Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skandál s vložkami: Obchody prodávají jen nutné produkty. Tampony a další chybí, Britky zuří

Autor: Darina Jíchová - 
27. října 2020
17:55

Ve Walesu od pátku 23. října platí dvoutýdenní plošná karanténa kvůli rapidnímu nárůstu nových případů koronaviru, všechny podniky a obchody vyjma těch nezbytně nutných byly uzavřeny. Zajímavě to vyřešily řetězce jako Tesco nebo Sainsbury, které na svých prodejnách mají úplně vše od potravin, přes kosmetiku a oblečení po elektroniku. Konkrétně v Tescu jsou některé části prodejny oddělené páskou či folií tak, že se lidé do nich nedostanou. Povyk na sociálních sítích vyvolala stížnost zákaznice, podle které Tesco do „zakázaných produktů“ zařadilo i tampony, uvedl list Daily Mail.

Drakonická opatření, podle kterých obchody mohou prodávat jen nezbytně nutné produkty, vzbudilo mezi lidmi vlnu nevole. Prodej alkoholu zůstává povolený, ale například nákup školních uniforem je zakázaný. Co je však asi ještě víc šokující, je ten fakt, že mezi zakázané věci patří dámské hygienické potřeby jako vložky a tampony.

Koronavirus v Británii: Velšské obchody prodávají jen nezbytně nutné věci. Koronavirus v Británii: Velšské obchody prodávají jen nezbytně nutné věci. | Twitter Nicoly-Louise Smithové

Do sporu o vložky zasáhla vláda

Velšanka Katie se okamžitě obrátila na zákaznickou linku Tesca a sdílela svoje rozhořčení, že si nemohla koupit vložky, protože podle obchodu a vlády nejsou „nezbytně nutné“. „Můžete mi vysvětlit, proč mi dneska na prodejně řekli, že si nemůžu koupit vložky? Protože jsem si naprosto jistá, že pro ženy nezbytně nutné jsou?!! Ale alkohol si koupit můžu? To nedává smysl,“ rozčílila se Katie.

Její zlost potvrzovaly snímky, které na twitteru sdílela další nákupčí Nicola Smithová. Její fotky jasně dokazují, že regály s hygienickými potřebami jsou zatarasené, a tedy zákazníkům nepřístupné. „Chápeme, jak frustrující tyto změny jsou pro naše velšské zákazníky. Nicméně, velšská vláda nám řekla, ať tyto produkty v době lockdownu neprodáváme,“ zněla odpověď Tesca, které následně svou zprávu smazalo.

Kauza se dostala až k velšské vládě, která okamžitě zareagovala. „Tohle je naprosto špatně, samozřejmě, že menstruační potřeby jsou nezbytně nutné. Supermarkety i po dobu lockdownu mohou prodávat vše, co je volně dostupné v lékárnách. Prodej nezbytně nutných produktů má za cíl snížit čas zákazníků strávený na prodejně, toto pravidlo by ale lidem nemělo zabránit nákupu toho, co potřebují,“ vzkázala vláda.

Tesco se muselo omluvit, prý šlo o omyl

Tesco následně zveřejnilo omluvu a zátarasy v oddělení s dámskými hygienickými potřebami vysvětlilo vloupáním. „Hygienické potřeby jsou nezbytně nutné potřeby a jsou dostupné všem zákazníkům ve všech našich velšských pobočkách. V rámci policejního vyšetřování vloupání bylo oddělení dočasně zavřené. Naše reakce na zprávu zákaznice o zákazu prodeje vložek byla odeslaná omylem a velmi se omlouváme za zmatek,“ vysvětlil mluvčí řetězce Tesco.

Koronavirus v Británii: Ve Walesu platí přísná celostátní karanténa, (26.10.2020). Koronavirus v Británii: Ve Walesu platí přísná celostátní karanténa, (26.10.2020). | Reuters

Ministr: Je třeba užít selský rozum

První ministr Walesu Mark Drakeford následně oznámil, že jeho vláda ještě projedná podmínky extrémně přísného lockdownu. „Je třeba také trochu selského rozumu,“ uvedl Drakeford. Desetitisíce Velšanů podepsaly petici za rozdělení produktů na nezbytně nutné a nedůležité, jejich největším problémem je to, že na seznamu nezbytně nutných zůstává alkohol.

K situaci se vyjádřil rovněž velšský ministr zdravotnictví Vaughan Gething, který připustil, že někdy se „nepotřebné věci“ mohou stát nezbytně nutnými, „záleží na okolnostech“. „Nemyslím si, že si v následujících 2 týdnech budu potřebovat koupit oblečení, a v podobné situaci je spousta lidí. Pro mě oblečení není nezbytně nutné. Připouštím ale, že se lidé mohou dostat do situace, kdy budou potřebovat věci, které mi teď nezbytně nutné nepřipadají,“ přidal se Drakeford.

„Musíme zajistit, že supermarkety toto zohlední,“ slíbil, že počátkem týdne se jeho vláda sejde se zástupci velšských supermarketů a toto pravidlo s nimi probere. Drakeford naznačil, že podobně drsný lockdown by Wales mohl čekat znovu, a to na počátku nového roku. „Tato přísná celoplošná karanténa nám má zajistit restrikcemi nerušené svátky, ale kdo ví, co přinese nový rok,“ polemizoval ministr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa