Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Mastná“ pokuta za porušování covidových opatření: Britové zaplatí až 300 tisíc korun

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. října 2020
20:55

Od pondělí 28. září má anglická policie pravomoc udělovat vysoké pokuty za porušování opatření přijatých kvůli pandemii koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Penalizace se může vyšplhat až na částku 296 tisíc korun. Policisté budou nejpřísněji dohlížet na to, zda lidé dodržují domácí karanténu, informovala stanice BBC.

Tento týden britská vláda zkrátila provozní dobu barů a restaurací, zpřísnila požadavky na nošení roušek a zvýšila pokuty za nedodržování restrikcí. Zakázala shromáždění více než šest lidí s výjimkou demonstrací, pokud jejich organizátoři zajistí odstupy. Vysoké pokuty zatím platí jen pro Anglii, regionální vlády ostatních částí Spojeného království – Skotsko, Wales a Severní Irsko - řeší situaci kolem koronaviru jednotlivě, mnohá opatření jsou ale stejná.

Pokuty se zdesetinásobí

„Každý, kdo má pozitivní test na koronavirus, nebo byl v kontaktu s nakaženým, by měl mít ze zákona danou povinnost odebrat se do karantény,“ domnívají se experti. Pokuty byly navýšeny na základě zjištění, že jen 18 procent lidí, u kterých se objevily symptomy covidu-19, dodržovalo 10 až 14 dní domácí karanténu. Nyní mají strážníci možnost trestat ty, kdo karanténu poruší. Za první prohřešek přijde penalizace 29 tisíc korun, za opakované porušování pak až 296 tisíc korun.

Vláda přistoupila na to, že ten, kdo musí do karantény a nemůže vykonávat práci z domova, obdrží finanční pomoc ve výši 15,8 tisíce korun. Podle předběžných propočtů to vypadá, že na balíček bude mít nárok asi 4 miliony lidí, ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že jakmile projde tento plán „všemi schvalovacími kanály“, začne se s vyplácením peněz. Ministerstvo se rovněž zavázalo, že od listopadu bude připravena čtyřměsíční zásoba ochranných oděvů jako roušky, štíty a zdravotnické oblečení.

Z karantény nejčastěji „utíkají“ muži

Velkou naději ministerstvo zdravotnictví vkládá do testovací a trasovací aplikace, která byla zprovozněna ve čtvrtek a do nedělního poledne si ji stáhlo přes 10 milionů osob. Aplikace lidem doporučí, kdy by měli jít do karantény. „Je to doporučení, ne povinnost,“ uvedli zástupci ministerstva. Sám ministr zdravotnictví Matt Hancock ale pohrozil, že se nebude zdráhat sáhnout k ještě přísnějším nařízením a vyšším pokutám, pokud počty nakažených a těch, co nedbají na opatření, budou stoupat.

Ministerstvo zdravotnictví připomnělo, že domácí karanténa znamená, že člověk nesmí opustit svůj dům nebo byt, nesmí ani na nákup, na úřad nebo do fitness centra. Lidé přistiženi při porušování karantény uvádějí nejčastěji jako důvod svého jednání právě potřebu jít na nákup. Podle sebraných dat z karantény nejčastěji „utíkají“ muži a mladí lidé.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa