Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ONLINE: Babiš ustál kauzu syna na Krymu. „Puč Palermo“ vládu nepoložil

Aktualizováno -
23. listopadu 2018
21:00
Autor: Blesk Zprávy, ČTK - 
13. listopadu 2018
09:10

Vláda Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně přečkala hlasování o vyslovení nedůvěry. Opozice nenašla pro sesazení kabinetu dostatek podpory. A nic na tom nezměnilo ani to, že sociální demokraté zůstali za dveřmi. Hlasováním vyvrcholilo nové dějství v kauze Čapí hnízdo. V něm se hlavní pozornost soustředila na premiérova syna Andreje Babiše ml. a jeho cestu na Ruskem okupovaný Krym. Právníci premiérovy exmanželky a jeho syna podali ve Švýcarsku trestní oznámení na reportéry Seznam Zpráv, kteří reportáž s Babišem juniorem natočili. Blesk Zprávy sledovaly vše podrobně online.

Anketa
Věříte Andreji Babišovi i po kauze s jeho synem?
počet hlasujících: 36031

Kauza Babišova syna Andreje mladšího
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:00
18. 11. 2018

To je pro dnešek z online přenosu k vývoji kolem kauzy Čapího hnízda vše. Přihlásíme se s aktualitami opět zítra ráno. Dobrou noc.

22:22
18. 11. 2018
22:13
18. 11. 2018

Babiš také znovu zopakoval, že odstupovat ze své funkce nehodlá. „Určitě ne, pravda je na mé straně,“ řekl na dotaz moderátora Raye Korantenga, zda původní prohlášení nepřehodnotil.

Babiš poděkoval Zemanovi, že ho podpořil slibem, že by mu dal i další šanci sestavit případně vládu. Premiér však doufá, že to nebude potřeba, strany dle něj nemají důvod vládu shodit. „Co se týká KSČM, já pravděpodobně požádám pana předsedu, abych taky mohl vystoupit na klubu KSČM a budu chtít jim to vysvětlit,“ uvedl Babiš.

K nabídce SPD, kdy by Okamura rád nahradil ČSSD, dodal: „Já jsem panu Okamurovi napsal esemesku, že mě překvapuje, že se zapojuje do té kampaně, kdy jse vlastně zneužíván můj syn proti mně. A pan Okamura je jediný z předsedů, který se mnou nějak komunikuje, protože ti ostatní mě jenom urážejí, ponižují nebo kritizují. Tak jsem mu napsal, že jsem překvapenej a na to konto, jsme si zavolali. A on právě jel kolem Úřadu vlády. Tak jsem ho pozval na kafe.“ Spolupráce s ČSSD funguje, Jan Hamáček podle Babiše ČSSD zachránil.

22:10
18. 11. 2018

Předseda vlády tvrdí, že „má čistý stůl“. Připomněl, že Slonková s Kubíkem byli u syna a exmanželky už v polovině října. „Proč ti novináři, kteří tam byli 16. října, čekali až bude Babiš čtyři dny v zahraničí a naschvál to pustili, až Babiš nebude moci reagovat? To je puč Palermo. Je to naplánované před 17. listopadem. Proč to trvalo měsíc?“ ptal se Babiš a dodal, že tajným natáčením porušili švýcarské zákony.

„Pokud bude česká policie žádat o zdravotní přezkum Vašeho syna, bude spolupracovat?“ ptal se také Koranteng. „Já za něj nemluvím, on má 35 let. Tohle se stalo mojí dceři, tam to proběhlo. Normálně. Dcera byla na policii, byl tam posudek,“ přiznal Babiš. Podle něj syna diagnostikovali s psychickou poruchou jak v Česku, tak ve Švýcarsku.

„Je to tlak na policii a státní zastupitelství. Já jsem nic neudělal, lidé na mě plivou a na Václaváku už byla šibenice,“ nechápe premiér.

22:08
18. 11. 2018
22:06
18. 11. 2018

Moderátor Koranteng uvedl, že Babiš přepsal firmu Čapí hnízdo na svou rodinu. „Jak přepsal? Neříkejte to, není to pravda, moje rodina si koupila firmu, která následně se uchízela o dotaci, protože moje starší dcera, která má ráda koně a měla přítelkyni, která také měla koně, přišla s tím projektem a následně se rodina dohodla, že to bude rodinná firma. A já jsem nic nepřepisoval,“ tvrdí Babiš, který prý Čapí hnízdo nikdyy nevlastnil?

„Kauza Čapí hnízdo je už 11 let stará věc. Kdybych nebyl v politice, nikdy nikdo o Čapím hnízdě neslyšel. Ta dotace byla přidělena podle pravidel, byla devětkrát kontrolována. A vznikla situace, kdy moje bývalá firma (Imoba - pozn. red.) byla vyzvána, aby dotaci vrátila (...) Na Čapím hnízdě není ani koruna z českého rozpočtu, ani koruna z evropského rozpočtu,“ uvedl Babiš na Nově. 

22:02
18. 11. 2018
22:01
18. 11. 2018
!

Babiš opět tvrdí, že jeho syna novináři zneužili. Zneužili i jeho důvěru. Pozastavuje se nad svou poslední návštěvou ve Švýcarsku, kdy si prý se synem zahráli šachy. „Já když jsem se s ním setkal, tak jsem mu vysvětloval, o co tady jde. Zájem těch novinářů je dlouhodobě vyvolat spor mezi otcem a synem. Takže jsem mu vysvětloval, o co jde, ale on je přesvědčenej, že vlastně na ten výlet do Ruska šel nedobrovolně, přitom ve finále si tam našel přítelkyni,“ říká Babiš.

O synově schizofrenii pak dodává: „Mít takovou chorobu, ten, kdo to nezná, tak to nepochopí (...) Ti lidi fungují normálně, a potom je nějaký problém. Pokud někdo se s tím snaží spojovat Čapí hnízdo, tak moje starší děti nabyli akcie v roce 2007 a můj syn ještě v roce 2014 byl pilot v letecké společnosti.“

Když se však prý rozeběhly „pseudokauzy“ proti Babišovi staršímu, „zásadně“ se zhoršil stav i Babiše mladšího, protože ho dle premiéra pronásledovali novináři. „Když ho novináři honili, pronásledovali a hledali ho, jeho stav se zhoršoval a potom vlastně doktorka říkala, že by bylo lepší, kdyby šli s panem Protopopovem na výlet do Ruska,“ odůvodnil odjezd svého syna z Česka.

„Ta jeho přítelkyně, kterou si tam našel, je Ukrajinka. (...) Byl spokojený, byl na Krymu, tam bylo teplo. Pan Protopopov je Rus, nemá víza do Evropy. Já jsem samozřejmě neznal detaily, občas mi syn poslal fotografii a já jsem byl šťastný a jsem šťastný, že si našel přítelkyni, kterou má rád, dokonce se zasnoubili a jsou v pohodě. Ona je Ukrajinka, seznámili se na Krymu a ona má rodinu v Krivom Rogu. A když spolu začali chodit, tak syn s ní byl v Krivom Rogu. Protopopov se vrátil do Prahy a synovi se tam asi přestalo líbit a chtěl okamžitě pryč. To nebylo možné z nějakých důvodů. Na to konto napsal ten mail, že byl unesen, to je samozřejmě nesmysl. Byl tam dobrovolně, je na to plno fotek, videjí. Syn byl šťastný s tou slečnou a jsou spolu, nechápu tu debatu, proč by můj syn, který není český občan, by nemohl jít kam chce a přitom policie měla kontakt, věděli, že se nevyhýbá žádnému vyšetřování (...) Byl šťastný a ty fotky to jasně dokazují,“ tvrdí Babiš.

21:45
18. 11. 2018

Babiš po návratu do Česka poskytl rozhovor TV Nova. Reagoval opět na sobotní demonstrace proti jeho osobě. „Já si myslím, že ti demonstranti nemají pravdu, protože oni říkají, že jsem estébák, to není pravda, já jsem ty soudy vyhrál,“ uvedl Babiš.

V kauze kolem svého syna se opět vrací do roku 2015. „V červenci mi volá policie, že zachytila mého syna v odstavném pruhu v autě, kde říkal nějaké věci, na základě kterých ho odvezli na psychiatrii v Havlíčkově Brodě. Já jsem se ho potom snažil dostat do Prahy, to se mi povedlo.“ Andreje mladšího se tam ujala lékařka „nějaká paní Protopopová“. Když se měl syn vrátit do života po ukončení léčby, hledal podle svých slov Babiš někoho, kdo se o jeho syna postará. „Její manžel se nabídl, že by se o syna staral a já jsem mu za to strašně vděčný,“ říká o Petrovi Protopopovi. Teprve později ho Babiš zaměstnal ve své „bývalé firmě“, tedy v Agrofertu.

20:12
18. 11. 2018
!

Události posledních dnů už na sociální síti zhodnotil také premiér Andrej Babiš (ANO). Prý není pravda, že se od svatby v létě 2017 se synem neviděli. „Včera jsem byl navštívit svého syna Andreje a jeho mámu, abych si poslechl, jak prožívají poslední dny. Už pochopili, jak je novináři zneužili. Je nesmysl, jak čtu v novinách, že jsme se od mé svatby neviděli. Potkali jsme se od ní několikrát a v Ženevě jsem byl za ním podruhé. Včera jsme spolu strávili asi pět hodin, povídali si a hráli šachy,“ napsal mimo jiné Babiš.

19:45
18. 11. 2018

Reakce autorů reportáže, která otřásla českou politikou, na vzkaz Beaty Babišové na sebe nenechává dlouho čekat. „Během rozhovoru zazní šestkrát omluva z naší strany. V momentě, kdy požádá paní Babišová o ukončení rozhovoru, novináři končí. Babiš ml. pokračuje v rozhovoru,“ brání se Seznam Zprávy, jejichž reportéři se do Ženevy vydali, na Twitteru.

19:33
18. 11. 2018
!

Exmanželka Andreje Babiše Beata se vyjádřila ke kauze kolem svého syna pro TV Nova.

"Vážení, zdravím vás ze Švýcarska. Jako matka Andreje Babiše mladšího cítím zásadní povinnost vyjádřit se ke skandálnímu útoku proti soukromí mého syna a mně. Navzdory tomu, že jsem reportéry Slonkovou a Kubíka výslovně upozornila na to, že je můj syn nemocný, a proto rozhovor s ním nepřipadá v úvahu, udělali to, že skrytou kamerou rozhovor se mnou a mým synem natočili a zveřejnili. Tento rozhovor sugestivními otázkami vedli tak, aby vyzněl v neprospěch Andreje Babiše staršího a skandalizaci naší rodiny. Jako matka nemocného syna tento postup novinářů Slonkové a Kubíka striktně odsuzuji a žádám všechny slušné novináře, aby se k této nehorázné kampani nepřipojovali a dále neubližovali mým dětem a celé naší rodině. Tím, že byla zveřejněna adresa našeho bydliště, už nemůžeme svobodně ani vyjít z bytu. Prosím novináře, aby respektovali naše soukromí, zdravotní stav mého syna a dále nás neobtěžovali. Požádala jsem naše advokáty o ochranu práv naší celé rodiny. Ještě zvlášť žádám paní Slonkovou a pana Kubíka, kteří zase po měsíci přišli do domu, kde bydlíme, 16. listopadu 2018, aby nás už neobtěžovali, protože hovořit už s nimi nebudeme. Děkujeme."

Beata Babišová promluvila o kauze, do které je zapleten exmanžel i údajně nemocný syn
19:02
18. 11. 2018

"Pro nás prostě není jiný kandidát, než pan Babiš,"

odmítl opět Jaroslav Faltýnek v ČT výměnu premiéra. Babiš v pondělí v 18:00 zamíří za Milošem Zemanem do Lán.

17:01
18. 11. 2018

"Zvracet se mi z vás chce." Jan Bartošek (KDU-ČSL) sdílel příspěvek ČT, kdy na něj ostře reagoval Jaroslav Faltýnek (ANO). Podle místopředsedy lidovců byla debata "místy jiskrná".

16:58
18. 11. 2018

Kauza Andreje Babiše a jeho syna včetně odjezdu premiéra do Švýcarska rezonuje sociálními sítěmi i v neděli po třeskutých Otázkách Václava Moravce.

15:45
18. 11. 2018

Podezření z trestného činu zavlečení, jak policie vyšetřuje nucený odjezd Babiše juniora do ciziny, se podle dalšího právníka osloveného Blesk Zprávami zřejmě nestal. „Otázkou je, zda v tomto případě byla skutková podstata naplněna. Smysl tohoto trestného činu je omezení na osobní svobodě ve smyslu volného pohybu člověka. Já se nedomnívám, že k tomu naplnění došlo,“ řekl Štěpán Ciprýn z advokátní kanceláře Cikr.

15:30
18. 11. 2018

„Jako matka Andreje Babiše mladšího cítím zásadní povinnost vyjádřit se ke skandálnímu útoku proti soukromí mého syna a mně,“

ozvala se ze Ženevy matka Babiše juniora a exmanželka premiéra Beata pro TV Nova. 

15:20
18. 11. 2018
15:27
18. 11. 2018

„Já si pana Babiše vážím, protože je to člověk schopný, pracovitý, zdravého rozumu. Systém zná, nedá se koupit. Ohrožuje ho svojí kvalitou a výkonností, proto dělají všechno pro to, aby je neohrožoval,“

řekl reportérovi Blesku podporovatel Andreje Babiše Jan Šinágl, který má dle svých slov české i švýcarské občanství, na skromné a nepříliš vydařené akci, kdy se dvě desítky lidí sešly na Klárově, aby vyjádřily podporu premiérovi během současné kauzy a masových protestů jeho odpůrců v Praze.

Video  
Video se připravuje ...
15:00
18. 11. 2018

Babiš zareagoval v neděli na demonstrace proti němu a vyzývání k demisi, které se neslo Prahou. „Nevzkazuji nic. Je to jejich právo vyjádřit názor. Akorát protestují proti tisíckrát opakovaným lžím o StB, o farmě a nově o únosu syna, který se nikdy nestal, a zneužívají choroby mého syna proti mně," vzkázal v SMS iRozhlas.cz. Na dotazy Blesku ohledně toho, co Babiš říká na nařčení, že jel do Švýcarska ovlivnit svého syna a jeho možnou budoucí výpověď, nereagoval. 

14:53
18. 11. 2018
14:34
18. 11. 2018
!

Jak podezření ze zavlečení, tak možné ovlivňování spoluobviněného jsou činy těžko prokazatelné. V tomto případě jen premiéru Babišovi těžko někdo prokáže, zhodnotil pro Blesk Zprávy právník Pavel Novák cestu Andreje Babiše za synem do Švýcarska a vyšetřování jeho údajného únosu na Krym.

13:45
18. 11. 2018

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) by za nejlepší řešení považoval, kdyby vláda pokračovala s jiným premiérem: „Je pravda, že ta současná kauza kolem premiéra vládu extrémně zatěžuje. My jsme ale do vlády nešli proto, abychom řešili kauzy Andreje Babiše.“

Z dosavadních jednání koaličních partnerů je ale podle něj evidentní, že ANO cestou výměny premiéra jít nechce a tuto variantu označil už jen za teoretickou. Od kolegů z opozice mu chybí plán po případném pádu vlády. „Celá řada opozičních politiků za mnou chodí a říká: Hlavně to udržte, tu vládu, protože my nevíme, co s tím,“ tvrdí Hamáček.

I Hamáček upozornil, že v případě pádu vlády Zeman pověří znovu Babiše sestavením nového kabinetu. „To znamená: Žádná změna (...), a nebo se tady propadneme do ústavní krize, kdy se tady bude hádat vláda, parlament, horní a dolní komora s prezidentem republiky a tu zemi to zásadním způsobem poškodí. My samozřejmě zvažujeme všechny alternativy,“ upozornil Hamáček.

Hamáček si do Babiše s úsměvem rýpl za slova o tom, že „nikdy neodstoupí“. „Politik by se měl vyvarovat používání slova nikdy. Protože pak se může divit. Já jsem si v této souvislosti vzpomněl na prezidenta Nixona. Ten také říkal: Nikdy, nikdy, nikdy. A pak to dopadlo jinak.“

13:30
18. 11. 2018

Sám Faltýnek nyní čelí kritice na sociálních sítích. U Moravce totiž nejprve mluvil o tom, že vynechal pietní akce 17. listopadu kvůli zdravotní indispozici a sledoval dění z postele. O chvíli později však mluvil o tom, že jel včera k benzince, kde ho zastavil cizí muž a říkal mu, jak je mu kvůli kauze Andreje Babiše mladšího z novinářů zle.

13:15
18. 11. 2018

„Já se omlouvám, ale mně se tentokrát poprvé chce z pana Bartoška zvracet. Zvracet se mně z vás chce, pane kolego. Vy tady vydáváte nějaká stanoviska za fakta, že tak jsou. Kdyby teoreticky byl jinde, tak paní Slonková po něm pátrá i jinde. Je to prostě na zakázku pokračování kauzy Čapí hnízdo, protože bylo třeba oživit tento problém v mediálním prostoru. Tu zakázku zadal ten, kdo zadal celé Čapí hnízdo. Já nevím, kdo to je,“

kontroval Faltýnek. „Kdyby tady seděl pan premiér, možná by vám odpověděl. A možná by se mu chtělo ještě více z pana Bartoška zvracet,“ dodal s tím, že Bartošek dělá své závěry a je „v křeči“, protože lidovci mají preference pět procent „nebo čtyři“. Podle Hamáčka Bartošek položil naprosto zásadní otázky. „Ale ten, kdo na ně musí odpovědět, je Andrej Babiš, a komu na ně musí odpovědět, je Policie ČR,“ upozornil.

13:06
18. 11. 2018

Podle Bartoška má kauza Babišova syna rysy antického dramatu: „Vemte si, že jste druhý nejbohatší Čech, premiér ČR. Váš syn je nemocný, velmi nemocný a mít schizofrenii v rodině je velké neštěstí a tragédie a zátěž pro celou rodinu. Jako terapeut vím velice dobře, o čem mluvím.

Podivuje se nad tím, že Babiše mladšího svěřili Petru Protopopovi, se kterým jel premiérův syn do Ruska a na Krym. „Vy máte možnost ze své pozice mlčet o diagnóze svého syna a své dcery a místo toho, abyste je chránil, tak ve veřejném prostoru mluvíte o diagnózách svých dětí, které je poškozují,“ říká. „Máte možnost zajistit kvalitní sanatorium ve Švýcarsku a nebo ve Francii, kde také vlastníte majetky. A máte možnost vlastnímu synovi poskytnout tu nejlepší péči, která existuje. Co uděláte místo toho? Svého vlastního syna svěříte prodejci kol, kterého znáte ještě zprostředkovaně. On vám ho odveze do Ruska, z Ruska vám ho odveze na Krym, kde ho svěří nějakému děvčeti, které se o něj stará v pevné víře, že se spolu asi mají dobře. Ona ho odveze do Krivého Rogu, o kterém se mluví jako o Mordoru, což je v podstatě předpeklí. A místo toho, abyste vlastnímu synovi poskytl tu nejlepší péči a jako každý táta svoji rodinu chrání a zabezpečuje ji, aby jí nikdo neublížil, tak ji tímto způsobem dáte všanc. V praxi to znamená, že teda jste buď rezignoval na roli otce, nebo vám je úplně jedno, co se s ním děje, nebo tam mohou být ještě další motivy,“ rozpovídal se o aféře Babiše mladšího Bartošek.

„Je normální, že odvezou syna premiéra na Krym? Na okupované území?“ diví se. Pokud by se schizofrenie rozjela naplno, mohl by ten člověk být nebezpečný sobě i druhým, upozornil předseda lidoveckých poslanců. „Jestliže vám na vlastním synovi záleží, tak ho nevystavíte takovému nebezpečí. A já si kladu otázku, jestliže je premiér schopen se chovat tímto způsobem k vlastnímu synovi, jakým způsobem se chová ke státu, k tomuto národu?“ říkal u Moravce lidovec Bartošek.

12:59
18. 11. 2018

„Pan premiér, na začátku bylo jasné, že je hendikepován svými soukromými problémy. Postupem času se ukazuje, že už se nejedná o pouhý hendikep, ale že jde o úplnou paralýzu premiéra této země. A jeho soukromé problémy ho limitují natolik, že už se to začíná promítat i do zahraniční pověsti této země. Je paralyzován, je kolem toho spoustu nejasností a ČR, stabilitě a zklidnění emocí, by prospělo, kdyby se vyměnil premiér. Protože nechť si prvně vyřeší svoje soukromé problémy, a pak ať se klidně vrátí,"

míní lidovec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Rýpl si však třeba i do nabídky Tomia Okamury, který uvedl, že by SPD mohla ve vládě nahradit ČSSD. „Zavětřili kapustičku, slimáčci, a řekli: Á, možnost té vlády tady je,“ říká Bartošek.

12:55
18. 11. 2018

V OVM se řeší i blížící se hlasování o nedůvěře vládě, ke kterému by mělo dojít v pátek. „Já jsem přesvědčen o tom, že to dopadne dobře, pro tuto vládu, nicméně rozumím opozici, že chtějí vyslovit nedůvěru vládě, která je úspěšná,“ uvedl Faltýnek. Označil to jako legitimní snahu opozice. Ze 13 hlasování o nedůvěře vládě byla skutečně nedůvěra vyslovena pouze jednou - v březnu 2009 v případě vlády Mirka Topolánka, kdy jej iniciovala ČSSD s KSČM. K nim se připojili i dva poslanci z ODS a dvě exposlankyně Zelených.

„Já věřím tomu, že my jako koalice přežijeme toto hlasování ve zdraví a budeme pokračovat dál. Patří to k demokracii ve Sněmovně,“ podotýká Faltýnek a upozornil, že opozice stejně nemá celou věc ve svých rukách, protože počty jejích poslanců určili voliči. Šéf klubu ANO připomněl, že by sestavením nové vlády pověřil Zeman opět vítěze voleb Andreje Babiše. „To je teoretická varianta, záleží na tom, jestli kolegové z opozice budou ochotni donést podpisy na rozpuštění Poslanecké sněmovny. I to je samozřejmě možná varianta, předčasné volby. Proč ne,“ podotkl k možnosti předčasných voleb.

12:40
18. 11. 2018

Moravec se Faltýnka ptal i na to, zda je problém, když premiér a „milující otec zveřejní fotografie psychicky nemocného syna, umístí je na svůj facebookový a twitterový účet“. „Kdo tento hon rozpoutal, pane Moravče? Česká média ho rozpoutala, tento hon na psychicky nemocného člověka,“ kontroval předseda Babišových poslanců. „A proto sám otec má zveřejňovat fotografie psychicky nemocného syna?“ divil se Moravec.

„Já nebudu odpovídat za pana Babiše, samozřejmě, že nebudu odpovídat,“ uvedl druhý muž ANO a označil to za „nepodstatnou otázku“. Celá debata kolem nemocného člověka mu přijde „nedobrá“.

Faltýnek také útočil na novináře, kteří podle něj „jdou po duševně nemocném člověku a znovu za ním byli, včera se tím chlubili někde na Seznamu“. „Vám se to líbí, co se tady děje?“ gestikuloval směrem k Moravcovi, který se podle Faltýnka „bourá do soukromí těchto lidí“. Faltýnek znovu označil kauzu za vykonstruovanou a argumentoval svým případem. ČT obvinil z účelové lži, že měl být členem představenstva firmy Čapí hnízdo. „Nikdy jsem nebyl členem orgánu Farmy Čapí hnízdo,“ zuřil. V kauze prý nejsou žádné konkrétní důkazy.

U Moravce se řešila kauza Andreje Babiše mladšího. Přišli Faltýnek (ANO) u Hamáček (ČSSD)
12:37
18. 11. 2018

„Kamera v brýlích? Kamera nějaká jiná? A kdo je vybavil? Kolik to stálo peněz? To připravila rozvědka? Nebo bývalí zaměstnanci rozvědky?“ tázal se v týdnu premiér Babiš. Jan Hamáček (ČSSD) jednoznačně vyloučil, že by za informacemi kolem Babiše mladšího stála rozvědka. Pokud se Babiš „odvážil na tuto úroveň“, měl by svá slova doložit, nebo se omluvit.

„Chci jasně vyloučit jakýkoliv podíl rozvědky. Pan premiér by měl to své podezření zkonkretizovat. Pokud mluví o rozvědce, očekávám, že to vysvětlí, nebo se omluví. Současné vedení má moji plnou podporu. Policie věděla o pobytu Andreje Babiše ml. a intenzivně komunikovala se švýcarskou stranou, aby byla schopna jej vyslechnout. Někdo ale musí stanovit, zda je nemocný, nebo ne. V tom týmu je policejní psychiatr, jsme ochotni akceptovat, že to vyšetření udělá někdo ze švýcarské strany a tady se to bude kompletovat,“ uvedl v OVM Hamáček s narážkou na Babišova předešlá slova.

V Otázkách Václava Moravce se řešila kauza Babišova syna. Dorazili i Faltýnek (ANO) a Hamáček (ČSSD) V Otázkách Václava Moravce se řešila kauza Babišova syna
12:30
18. 11. 2018

„Já pořád nechápu, v čem je tady problém. V čem je problém, Václave, v čem je problém. Problém je v tom, že Andrej Babiš mladší - není to bezpečnostní riziko - že občan cizího státu jede na Krym? Vy jste nebyl na Krymu?“

uvedl v Otázkách Václava Moravce první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. „Nebyl jsem na Krymu,“ reaguje moderátor. „Já taky ne. A možná se tam zajedu podívat. Údajně je tam hezky. Je tam teplo, hezké moře,“ říká Faltýnek. „Může vás doprovodit pan Protopopov, který by vás tam nechal,“ rýpl si Moravec. „Ten to tam zná. Ale víte, co je nejdůležitější? Že tady se dělá mediální kauza hyen z toho, že obviněný člověk v kauze Čapí hnízdo, pan Andrej Babiš mladší, vůbec nebyl ještě kontaktován policií, aby ho vyslechla. A policie ví, kde je, ví, že je ve Švýcarsku, ví, že tam žije se svou matkou. A přesto se nic takového nestalo. A víte proč? On třeba může také odmítnout výpověď,“ dodává Faltýnek.

12:01
18. 11. 2018
11:45
18. 11. 2018

„Orgány činné v trestním řízení by měly řešit to, zda je normální a správné, když ve chvíli, kdy se jeden z obviněných dozví, že jiný obviněný bude a chce v dané kauze vypovídat, tak že za ním v tuto chvíli odjíždí. Zkrátka a dobře to může být určité ovlivňování budoucí výpovědi Andreje Babiše mladšího a orgány činné v trestním řízení by tuto věc měly posoudit, včetně toho, zda tam není případně důvod pro vazbu,“

řekl Blesk Zprávám exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

Video  
Video se připravuje ...
11:01
18. 11. 2018
!

Andrej Babiš mladší napsal další e-mail Seznam Zprávám. „Ono to dost bolí, když váš vlastní otec říká, že o něčem lžete. Nevím, o čem mluvil,“ vzkázal ze Švýcarska. A tvrdil: „Matka na mě začíná dělat tlak, protože můj otec určitě dělá tlak na ni prostřednictvím SMS.“ 

10:40
18. 11. 2018

„Nejsem právník, ale existuje důvodná obava z toho, že Andrej Babiš bude ve Švýcarsku působit na spoluobviněného syna a ovlivňovat ho, což je dle mě důvod pro vzetí do vazby dle trestního řádu! Policie by měla konat a podat státnímu zástupci podnět, ne řešit vyhozené květiny na Národní,“ postěžoval si exposlanec Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09.

Šéf Topky a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který naopak právní vzdělání má (vystudoval práva v Plzni a titul JUDr. získal v roce 2002, po plagiátorské aféře se stal v Plzni děkanem), poznamenal: „Andrej Babiš odcestoval za svým spoluobviněným synem do Švýcarska. Kladu si otázku, co to znamená. Vidím dvě možnosti. Buď začal naplňovat roli starostlivého otce, anebo důvody koluzní vazby podle trestního řádu. Snad orgány činné v trestním řízení najdou správnou odpověď.“

10:23
18. 11. 2018

"Úlohou předsedy vlády je řešit problémy země. U nás to bohužel vypadá, že naše země musí řešit problémy předsedy vlády. To není dlouhodobě únosné. Je potřeba příští týden tuto situaci ukončit,"

napsal v neděli na Twitter šéf ODS Petr Fiala.

10:00
18. 11. 2018

Dobrý den, po oslavách a demonstracích během 17. listopadu Českem dál rezonuje kauza Babišova syna Andreje mladšího. Premiér se za ním vydal osobně do Švýcarska, neviděli se přitom od svatby na Čapím hnízdě v létě 2017, uvedly Novinky.cz.

22:00
18. 11. 2018

Na Václavském náměstí koncert pomalu končí. Zazněla během něj česká hymna a také cinkání klíči.

Video  
Video se připravuje ...
17. listopadu 2018 znělo Václavským náměstím i cinkání klíčů 17. listopadu 2018 znělo Václavským náměstím i cinkání klíčů Aňa Geislerová či Tomáš Halík a další hosté na pódiu, kde se uskutečnil koncert k 17. listopadu 2018

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

hejhej ( 26. listopadu 2018 12:54 )

To jako , že měli položit vládu ti řvouni, organizování demokratickou žumpou a piráty a placení Sorosem. Proč by neřvali, když na závěr šaškárny dostal každý, kdo odevzdal přihlouplý transparent 2 500,- Kč a jako bonus odznáček s tlamou Sorose. Víme, odkud vítr vane. Nikdy nevolit demokratickou žumpu a nandárodní rozvračeče Evropy piráty.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 18:29 )

Soudruh Babiš v privatizacích si nahrabal majetek cca 75 miliard, ty jako zemanoid a jeho volič přeci nemůžeš říkat, že si to nakradl.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 08:49 )

Ale no tak, neříká se rabovat ani krást, ale znárodňovat nebo socialisticky přerozdělovat! Čest práci!

cezar8 ( 24. listopadu 2018 19:58 )

5nastolevceskych - no, ty asi také budeš patřit do skupinky těch co usilují o nobelovou cenu provokatérů, sokolíku....

5nastolevceskych ( 24. listopadu 2018 16:28 )

Že jsi takto nekvičel o revidování výsledků voleb, když Paroubek 5x posobě paralyzval sněmovnu požadavkem o vyslovení nedůvěry vládě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa