Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko přijme zdravotníky pronásledované režimem Lukašenka. Pomoc nabídlo už desítkám občanů

Autor: ČTK - 
1. února 2021
19:30

Česká republika přijme další Bělorusy, kteří byli pronásledováni režimem Alexandra Lukašenka. Návrh ministerstva vnitra v pondělí schválila vláda, informovala v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Klára Dlubalová. Pomoc se bude týkat běloruských zdravotníků a jejich rodin. Česko už v minulosti přijalo 60 běloruských občanů kvůli zdravotní a rehabilitační péči.

Situace v Bělorusku se bohužel nelepší a lidé jsou režimem stále perzekuováni. Díky programu Medevac máme účinný nástroj, jak je dopravit do Česka a pomoci jim. Tuto pomoc jsme se rozhodli opět aktivovat,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Zdravotníci pomáhají v první linii, i proto patří mezi ohrožené skupiny obyvatel, kteří potřebují naši pomoc,“ dodal.

Na pomoci se budou podílet ministerstva vnitra, zahraničí a zdravotnictví. Vnitro zajistí dopravu zdravotníků a jejich rodin do Česka, bude se podílet na zařízení pobytového oprávnění a krátkodobého ubytování, Bělorusům bude také pomáhat při vstupu na trh práce. Zároveň bude garantovat plnění povinností souvisejících s opatřeními proti šíření nemoci covid-19, jako je testování nebo případná izolace.

Česko poskytlo pomoc Bělorusům už loni

Ministerstvo zahraničí zajistí prostřednictvím svých zastupitelských úřadů koordinaci na místě a vydání příslušných víz. Ministerstvo zdravotnictví pak bude mít na starosti zajištění spolupráce jím zřízených nemocnic a zdravotnických zařízení za účelem nalezení vhodných zaměstnavatelů, kteří by mohli Bělorusům kromě zaměstnání poskytnout i ubytování nebo výuku odborného českého jazyka. „Harmonogram a přesná podoba letošní pomoci bude záviset na vyhodnocení aktuálních možností,“ doplnila Dlubalová.

Česká republika už loni poskytla pomoc Bělorusům, kteří byli zraněni či pronásledováni Lukašenkovým režimem. Někteří byli při střetech s bezpečnostními složkami postřeleni, jiní měli stopy mučení. Pacienty tehdy vybíralo humanitární konzilium tvořené zástupci běloruské diaspory v Česku, o přijetí rozhodlo ministerstvo vnitra po ověření možností léčby a bezpečnostním prověření.

Video  Ministr zahraničí Tomáš Petříček vysvětluje nová pravidla pro cestování  - abl
Video se připravuje ...

Nepokoje v Bělorusku vypukly loni po srpnových prezidentských volbách. Úřady vyhlásily výrazné vítězství Lukašenka, který v čele země stojí od roku 1994. Značná část obyvatel ale považuje výsledky za zfalšované a začala proti nim demonstrovat. Výsledky voleb neuznává ani EU.

Erinnye ( 19. srpna 2021 05:43 )

Ano, za chvili uvidite i v Cechach jak je to na zapade Des

sorgedoktor ( 4. února 2021 18:14 )

...Tak nejak jsem se dostal /jako pacient/ do stykus cizinci, kteri pusobili a ztrejme jeste pusobi jako ambul. lekari na klinice...Mohu Vas ubezpecit, ze se mnou jednali dost povysene...

ingmarie ( 2. února 2021 16:38 )

Lepší běloruský doktor než arabský inženýr

joun ( 1. února 2021 20:30 )

Je to pěkné od ČR, že se chce postarat o zdravotníky z Běloruska, ale jako Britovi mi vrtá hlavou, proč se nestará o české zdravotníky, aby zůstali v zemi? Proč přicházejí v dost velkém množství do Británie, ale i do jiných zemí?

Jirik-ta ( 1. února 2021 19:59 )

Pořád nás to táhne na ten východ. Nach ost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa