Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ONLINE: Babiš ustál kauzu syna na Krymu. „Puč Palermo“ vládu nepoložil

Aktualizováno -
23. listopadu 2018
21:00
Autor: Blesk Zprávy, ČTK - 
13. listopadu 2018
09:10

Vláda Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně přečkala hlasování o vyslovení nedůvěry. Opozice nenašla pro sesazení kabinetu dostatek podpory. A nic na tom nezměnilo ani to, že sociální demokraté zůstali za dveřmi. Hlasováním vyvrcholilo nové dějství v kauze Čapí hnízdo. V něm se hlavní pozornost soustředila na premiérova syna Andreje Babiše ml. a jeho cestu na Ruskem okupovaný Krym. Právníci premiérovy exmanželky a jeho syna podali ve Švýcarsku trestní oznámení na reportéry Seznam Zpráv, kteří reportáž s Babišem juniorem natočili. Blesk Zprávy sledovaly vše podrobně online.

Anketa
Věříte Andreji Babišovi i po kauze s jeho synem?
počet hlasujících: 36031

Kauza Babišova syna Andreje mladšího
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
21:30
19. 11. 2018

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství kolem kauzy Andreje Babiše ml. a možného pádu vlády. Další vývoj pro vás budeme sledovat i v úterý – a začínáme časně, na ministry i premiéra si počkáme už od 5:30 při příchodu na vládu.

21:00
19. 11. 2018

Mocenské spojení prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše je dlouhodobou realitou. Z tohoto pohledu nejsou závěry jejich dnešní schůzky překvapením,“ glosoval lánskou večeři šéf ODS Petr Fiala. A dodal: „Jen mě udivuje, že jim u toho chce i nadále asistovat ČSSD.“

20:30
19. 11. 2018

„Dotaci za Čapí hnízdo moje bývalá firma vrátila, český stát to nestálo ani korunu,“ zlobil se i tentokrát Babiš. Policii přitom ale mnohem víc zajímá to, jak se k 50 milionům z Evropské unie Babišova rodina vůbec dostala.

Podívejte se na celý záznam vystoupení premiéra:

Video  
Video se připravuje ...
20:25
19. 11. 2018

„Přečtěte si, co se píše o schizofrenii,“ rozzlobil se Andrej Babiš, jako už opakovaně v posledních sedmi dnech. Prý mu píší lidé své životní příběhy. „Nejdojemnější byl ten, kdy muž říkal, že mu žena porodila čtyři děti, když u ní propukla schizofrenie, tak prohlásila, že je bezdětná a nemá manžela,“ podělil se premiér o jeden z příběhů. Zmínil ho i v neděli na Nově.

19:55
19. 11. 2018

Premiér Andrej Babiš po necelých dvou hodinách u prezidenta Miloše Zemana vystoupil před novináři v Lánech. Sledujte jeho řeč živě.

20:00
19. 11. 2018
!

Prezident Zeman premiéra Babiše ujistil, že pokud jeho kabinet padne, pověří ho sestavením nové vlády. Pro vyslovení nedůvěry podle Babiše není důvod. Babiš se kvůli kauze svého syna opět pustil do novinářů, kteří se podle něj vlamují do soukromí jeho rodiny a „opisují od sebe lži“. Požádal je, aby soukromí jeho nejstaršího potomka přestali řešit.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem (19. 11. 2018) Premiér Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem (19. 11. 2018) Premiér Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem (19. 11. 2018)
19:25
19. 11. 2018

Před branou lánskeho zámku se vystřídaly stráže. Otevření brány při střídání stráží otestovalo nervy čekajících novinářů. Ven z aut se podívali i ti, kteří se jinak schovávají před zimou.

19:20
19. 11. 2018

Prezident s premiérem probírali aktuální situaci kolem vládní krize a Andreje Babiše ml. nad vinnou klobásou. Podle informací Blesk Zpráv byla smažená a podával se k ní bramborový salát.

19:05
19. 11. 2018

Večeře s premiérem nebyl jediný bod pondělního programu prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Pokřtil tu například knihu Lánská obora v proměnách času. Publikace připravovaná několik let pokrývá historii obory od pravěku do současnosti. Zeman při té příležitosti vzpomínal na návštěvu v polském Bělověžském pralese.

18:35
19. 11. 2018

Na výstup z lánské večeře prezidenta s premiérem čekají před lánským zámkem samozřejmě i novináři. Zatímco venku je teplota mírně pod bodem mrazu, setkání Andreje Babiše s Milošem Zemanem by mělo být podle očekávání v hřejivější atmosféře.

18:30
19. 11. 2018

U požáru v Klecanech u Prahy zasahují hasiči i policisté. Horní patro Národního ústavu duševního zdraví, kde se léčil i Andrej Babiš mladší, muselo opustit asi 50 lidí.

Podle agentury Aktu.cz hořelo v horním patře. „Na místě je evakuační autobus, požár pravděpodobně způsobila vada na elektroinstalaci,“ uvedlo Aktu.cz.

V Národním ústavu pro duševní zdraví hoří. Policisté evakuovali asi 50 lidí. V Národním ústavu pro duševní zdraví hoří. Policisté evakuovali asi 50 lidí.
18:20
19. 11. 2018

Na společné večeři v Lánech se sešli prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Je to jejich první setkání od chvíle, kdy kauza s údajným únosem Andreje Babiše mladšího vypukla.

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš na společné večeři v Lánech (19. 11. 2018)
17:59
19. 11. 2018

Ve stínu posledního vývoje v kauze Čapí hnízdo se do Babiše pustili také někteří europoslanci. Ti se na jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu ptali eurokomisařky pro regionální politiku Coriny Cretu, jak to vypadá se stížnostmi na českého premiéra.

„Je to možný konflikt zájmů předsedy vlády a společnosti, která na příspěvcích získala miliony od EU. Pokud to tak je, porušuje to příslušná finanční pravidla,“ zdůraznil v diskuzi Bart Staets, belgický europoslanec za Zelené. „Tato kauza nabyla zcela nových rozměrů v posledních týdnech, pro nás je důležitější než kdy dříve znát přesný názor Evropské komise, tedy problému střetu zájmů a legitimity čerpání dotací,“ uvedl také český europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). 

Cretu členům výboru sdělila, že Komise už dostala z Česka všechny potřebné podklady a nyní vyhodnocuje, zda platby společnostem patřícím do holdingu Agrofert byly v souladu se všemi pravidly, včetně těch o konfliktu zájmů. Komisařka reagovala kromě jiného poznámkou, že debata o možných zneužíváních unijních fondů by měla být co nejméně zpolitizovaná.

Eurokomisařka Corina Crețuová
17:31
19. 11. 2018

Plány opozice na vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše se komplikují. Klub hnutí ANO se bez výhrady postaví za svého šéfa a opozice potřebuje minimálně 9 „přeběhlíků“ z řad ANO, ČSSD nebo KSČM. Vedení komunistů se k této věci sejde zítra, předsednictvo ČSSD i s poslanci se sejde ve středu. Oba kluby mají každý 15 členů.

Hlasování o nedůvěře skončilo úspěchem v historii ČR jen jednou, kdy padla vláda Mirka Topolánka.

17:10
19. 11. 2018
!

Hostem Epicentra byla psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Podle ní je největším mýtem o schizofrenii to, že si veřejnost myslí, že lidé trpící schizofrenií jsou nebezpeční. „To, že nějaký politik nezvěrohodní a v podstatě odlidští člověka trpícího schizofrenií, nás může stát opravdu hodně,“ varovala Džamila Stehlíková, aby pokračovala: „My musíme tohoto člověka chránit. Zejména když jej jeho otec označil za vyvrhele, kterému nelze věřit.“ 

„Jeden výrok politika tak může v podstatě zničit dlouholetou práci,“ řekla také Stehlíková.

Video  
Video se připravuje ...
14:40
19. 11. 2018

Je Andrej Babiš mladší schopný kvůli údajné schizofrenii vypovídat? A jak se tato nemoc projevuje u lidí, kteří jí trpí? 

Tématu se bude věnovat dnešní vydání Epicentra, které můžete sledovat od 15 hodin na webu Blesk Zpráv.

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková hostem pořadu Epicentrum ke kauze schizofrenie Andreje Babiše ml.
12:46
19. 11. 2018

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) svolal zvláštní sněmovní schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě hnutí ANO a ČSSD na pátek 23. listopadu v 09:00, jak se očekávalo. Schůzi vyvolali poslanci šestice opozičních stran kvůli posledním informacím v případu Čapí hnízdo a údajném únosu Babišova syna. Ke „svržení vlády“ je třeba hlasů 101 poslance, pod mimořádnou schůzí jsou podpisy 92 zákonodárců z dolní komory.

11:43
19. 11. 2018

Vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček zrušil kvůli pnutí ve vládě svou cestu do Londýna. Blesk Zprávám to potvrdil mluvčí strany Petr Vurbs s tím, že Hamáček nechce kvůli jednání o přežití vlády strávit celý den mimo republiku. 

„Nechce být celý den v zahraničí, když se na domácí politické scéně řeší zásadní věci pro budoucnost vlády i země.“

Britská strana podle Vurbse vyjádřila pro tyto důvody pochopení. Odletět měl Hamáček dnes večer a v Londýně strávit celé úterý. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)
11:10
19. 11. 2018
!

Harmonogram týdne před hlasováním o nedůvěře vládě je v tuto chvíli následující:

19.11. - 18:00 večeře Andreje Babiše (ANO) a Miloše Zemana v Lánech

20.11. - koordinační schůzka předsedů opozičních stran, bez SPD; jednání ÚV KSČM; jednání předsednictva ANO

21.11. - jednání Miloše Zemana a Vojtěcha Filipa (KSČM); jednání předsednictva ČSSD

22.11. - zasedání poslaneckých klubů

23.11. - 9:00 schůze Poslanecké sněmovny s hlasováním o nedůvěře vládě; před hlasováním přijde za poslanci KSČM premiér Babiš

10:57
19. 11. 2018

V úterý se sejdou zástupci opozičních stran - jednat budou o postupu před chystanou páteční schůzí Poslanecké sněmovny, na které chtějí hlasovat o nedůvěře vládě ANO a ČSSD, která má toleranci KSČM. 

U jednoho stolu se tak sejdou zástupci ODS, Pirátů, Lidovců, STAN a TOP 09. Podle předsedy pirátů Ivana Bartoše pozvání na schůzku odmítl šéf SPD Tomio Okamura. 

Šest opozičních stran sbírá podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny, mna které chtějí svrhnout vládu Andreje Babiše (13. 11. 2018)
10:39
19. 11. 2018

Premiér Andrej Babiš přijde za poslanci KSČM v pátek těsně před hlasováním Sněmovny o nedůvěře vládě. Ve středu bude šéf komunistů Filip jednat se Zemanem, v úterý zasedne vedení KSČM.

Šéf komunistů Vojtěch Filip (vlevo) a premiér a šéf ANO Andrej Babiš
Video  
Video se připravuje ...
7:02
19. 11. 2018

Předseda KSČM Vojtěch Filip se opřel na Twitteru do novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, kteří vypátrali ve Švýcarsku premiérova syna Andreje Babiš mladšího. Odmítá, aby novináři nahrazovali práci policie. 

6:52
19. 11. 2018

Předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil má za to, že premiér Andreje Babiš neřekl ve večerním vysílání TV Nova o kauze Čapí hnízdo nic nového. A nedokázal rozptýlit řadu pochybností, které se vznáší například nad cestou jeho syna - Andreje Babiše mladšího na Krym. 

6:35
19. 11. 2018

Premiér Andrej Babiš (ANO) může být v otázce možného únosu syna či jeho případného ovlivňování v klidu. Blesk Zprávám to řekli oslovení právníci Pavel Novák a Štěpán Ciprýn. Policie vyšetřuje odjezd Babiše mladšího z Česka jako tzv. zavlečení. Podle Ciprýna k němu ale z dostupných informací nedošlo, podle Nováka i v opačném případě bude mít policie problém cokoliv prokázat.

6:30
19. 11. 2018

Dobré ráno, i dnes budou Blesk Zprávy detailně sledovat vývoj kauzy syna premiéra Babiše Andreje mladšího.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

hejhej ( 26. listopadu 2018 12:54 )

To jako , že měli položit vládu ti řvouni, organizování demokratickou žumpou a piráty a placení Sorosem. Proč by neřvali, když na závěr šaškárny dostal každý, kdo odevzdal přihlouplý transparent 2 500,- Kč a jako bonus odznáček s tlamou Sorose. Víme, odkud vítr vane. Nikdy nevolit demokratickou žumpu a nandárodní rozvračeče Evropy piráty.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 18:29 )

Soudruh Babiš v privatizacích si nahrabal majetek cca 75 miliard, ty jako zemanoid a jeho volič přeci nemůžeš říkat, že si to nakradl.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 08:49 )

Ale no tak, neříká se rabovat ani krást, ale znárodňovat nebo socialisticky přerozdělovat! Čest práci!

cezar8 ( 24. listopadu 2018 19:58 )

5nastolevceskych - no, ty asi také budeš patřit do skupinky těch co usilují o nobelovou cenu provokatérů, sokolíku....

5nastolevceskych ( 24. listopadu 2018 16:28 )

Že jsi takto nekvičel o revidování výsledků voleb, když Paroubek 5x posobě paralyzval sněmovnu požadavkem o vyslovení nedůvěry vládě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa