Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruští agenti do areálu ve Vrběticích prostě projeli branou?! Dírou v plotě se dovnitř dostali i houbaři

Autor: VaB - 
20. dubna 2021
05:05

Zničený, nebo úplně chybějící plot a pouze jeden vrátný. Muniční sklad ve Vrběticích před více než šesti lety zřejmě příliš dobře chráněný nebyl, a tak agenti ruské tajné služby GRU nemuseli mít velký problém se do areálu dostat. Jejich cesta dovnitř byla možná banálně jednoduchá – prostě projeli autem přes bránu.

V sobotu večer na mimořádné tiskové konferenci předseda vlády a premiér Andrej Babiš společně s ministrem vnitra Janem Hamáčkem přinesli šokující informace k více než šest let starému výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Oznámili totiž, že za explozemi stojí agenti ruské jednotky GRU. Přišla na to kontrarozvědka BIS ve spolupráci s policisty z NCOZ. 

Hned nato policie vydala zprávu o pátrání po dvou mužích. Více o nich zde. Tváře těchto agentů nejsou veřejnosti nijak neznámé, jde totiž o dvojici, kterou Británie podezírá z útoku novičokem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Na povrch začínají nově vyplouvat další skutečnosti. Například takové, jak se do areálu agenti, kteří byli v České republice na falešné pasy, vůbec dostali.

Kdo by čekal složitou operaci, spletl by se. „My si myslíme, že projeli přes vrátnici autem, aniž by je někdo zkontroloval, a kdyby je tam někdo nachytal, tak by měli povolení ke vstupu,“ řekl serveru iRozhlas důvěrný zdroj obeznámený s vyšetřováním jednoho z nejnáročnějších zásahů v ČR.

Do skladu se agenti údajně předem objednali mailem, kterým poslali kopie svých falešných pasů. Policie nemá stoprocentní důkaz, že uvnitř skutečně byli, je o tom ale přesvědčená. Detektivové to dedukují hned z několika nepřímých důkazů. Po výbuchu totiž Rusové ihned zmizeli, navíc za sebou zametávali stopy. 

Díry v plotě

Areál byl podle detektivů málo zabezpečený. Dostat se do něj mohl prakticky kdokoliv. „Ten areál byl nezabezpečený, chyběly tam celé ploty, areál byl přístupný z okolního terénu, člověk ani nevěděl, že vstupuje do nebezpečného prostoru. Každý, kdo šel na hřiby, se tam mohl dostat,“ popsal pro iRozhlas bývalý detektiv Jiří Komárek z protimafiánského útvaru.  

I přesto, že se v areálu nacházelo opravdu velké množství munice a výbušnin, hlídal ho všeho všudy jeden vrátný. Tehdy to detektivy překvapilo. Ředitel Vojenského technického ústavu Petr Novotný tvrdí, že areál byl hlídaný a bylo tam vše, co tehdejší zákony vyžadovaly. Ústav tehdy areál provozoval.

Své si o tom ale myslí bývalý lesník Jiří Skládal. „Tam to vůbec nebylo hlídané. Na bráně ano, ale kolem ne. Občas projeli zaměstnanci po areálu v autě a to bylo všechno. Na některých místech chyběl plot, jak to někdo zničil, nadzvedávali plot, aby zvěř mohla migrovat, ale lidi tam chodili i na hřiby. Já sám jsem je tam viděl několikrát,“ sdělil Skládal.

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Uživatel_18653 ( 23. září 2021 09:29 )

Jak je hezké vytvořit nepřítele!

gabreta ( 20. dubna 2021 11:18 )

Tak, že nehlídaný sklad munice, dva výbuchy v rozmezí měsíců, dostavba Dukovan a Ruský traviči možná v areálu nezabezpečeného skladu? Levná pohádka, které věří snad jen Fiala s Pekarem Adamovou a opo-sebranka!!

RH-12 ( 20. dubna 2021 10:19 )

Někdo umí tahat dobře za provázky našich loutek co jsou ve vládě.

bauta ( 20. dubna 2021 10:12 )

Jojo a všechny vjezdy a brány snímaly kamery. Těch otoček bude ještě hodně, podle toho, co bude lidem nepochopitelné se to bude učesávat, až z toho vykristalizuje jasní pravda typu asi, snad, možná, nebo, pravděpodobně , domníváme se, mohlo by , předpokládáme.

bauta ( 20. dubna 2021 10:09 )

Takže my máme uprostřed lesů areál nadupaný zbraněma a o kterém vlastně oficiálně nikdo a kdekdo se tam může dostat .Zbraně si tak kdekdo chodí kupovat jak housky do pekařství a ještě si je tam pak skleduje, než se rozhodně, kam je odveze. A nikdo za nic neodpovídá a nenese zodpovědnost, nikdo nemá o ničem přehled. Jak české!
A když přihlédnu k tomu, že bylo řečeno, že tihle ruští agenti mají neomezený přísun peněz, asi není těžké se dohodnou o vstupu, i kdyby to zabezpečené bylo. Jen se pak nesmí máknout na nějaké kabílky, které tam předtím nebyly .

Zobrazit celou diskusi