hospitalizací, natož aby mu nabízela nějaké alternativy, které by mohly vyznít jako nátlak. Pacient může být hospitalizován pouze na vlastní žádost. Důrazně se ohrazujeme proti nařčením z toho, že může dojít ke zneužívání psychiatrické péče."

13:27
14. 11. 2018
!

Jan Hamáček bude řešit vládu s prezidentem. Vicepremiér a předseda ČSSD zamíří na Pražský hrad za Milošem Zemanem zítra odpoledne. Schůzka je naplánovaná na 16. hodinu. 

Dnes odpoledne bude ve Strakově akademii jednat tripartita a hned poté se Hamáček opět setká s premiérem Andrejem Babišem. Situaci okolo napětí ve vládě chtějí sociální demokraté uzavřít ve čtvrtek odpoledne. Podle informací Blesk Zpráv ČSSD zřejmě vládu nakonec podrží. 

Po jednáních s premiérem Andrejem Babišem zamíří šéf ČSSD kvůli napětí ve vládě za prezidentem Milošem Zemanem
12:59
14. 11. 2018

Poslanec Marek Benda slaví dnes 50. narozeniny. "Co víc bych si mohl jako dárek přát, než pád vlády," řekl Blesk Zprávám. Odpoledne chystá pro poslance oslavu.

Poslanec Marek Benda ve Sněmovně
12:20
14. 11. 2018

"Všechny ty informace, že je syn pana Babiše ve Švýcarsku, ty jsou ve spise, který měl mandátový a imunitní výbor v době vydávání pana Babiše, dokonce i to, že je nemocen, tam bylo,"

řekl šéf KSČM Vojtěch Filip. Že někdo "zneužije nemocného člověka", nepovažuje za novinku, ale za "hyenismus". "Já vím, že byl na Krymu? Pan premiér mi odpověděl, že zjišťuje, kde byl, vzhledem k tomu, že se o něj stará jeho matka," prozradil Filip.

Video  
Video se připravuje ...
11:48
14. 11. 2018

„Udělali si normálně výlet na ryby,“

řekl k údajnému "únosu" Andreje Babiše mladšího pro iRozhlas někdejší spolupracovník Petra Protopopova Josef Komárek, který s manželem psychiatričky Dity Protopopové prodával cyklistické náhradní díly. A dodal: „Mladý Babiš na tom není psychicky dobře. Když sedm dní hrajete videohry doma a nevycházíte z domu, tak je to divný, to nejste normální. Měl stavy, že ho někdo pronásleduje.“

11:34
14. 11. 2018

"Opravdu zajímavé. Krysy se hrnou na loď, do které už teče,"

rýpl si na Twitteru čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg do Okamury, který dnes výslovně uvedl: "Já jsem okamžitě využil toho prostoru, protože vidím, že ve vládě je určité pnutí. Já to říkám na rovinu, my chceme vyměnit ČSSD, nechceme, aby se prosazoval probruselský program."

11:31
14. 11. 2018

Jednání klubu ČSSD proběhne v obědové pauze Sněmovny. Šéf ANO Andrej Babiš je z jejího dnešního jednání omluvený: "Z členů vlády se omlouvají: předseda vlády Andrej Babiš z pracovních důvodů," uvedl na začátku schůze předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

11:00
14. 11. 2018
!

„Sociální demokraté a komunisté budou na lékařských vahách vážit své rozhodnutí o postupu k Andreji Babišovi. Budou bezesporu očekávat ústupky, ale spíš se budou snažit, aby nějakou měrou vláda fungovala dál, protože pro ně je nejhorší, aby se Babiš rozhodl pro předčasné volby. Nejsou stále na vítězné vlně,“

upozornil politolog Jan Kubáček v pořadu Blesk Zpráv Epicentrum. Položí podle něj "únos" Babiše juniora na Krym vládu jeho otce? Čtěte ZDE

Video  
Video se připravuje ...
10:24
14. 11. 2018

Andrej Babiš jednal na Úřadu vlády i se šéfem KSČM Vojtěchem Filipem. Řekl mu, že nevidí důvod k odstoupení. Komunisté se o tom, jak se postaví k hlasování o nedůvěře vládě, rozhodnou příští týden.

"Ptal jsem se pana Babiše, jestli on bude postupovat tak, že by odstoupil, nebo neodstoupil. On odpověděl tak, že nemá žádný důvod odstupovat."

 

 

10:20
14. 11. 2018
09:45
14. 11. 2018

S Babišem dnes jednal vedle Jana Hamáčka i Tomio Okamura (SPD). Vidí prý prostor k prosazení programu SPD a právě v otázce programu by rád nahradil ČSSD. Jeho strana by byla ochotna tolerovat vládu odborníků. Šéf ČSSD Jan Hamáček je již z Úřadu vlády zpět v Poslanecké sněmovně.

09:01
14. 11. 2018

Z kauzy Babiše juniora si utahuje na Facebooku Matěj Stropnický, syn izraelského velvyslance a exministra Martina Stropnického. Naráží na předvolební billboard ANO "Aby se za nás děti nestyděly", kde byl jeho otec před volbami.

8:30
14. 11. 2018

"Já myslím, že všichni jste viděli tu reportáž. Působil na vás pan Andrej Babiš mladší jako člověk zdravý, jako člověk, který není nějakým způsobem indisponován, jako člověk, který není tlumen nějakými prášky? Nebo jak vy si představujete člověka, který by poskytoval dobrovolně nějaké interview? Působil na vás takhle, vážené dámy a pánové? Líbilo by se vám, kdyby za vaším dítětem někdo takhle přišel? A využil tohohle stavu? Mě by se to teda vůbec nelíbilo. Za sebe můžu říct, že kdyby to někdo udělal mému dítěti, tak to opravdu řeším potom nějak chlapsky, jestli mi rozumíte, protože tohleto je neuvěřitelné. A je jedno, jestli ten člověk je někde ve Švýcarsku, nebo kde je. Pro mě to je nekorektní práce," čílil se na vládě ministr Richard Brabec (ANO).

Video  
Video se připravuje ...
8:20
14. 11. 2018

"Jak už včera avizoval pan předseda Hamáček, tak ta koaliční schůzka na úrovni předsedů obou koaličních stran probíhá právě teď a protože se jí neúčastním, tak se k ní nemůžu vyjadřovat," řekla na tiskovce jana Maláčová. "Pan předseda vlády nám stručně osvětlil některé souvislosti související s touto situací," dodala.

8:14
14. 11. 2018

Tiskové konference po jednání vlády se účastní Richard Brabec (ANO) a Jana Maláčová (ČSSD). Andrej Babiš i Jan Hamáček na ní chybí. Brabec k aktuální kauze kolem Babišova syna a reportáži Seznam Zpráv uvedl na dotaz Blesk Zpráv:

„Pan premiér na vládě v krátkém, cirka pětiminutovém projevu řekl svůj pohled na věc, vysvětlil některé okolnosti tak, jak zazněly a mě to pro tuto chvíli stačí.“

8:02
14. 11. 2018

"Je to jednak pro mě složité komentovat, protože se to týká rodinných příslušníků pana premiéra Babiše. Dokážu se vcítit do pozice, kdy má mluvit o zdravotním stavu svého syna a dalších okolnostech. Musím říct, že to, že chce opozice na základě jedné reportáže – aniž by měla nějakou argumentaci a reakci – vyvolat tuto situaci, považuju za velkou politizaci celé kauzy," řekl Info.cz předseda Sněmovny Radek Vondráček. Politizace je to podle něj až "extrémní". "Jestli jsem měl nějaké přání, tak to, ať mají policisté a státní zástupci klid na práci. (…) Vnímám velmi negativně, že to může mít určitý vliv na to šetření," dodává s povzdechem k reportáži o Babišovu synovi: "Mně se to prostě lidsky nelíbí."

Andrej Babiš a Radek Vondráček
7:44
14. 11. 2018

"Tohle AB přežije,"

míní Ivan Pilip, exministr školství a také financí v někdejší vládě Václava Klause. "Také myslím, že očekávání mnohých jsou nereálná. Když jste gangster a máte vliv na policii a státní zastupitelství, je rezignace to poslední, co uděláte. Zevnitř ANO ke vzpouře nikdo nezavelí a ČSSD bude lavírovat. Navíc není jasné, co by se stalo dál po pádu vlády," upozornil na Twitteru.

7:33
14. 11. 2018

„Nechat ‚zmizet‘ vlastního syna a udělat z něj ‚blázna‘ je úplně jiná liga. Něco jako když do Plzně přijede Real Madrid,“

upozorňuje v komentáři pro Blesk Zprávy Petr Holec. „Babiš v politice hodně používá emoce a to právě včetně dětí: kvůli vlastním dětem mu ve Sněmovně ujely nervy na Miroslava Kalouska a motiv dětí ANO používá i ve volebních kampaních. Volby ale určitě nikdy nevyhraje politik, co v očích veřejnosti ubližuje vlastním dětem, zatímco se na ně ještě odvolává,“ dodává.

7:20
14. 11. 2018

Dobrý den a hezkou středu. I dnes sledujeme dění kolem kauzy Čapí hnízdo po šokující výpovědi syna premiéra Andreje Babiše. Na jeho vyjádření dnes čekali ministři, zasedla totiž znovu vláda. Podle slov Dana Ťoka (za ANO) nechtějí Babiše vyslýchat, opatrná byla však i Jana Maláčová z ČSSD, která pouze upozornila, že koaliční jednání povede dnes šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček. "Proběhne dneska schůzka a poté se sociální demokracie rozhodne," dodala šéfka resortu práce a sociálních věcí.

Opozice naopak vyzvala Babiše k odstoupení z funkce. "Téma to není," glosovala situaci Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu za ANO. "Já předpokládám, že pan premiér k tomu něco řekne, ale nevím, nebavili jsme se o tom, on se vrátil včera v noci," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "To mi dáváte návodnou otázku," reagoval Dan Ťok na dotaz ČT, zda se i on bude zajímat, co se v případě Babišova syna stalo. Další informace však chtít bude. "Já předpokládám, že je získáme, ale že bychom ho vyslýchali nebo dělali nějaký výslech, to ne," dodal Ťok.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

hejhej ( 26. listopadu 2018 12:54 )

To jako , že měli položit vládu ti řvouni, organizování demokratickou žumpou a piráty a placení Sorosem. Proč by neřvali, když na závěr šaškárny dostal každý, kdo odevzdal přihlouplý transparent 2 500,- Kč a jako bonus odznáček s tlamou Sorose. Víme, odkud vítr vane. Nikdy nevolit demokratickou žumpu a nandárodní rozvračeče Evropy piráty.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 18:29 )

Soudruh Babiš v privatizacích si nahrabal majetek cca 75 miliard, ty jako zemanoid a jeho volič přeci nemůžeš říkat, že si to nakradl.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 08:49 )

Ale no tak, neříká se rabovat ani krást, ale znárodňovat nebo socialisticky přerozdělovat! Čest práci!

cezar8 ( 24. listopadu 2018 19:58 )

5nastolevceskych - no, ty asi také budeš patřit do skupinky těch co usilují o nobelovou cenu provokatérů, sokolíku....

5nastolevceskych ( 24. listopadu 2018 16:28 )

Že jsi takto nekvičel o revidování výsledků voleb, když Paroubek 5x posobě paralyzval sněmovnu požadavkem o vyslovení nedůvěry vládě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa