Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Provokace, hřímá Rusko a vyhostí 20 diplomatů. Český velvyslanec v Moskvě zůstává

Aktualizováno -
18. dubna 2021
20:45
Autor: ČTK - 
18. dubna 2021
15:25

Rusko přistoupilo k odvetě proti rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských diplomatů kvůli podezření, že příslušníci ruské tajné služby se zapojili do výbuchu skladu munice ve Vrběticích z roku 2014. Vyhostí 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě, potvrdil Blesk Zprávám vicepremiér a úřadující ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Český velvyslanec Vítězslav Konvalinka v Rusku zůstane.

Ruská diplomacie za krokem české vlády vidí americký vliv a vnímá ho jako provokaci. Obvinění z podílu ruských tajných služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích považuje Moskva za absurdní a nepodložená.

„Podnikneme odvetná opatření, která donutí autory této provokace plně pochopit svou odpovědnost za zničení základů běžných vztahů mezi našimi zeměmi,“ napsalo ministerstvo v prohlášení.

Pivoňku si ruská dipomacie předvolala na nedělní večer, schůzka byla krátká. „Velvyslanec Pivoňka se vrátil z ruského ministerstva zahraničních věcí. Byl informován, že ruská strana vyhošťuje 20 pracovníků české ambasády v Moskvě. Termín na opuštění ruské federace byl stanoven do zítřejší půlnoci,“ řekl Blesk Zprávám Hamáček s tím, že v pondělí se sejde krizový štáb ministerstva zahraničních věcí a zařídí mimo jiné speciál do Moskvy. Kromě diplomatů se vyhoštění týká i jejich rodinných příslušníků. 

Velvyslance Pivoňku podle Hamáčka Česko nestáhne ke konzultacím a zůstane v Moskvě.

Krok české vlády je podle ruské diplomacie pokračováním řady protiruských akcí, které Česká republika podnikla v posledních letech. Je těžké nevidět za vypovězením pracovníků ruského velvyslanectví v Praze „americké stopy“, uvádí ruské ministerstvo.

„Ve své snaze vyhovět Spojeným státům vzhledem k nedávným americkým sankcím proti Rusku české úřady dokonce předčily své zámořské pány,“ dodala ruská diplomacie.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 19. dubna 2021 17:06 )

Domniva se Cesky establishment ze odmitnuti Temelina Rusku Rusko polozi?? To Ceske velikasstvi, ta namyslenost fakt nezna mezi..

wenzel trousil ( 19. dubna 2021 16:46 )

Jen seJte na Rusko i Cinu,,horsi bude az se RUsko i Cina vyseJe na Cesko...

wenzel trousil ( 19. dubna 2021 16:26 )

Evropska unie vzala na vedomi zalovani HaMtacka na Rusko a to je asitak vse...Zadna koordinovane akce proti Rusku se nechysta, ba ani Nord Stream nestopnou..Ne kazdej je servilni americkej vlezdopWdelkin.

wenzel trousil ( 19. dubna 2021 09:08 )

„Ve své snaze vyhovět Spojeným státům vzhledem k nedávným americkým sankcím proti Rusku české úřady dokonce předčily své zámořské pány,“ Poturcenec horsi Turka..

wenzel trousil ( 19. dubna 2021 09:07 )

Rusko je velmoc" CEsko jen musinec na mape sveta!

Zobrazit celou diskusi