Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin jednání s Českem neplánuje. „Chcete se podobat soudruhům z USA,“ zní z Kremlu

Autor: ČTK, for - 
20. dubna 2021
13:35

Ruský prezident Vladimir Putin v souvislosti se zhoršením vzájemných vztahů neplánuje jednání s českým vedením. Podle agentury TASS to dnes řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle jeho vyjádření se Česká republika svými nepředvídatelnými akcemi, destruktivními pro vztahy s Ruskem, chce podobat Spojeným státům.

Česká vláda v sobotu oznámila, že se rozhodla vyhostit 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, identifikovaných jako ruští zpravodajci, v souvislosti s podezřením na podíl ruských služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014. Při explozi zahynuli dva zaměstnanci. Moskva v neděli v odvetném kroku vyhostila 20 pracovníků české ambasády.

„Toto chování Prahy samozřejmě považujeme za naprosto neopodstatněné, destruktivní z hlediska dvoustranných vztahů. Považujeme takovou linii Prahy za prostou zdravého rozumu. Všechno to vypadá jako pokus podobat se v nepředvídatelných a agresivních akcích svým starším soudruhům v zámoří,“ citoval TASS Peskova.

Video  Babiš o Vrběticích: Byl to útok na zboží bulharského obchodníka. Vláda řešila Dukovany i rozvolnění covidových opatření  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Obvinění o účasti ruských tajných služeb na explozích ve Vrběticích jsou podle Putinova mluvčího „samozřejmě pobuřující“. Jde podle něj o „prázdná, nepodložená obvinění našich českých oponentů“, jež nelze „chápat ani analyzovat“.

„Takováto zcela absurdní obvinění nejsou důvodem k nějaké analýze," reagoval Peskov na otázku, zda Moskva analyzovala české tvrzení, že do incidentu mohli být zapleteni ruští občané s doklady na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Záporně také odpověděl na doplňující otázku, zda bude ověřena skutečnost překročení hranice těmito ruskými občany.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

 

hafblaf ( 20. dubna 2021 19:21 )

Soudruzi z USA, nebo soudruzi z Kremlu, co je lepší? Ještě jsou tu soudruzi z Číny.

orlus ( 20. dubna 2021 18:51 )

Pro srovnání-Moskva má skoro o milion více obyvatel než ČR. Nejsme pupek světa.

bre-burda ( 20. dubna 2021 15:47 )

Za zdravý rozum je považováno, když budeme tancovat dle jejich píšťalky, nakupovat jejich mizerné zboží a udělat se naprosto závislými na jejich libovůli. To jsme tu 40 let už měli, děkujeme. A kde ten člověk bere představu, že by s ním chtěl někdo od nás jednat? Leda že by se už projevil Zeman s Filipem.

Citronel ( 20. dubna 2021 15:33 )

Chtěl bych moc vidět Putinův výraz po tříminutové masáži našich zástupců, které bychom zvolili, aby situaci urovnali a to Pan Fiala, nebo pan Bartoš, jestli by pochopil, že si z něj neděláme srandu. Jak dlouho by trvala odmlka, než by si to v hlavě srovnal.

wenzel trousil ( 20. dubna 2021 13:52 )

Ve svete, na Zapad od Moskvy zbavenem idealu uz vladnou jedine prisery,.

Zobrazit celou diskusi