Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ONLINE: Babiš ustál kauzu syna na Krymu. „Puč Palermo“ vládu nepoložil

Aktualizováno -
23. listopadu 2018
21:00
Autor: Blesk Zprávy, ČTK - 
13. listopadu 2018
09:10

Vláda Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně přečkala hlasování o vyslovení nedůvěry. Opozice nenašla pro sesazení kabinetu dostatek podpory. A nic na tom nezměnilo ani to, že sociální demokraté zůstali za dveřmi. Hlasováním vyvrcholilo nové dějství v kauze Čapí hnízdo. V něm se hlavní pozornost soustředila na premiérova syna Andreje Babiše ml. a jeho cestu na Ruskem okupovaný Krym. Právníci premiérovy exmanželky a jeho syna podali ve Švýcarsku trestní oznámení na reportéry Seznam Zpráv, kteří reportáž s Babišem juniorem natočili. Blesk Zprávy sledovaly vše podrobně online.

Anketa
Věříte Andreji Babišovi i po kauze s jeho synem?
počet hlasujících: 36031

Kauza Babišova syna Andreje mladšího
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
21:30
16. 11. 2018

„Dobrá, Andreji. My si zapamatujeme, že nikdy neodstoupíš. Ty si zase zapamatuj, že přes všechny Tvoje prachy to nikdy nevzdáme. Nikdy Ti nedovolíme zřídit v naší zemi despocii a zničit právní stát. Ber to jako slib k 17. listopadu,“

vzkázal na Twitteru Babišovi Miroslav Kalousek. Blesk Zprávy pro Vás připravují právě ze 17. listopadu, akcí i demonstrací nový online přenos. U toho z dění kolem aféry s Babišovým synem se pro dnešek loučíme.

21:15
16. 11. 2018

„Pokud někdo tu mluví o Krymu a další nesmysly, tak fakt je to jako už směšné, fakt směšné. Já to zásadně odmítám a chápu, že tady je hysterie. Jsem vyzýván, já nevím k čemu, ale znovu opakuji, že určitě nikdy neodstoupím. V životě jsem nedostal tolik esemesek a mailů na podporu,“

tvrdí Babiš a omlouval se, že nestačí odpovídat. Tentokrát odpovídal i na dotazy. Třeba ohledně švýcarského občanství svého syna. „Můj syn tam chodil do střední školy. Dneska je mu 35. Já nevím, kdy ho získal. On žije tam s jeho mámou, já jsem se rozvedl, jeho máma tam žije také dlouhodobě, takže ho získal. Určitě ho nezískal nějak pokoutně, jak se někdo snaží naznačovat. Nikdy nebyl český občan,“ uvedl.

Andrej Babiš komentoval v Bruselu kauzu svého syna (16.11.2018)
21:05
16. 11. 2018

„Tenhle redaktor údajně chodí kolem baráku mé starší dcery, která byla na policii, která byla prověřena psychiatrem, kterého nominovala policie, takže to má za sebou. Proč tenhle člověk a další terorizují mojí rodinu?“

vytočil se v Bruselu Andrej Babiš před českými novináři a kritizoval zmiňovaného Janka Kroupu. „Na základě vylhaných informací, kde zneužili mého syna, který je nemocný, na základě tohoto vznikla ta nová kampaň,“ uvedl. Podle něj vzniká hysterie. „Včera demonstrovali lidi na Václavském náměstí, kde dehonestují tu doktorku, která byla přidělena mému synovi  když ho policie našla na D1 (...) I tohle někdo zpochybňuje?“ zastal se doktorky Dity Protopopové. „Tady se sprostě zneužívá to, že ti ošetřující lékaři nemohou nic říct o svém pacientovi, absolutně nic, na to je zákon,“ dodal.

Protest proti Andreji Babišovi na Václavském náměstí v souvislosti s kauzou jeho syna Andreje juniora (15.11.2018)
20:57
16. 11. 2018

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček se v pátek večer pustil do Miroslava Kalouska či Miroslavy Němcové, kteří vystoupili ve čtvrtek na demonstraci na Václaváku za demisi premiéra Babiše, a v souvislosti s kauzou Andreje Babiše mladšího mluví o „slonkiádě“kvůli jedné z autorek reportáže ze Švýcarska Sabině Slonkové.

19:45
16. 11. 2018

Babiš dnes v Bruselu mimo jiné jednal s českou komisařkou pro spravedlnost Věrou Jourovou. Před novináři v souvislosti s vývojem kolem Čapího hnízda připomněl, že Jourová byla před lety ve vazbě na základě "sprosté vymyšlené lži" novináře Janka Kroupy. Babiš uvedl, že Jourové dcera měla v důsledku toho "obrovské" zdravotní problémy a žádného odškodnění se nedočkala.

Andrej Babiš jednal v Bruselu i s eurokomisařkou Věrou Jourovou Andrej Babiš jednal v Bruselu i s eurokomisařkou Věrou Jourovou
19:34
16. 11. 2018

Babiš pojede za svým synem do Švýcarska? Premiér Andrej Babiš, který už ráno oznámil, že kvůli vývoji v kauze Čapí hnízdo nehodlá za žádných okolností odstupovat, uvedl během své návštěvy Bruselu, že se synem žijícím ve Švýcarsku je v kontaktu a zvažuje, že jej navštíví. "Já s mým synem komunikuju, my jsme si v noci psali, tak samozřejmě to taky zvažuju, ale já bych poprosil všechny, aby skutečně nechali moji rodinu napokoji," uvedl Babiš v Bruselu. 

Celé současné dění související s informacemi o jeho synovi je podle premiéra jen snahou vyvinout tlak na orgány činné v trestním řízení. "V kauze Čapí hnízdo není nic nového. Policie dělá svoji práci a já chápu, že za nějaký čas bude rozhodnutí, a proto tahle kampaň," dodal Babiš.

19:10
16. 11. 2018
18:39
16. 11. 2018

Senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL), který prohrál boj o křeslo šéfa Senátu s Jiřím Kuberou (ODS), míní, že je nutné apelovat i na členy ANO. "Vyzvěme poslance a členy ANO2011 od předsednictva až po nejmenší obce, aby na základě dostupných informací zvážili, zda je jejich loajalita větší k ČR, nebo k osobě Andreje Babiše. Vždyť takhle to dál nejde," uvedl a dodal: "Andrej Babiš je bezpečnostním rizikem pro naši zem, nesmí zůstat v čele vlády."

18:05
16. 11. 2018

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle většiny Čechů rozděluje společnost, je ve střetu zájmů a ovlivňuje média. Podle většiny lidí ale také zlepšil výběr daní a ekonomickou situaci Česka. Vyplývá to z průzkumu agentury Median z 13. a 14. listopadu. Průzkum agentura provedla po zveřejnění kauzy kolem výroků Babišova syna. Již dříve Median zveřejnil, že podle většiny účastníků průzkumu by měl kvůli kauze premiér sám, nebo i s celou vládou odstoupit. Že Babiš rozděluje společnost, to si dle průzkumu myslí 70 procent lidí.

17:33
16. 11. 2018

"Nepochopil, že není mesiáš, že nejsme jeho firma. Kvůli vlastním kšeftům udělal ze svých dětí bílé koně, neochránil rodinu a nyní nám chce vládnout. Nejste toho schopen, nerozdělujte nás a odejděte. Dokážeme si vládnout i bez Vás. Tahle země není Vaše," vzkázal dnes Babišovi senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer na Twitteru.

17:01
16. 11. 2018
16:30
16. 11. 2018

Andrej Babiš dnes v Bruselu seznámil šéfa eurokomise Jeana-Claudea Junckera s návrhem na vznik české školky pro sirotky v Sýrii. Neunikl přitom Junckerovu polibku. Čtěte ZDE

S českým plánem na postavení školky a školy pro zhruba 150 sirotků v Sýrii v pátek předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera seznámil v Bruselu premiér Andrej Babiš. S českým plánem na postavení školky a školy pro zhruba 150 sirotků v Sýrii v pátek předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera seznámil v Bruselu premiér Andrej Babiš.
15:45
16. 11. 2018

"Jsem si prakticky jist, že přes KPVV (kontrolní stanoviště) ho nevezli a dostal se na Krym nelegálně letadlem nebo autem (trajektem nebo přes most) z Ruska,"

řekl dnes o Babišovi mladším Borys Babin, zmocněnec ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pro Krym.

Babiš mladší v reportáži serveru Seznam Zprávy řekl, že na anektovaný poloostrov ho odvezl manžel jeho psychiatričky Petr Protopopov, Rus dlouhodobě usazený v Česku. Sám Protopopov v rozhovoru pro deník Právo řekl, že Babiše mladšího dopravil i z Krymu do ukrajinského města Krivoj Rog, které leží na půl cesty mezi Krymem a Kyjevem. Tam se měl Babiš mladší sejít se svou přítelkyní. Aby byl takový tranzit legální, museli by mít oba muži k cestě na Krym i z Krymu do ukrajinského vnitrozemí ukrajinské povolení. Babiš mladší ani Protopopov se o žádných formalitách nebo obtížích spojených se svým cestováním nezmiňují.

15:28
16. 11. 2018

Babišovi mladšímu hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu a pokuta za nezákonné překročení hranic, oznámila ukrajinská pohraniční služba.

14:20
16. 11. 2018

Sociální sítě se současnou kauzou kolem Andreje Babiše a jeho syna částečně i baví.

13:55
16. 11. 2018

Premiér Andrej Babiš odmítá, že by cestu jeho syna Andreje Babiše mladšího na Ruskem okupovaný Krym bylo možné kvalifikovat jako trestný čin zavlečení nebo únos. Řekl to dnes v Bruselu novinářům v reakci na informace, že právě jako možné zavlečení věc nyní prověřuje česká policie. 

13:41
16. 11. 2018

Marian Jurečka (KDU-ČSL) se opřel na sociálních sítích do Hamáčka. Dokonce pochválil i expremiéra Sobotku. 

13:30
16. 11. 2018

Před plánovanou schůzí k hlasování o nedůvěře vládě se sejde širší vedení ČSSD. Bude jednat spolu s poslaneckým klubem sociálních demokratů.

Jan Hamáček 27.10.2018
13:07
16. 11. 2018

Včera se během demonstrací proti Babišovi objevila na místě i šibenice, což řada komentátorů kritizuje. Upozornil na to i hradní mluvčí Jiří Ováček. Ten k tomu ale připojil ještě poznámku o tzv. druhé republice. 

12:10
16. 11. 2018

Premiér před cestou do Bruselu i vysvětloval nedávný e-mail jeho syna redakci Seznam Zpráv o tom, že lže. „Protože můj syn je přesvědčený o tom, že byl unesen. A já myslím, že je k tomu plno dokumentace, že unesen nebyl. Naopak. On se dostal do špatného psychického stavu po tom, co tady Česká televize a rozhlas, to jsou vždycky ti lídři té kampaně, začaly vysílat ty nepravdy o mně. A tihle lidé mají pocit, že je stále někdo sleduje. A pokud je začali sledovat novináři, tak samozřejmě vznikla obrovská jeho krize osobní, a proto zkrátka šel na výlet do Ruska s člověkem, který se o něj staral,“ uvedl Babiš.

11:38
16. 11. 2018

Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím považuje průběh vyšetřování v kauze Čapí hnízdo za zcela standardní. Provádění jednotlivých úkonů trestního řízení, včetně výslechů, je podle něj věcí taktiky vyšetřování. „V případě výslechu Andreje Babiše mladšího je postup komplikován jeho pobytem v cizině," řekl s tím, že výslech musí zajistit mezinárodní právní pomoc a musí mu předcházet zpracování znaleckého posudku na Babišův zdravotní stav.

Připomněl, že žalobci i vyšetřovatelé jsou vázáni zákonem a nemohou postupovat stejným způsobem jako novináři. Zdůraznil také, že Babišův syn je v kauze obviněný, na svou obhajobu může uvádět cokoliv a nemusí vypovídat vůbec. „Z toho také jednoznačně vyplývá, že jeho výslech nelze prozatím předjímat jako jednoznačný klíčový důkaz ve věci," dodal Erazím.

Tisková konference státních zástupců a policie k „únosu“ Andreje Babiše juniora (16.11 2018) Tisková konference státních zástupců a policie k „únosu“ Andreje Babiše juniora (16.11 2018)
11:26
16. 11. 2018

Co se týká kauzy Čapí hnízdo, ta zůstává v rukou vyšetřovatelů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. K posouzení psychického stavu obviněného byl přibrán před několika měsíci soudní znalec, jehož posudek je důležitý pro další průběh trestního řízení,“ řekl Ptáček a předal slovo městskému státnímu zástupci s tím, že Policie České republiky po Andreji Babišovi mladším nikdy nepátrala. Byla prý totiž v pravidelném kontaktu s jeho advokátem a informace o jeho pobytu v zahraničí průběžně ověřovala.

11:18
16. 11. 2018

„Pokud jde o podnět zaslaný e-mailem na začátku tohoto roku Andrejem Babišem mladším o údajném únosu do ciziny... Toto oznámení bylo prověřováno kriminalisty prvního obvodu. Mimo úkony trestního řízení, tudíž bez dozoru státního zástupce. Prověřováním nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že došlo ke spáchání trestného činu. Na základě odvysílané reportáže televize Seznam zahájila policie v téže věci úkony trestního řízení pro podezření spáchání trestního činu zavlečení,“ dodal Ptáček.  

Tisková konference státních zástupců a policie k „únosu“ Andreje Babiše juniora (16.11 2018)
11:11
16. 11. 2018

Podle něj není možné spojovat dvě naprosto odlišné věci. A to současné prověřování podnětu o údajném únosu Andreje Babiše mladšího do ciziny a vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. „Andrej Babiš mladší je v odlišném procesním postavení. V kauze Čapí hnízdo je v pozici obviněného, kdežto v druhém by mohl být osobou poškozenou,“ uvedl Ptáček.

 
11:03
16. 11. 2018
!

Policie uvedla, že se aktuálně pokouší spojit s Andrejem Babišem mladším. Podle nich to je zatím bez odezvy. „Policie intenzivně pracuje na prověření nových informací, mezi které patří i e-mail redaktorce Seznamu, kde Babiš mladší usiluje o kontakt s policií. Od včerejška (čtvrtka) se pokoušíme o navázání přímého kontaktu s pisatelem, čímž by mohlo dojít k upřesnění celé řady informací. Podle aktuálních informací je tento kontakt do současné doby zatím bez odezvy," popsal šéf pražské policie Jan Ptáček.

11:00
16. 11. 2018
!

Začala tisková konference ke kauzám Andreje Babiše.

10:41
16. 11. 2018

V 11:00 proběhne tiskový briefing Městského státního zastupitelství v Praze a Policie ČR ke kauze údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše na Krym a k případu kolem padesátimilionové dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Reportér Blesk Zpráv bude na místě, vše budeme vysílat i živě.

09:55
16. 11. 2018

Jiřího Pospíšila (TOP 09) pobouřila reakce prezidenta: 

09:30
16. 11. 2018

Šéf ODS Petr Fiala chce výměnu premiéra:

09:20
16. 11. 2018

Bývalý premiér Mirek Topolánek se tvrdě opřel do Babiše, z vlastního dítěte prý dělá Ivetu Bartošovou: 

09:07
16. 11. 2018

Piráti vyzývají k rychlejšímu řešení situace:

08:45
16. 11. 2018

Andrej Babiš mladší promluvil o tom, že byl na poloostrov Krym unesen a z ruského rodáka, řidiče ve službách Agrofertu Petra Protopopova, měl strach. Jak vnímá zprávy o cestě Babiše juniora na Krym bezpečnostní expert Andor Šándor? ČTĚTE ZDE

08:29
16. 11. 2018

Na briefingu před odletem do Bruselu Babiš tentokrát připustil dva dotazy novinářů. První se týkal brexitu a druhý synovy kauzy. Babiš zkritizoval veřejnoprávní rozhlas a televizi za zpravodajství k případu a informacích o vládní krizi. „Žádná vládní krize není," uvedl s tím, že vláda zasedala ve středu i ve čtvrtek. Chce, aby novináři nechali pracovat policii a orgány, které kauzu Čapí hnízdo vyšetřují. „Nevidím důvod, aby někteří novináři tady nahrazovali orgány činné v trestním řízení a vedli investigaci a zneužívali psychického stavu mého syna. Považuji to za skandál," řekl Babiš.

08:03
16. 11. 2018
!

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že nikdy neodstoupí. V emotivním projevu před odletem do Bruselu takto reagoval na kauzu, kterou rozpoutal rozhovor s jeho synem, který údajně trpí schizofrenií. 

„Nikdy neodstoupím, nikdy. Ať si to všichni zapamatují. Nikdy," řekl Babiš. „Pokud budu odvolaný, fajn," dodal. Celou záležitost vnímá jako puč a akci hodnou rozvědky.

07:49
16. 11. 2018

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (dříve za ANO) glosoval prohlášení o hyenách

07:44
16. 11. 2018

Blesk zveřejnil exkluzivní fotografii Babiše juniora na otcově svatbě. Ta se odehrála jen krátce před jeho zmizením na Krym.

07:31
16. 11. 2018

Andrej Babiš (ANO) včera v noci uvedl na sociálních sítích, že mu volala vyděšená exmanželka. 

07:30
16. 11. 2018

Dobré ráno, vítáme Vás u pátečního online přenosu.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

hejhej ( 26. listopadu 2018 12:54 )

To jako , že měli položit vládu ti řvouni, organizování demokratickou žumpou a piráty a placení Sorosem. Proč by neřvali, když na závěr šaškárny dostal každý, kdo odevzdal přihlouplý transparent 2 500,- Kč a jako bonus odznáček s tlamou Sorose. Víme, odkud vítr vane. Nikdy nevolit demokratickou žumpu a nandárodní rozvračeče Evropy piráty.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 18:29 )

Soudruh Babiš v privatizacích si nahrabal majetek cca 75 miliard, ty jako zemanoid a jeho volič přeci nemůžeš říkat, že si to nakradl.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 08:49 )

Ale no tak, neříká se rabovat ani krást, ale znárodňovat nebo socialisticky přerozdělovat! Čest práci!

cezar8 ( 24. listopadu 2018 19:58 )

5nastolevceskych - no, ty asi také budeš patřit do skupinky těch co usilují o nobelovou cenu provokatérů, sokolíku....

5nastolevceskych ( 24. listopadu 2018 16:28 )

Že jsi takto nekvičel o revidování výsledků voleb, když Paroubek 5x posobě paralyzval sněmovnu požadavkem o vyslovení nedůvěry vládě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa