Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krysy kvůli zavřeným podnikům „šílí“. Nemají zbytky, tak útočí na mazlíčky a požírají se

Autor: sova - 
28. září 2020
18:33

Poměrně nečekané důsledky mají protipandemická opatření ve zvířecí říši. Konkrétně mezi hlodavci. Těm totiž vypadla ze stravovacího režimu podstatná součást – zbytky jídla z restaurací, které dříve mohli bez problémů nalézt mezi odpadky. Omezení fungování podniků tak způsobilo, že jsou krysy a potkani mnohem více hladoví a agresivní. Dokonce se u nich objevily kanibalistické sklony. Informuje o tom britský list Daily Star.

Doslova hordy hladových a agresivních hlodavců tak napadají lidská obydlí a jako potravu neváhají vyhledávat i jiná zvířata, nejčastěji pomalu pohybující se plazy – například želvy. Ty jsou přitom často chovány jako domácí mazlíček.

Odborníci se tak shodují, že došlo k obrovskému nárůstu počtu útoků krys v důsledku toho, že byly nuceny svůj pravidelný zdroj potravy hledat mimo kavárny a restaurace.

Veterinář: Krysy sežerou želvu zaživa

Varování vydala dokonce Mezinárodní asociace želv, která pro deník The Times narůstající problém potvrdila: „Krysy se letos stávají obrovským problémem. Zajistěte, aby se váš mazlíček nestal obětí.“

„Krysy jsou velmi vytrvalé a jejich řezáky jsou silné. Pokud napadnou želvu, nemá šanci. Sežerou ji zaživa,“ řekl britský veterinář Riccardo Cardia.

Městský rodentolog Bobby Corrigan pro stanici NBC navíc uvedl, že krysy zvyklé žít poblíž uzavřených restaurací se v důsledku nedostatku potravy začínají navzájem požírat.

Oběťmi se stávají i krysí mláďata

„Jsou to savci, stejně jako vy a já, a tak, když jste opravdu, ale opravdu hladoví, nebudete jednat moc přívětivě. Obvykle se budete chovat velmi špatně. Takže tyto krysy spolu bojují, dospělí nyní zabíjejí mláďata v hnízdě a ty kanibalizují,“ potvrdil odoborník.

Útoky krys na želvy se tak množí nejen napříč Velkou Británií. Celia Claypoleová, která pracuje v želvím útulku ve velšké obci Sully, potvrdila, že letos již zaznamenala dvanáct útoků krys na zařízení. Minulý rok se odehrály přitom jen dva.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa