Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslední den ředitele pražských hasičů Hlinovského. Pod jeho vedením čelili „nejzávažnější krizi“

Autor: VaB - 
30. dubna 2020
14:34

Pražští hasiči úspěšně překonávají koronavirus, který sužoval jejich sbor, nakažený je koncem dubna pouze jeden hasič, už jen pět jich je v karanténě. Koronavirus ale není jedinou změnou oproti normálu, s níž se musí hasiči popasovat. K poslednímu dubnovému dni totiž po pěti letech končí ve funkci ředitele pražských hasičů Roman Hlinovský.

Pražští hasiči se od března potýkali s obrovským problémem. Nemocí covid-19 jich onemocnělo celkem 31, musela být uzavřena jedna stanice, vedení muselo zavést drastické podmínky. Díky nim se ale podařilo krizi ve sboru zahnat. 

„Na začátku pandemie jsme měli 31 pozitivních hasičů ve směně a skoro 158 lidí v karanténě,“ vysvětlil Hlinovský novinářům. Koncem března o nastalé situaci související s koronavirem hasiči hovořili jako o nejzávažnější výzvě, které museli po dobu své existence čelit.

Nastavili jsme taková opatření, která měla minimalizovat dopad na náš sbor, a teď se ukazuje, že fungují, protože máme dlouhé týdny jen jednoho pozitivního hasiče a v karanténě jenom pět lidí. Takže jsme se posunuli úplně někam jinam a mohli jsme se posunout od minimálních početních stavů až po ten stav, který máme dnes.“

Půl milionu na ochranné pomůcky

Za neutuchající úsilí, a to především ve ztížených podmínkách, obdrželi pražští hasiči finanční dar od společnosti Pfizer. Za darovaného půl milionu korun budou nakupovat respirátory, masky, ale i ionizátory. Dar si převzali hasiči u Petřinské stanice.

„Nejdřív bych chtěl poděkovat pražským hasičům, a nejenom hasičům, ale všem členům ze záchranných složek. Situace úplně nekončí a bude pokračovat v určité míře, proto je dobře, že můžeme pomoct,” uvedl k daru generální ředitel firmy Pfizer Pavel Sedláček. Jeho firma kromě hasičů podarovala finančními obnosy také nemocnice v Motole a na Bulovce. Finančního daru se dle jeho slov dočkala i některá seniorská sdružení.

Poslední den

Pro Romana Hlinovského to byla ve funkci ředitele pražských hasičů poslední tisková konference. 1. května totiž odchází na Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Důvody odchodu popsal v rozhovoru pro Blesk.cz, který jako první přinesl informaci o tom, že Hlinovský ve své funkci končí.

„Dnes je můj poslední den u pražských hasičů. Velmi rád bych poděkoval svým lidem, protože to jsou úžasní lidé, kterých si vážím. Každý den jsou v terénu a zachraňují lidi, loučil se Hlinovský.

„Dále bych rád poděkoval za spolupráci i městu, bylo to velmi pestré období pro mě těch pět let, tak i kolegům od dobrovolných jednotek a taky médiím, protože i s nimi spolupracujeme. Děkuji,“ dodal na rozloučenou Hlinovský. S médii měl vždy vřelý vztah, což dokládá i pozvání redaktora Blesku k sobě do kanceláře, kde se mohl pochlubit například unikátní sbírkou hasičských helem. Na jeho místo v čele pražských hasičů od 1. května nastoupí Luděk Prudil, který byl dosud ředitelem HZS Libereckého kraje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa