Neskutečných 41 let služby si u pražských hasičů „odkroutil“ Petr Vyskočil, kterému ve sboru všichni říkají Matěji. Teď odchází do civilu. „Rozloučili se s ním kolegové ze směny na stanici ve Strašnicích,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a přidal několik fotografií z Matějova posledního dne. 

Matěj u pražských hasčiů pomáhal ještě o několik let déle - v roce 1976 totiž nastoupil do učení jako automechanik a na strojní oddělení ke sboru chodil na praxe. V roce 1979 tam zakotvil oficiálně. 

Postupně pracoval jako řidič-strojník a stal se i členem USAR týmu, tzv. vyhledávacího a záchranného odřadu do obydlených oblastí, kde pracoval jako týlový technik. Práce v takovém týmu je velmi náročná. „Hlavním úkolem USAR odřadu je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání,“ popisují na webu pražští hasiči s tím, že cílem USAR operací je zachránit co nejvíce lidí v co nejkratším čase a zároveň co nejvíce zmírnit riziko pro zasahující záchranáře. 

Mise v Nepálu

Sám Matěj se s USAR týmem účastnil mise v Nepálu, kde před pěti lety došlo k mohutnému zemětřesení, nejničivější světové katastrově toho roku. Ničivá katastrofa o síle 7,8 stupně postihla zemi takřka na den přesně před pěti lety, 25. dubna 2015. 12. května pak následovala druhá, méně devastující vlna o intenzitě 7,3 stupně. Při obou neštěstích zahynulo podle oficiálních údajů téměř 9000 lidí a dalších bezmála 22 000 bylo zraněno.

„I já Ti Matěji děkuju, třeba za společný cyklozávod na Lysou horu, nebo za mejdan v Ostravici.... a přeju Ti hodně štěstí do dalších let!“ sdílel na Facebooku některé ze vzpomínek jeho kolega z oddělení dokumentace Leoš Kučera. „Matěj, borec! Chlape, sloužil jsi 41 let, ale nevypadáš ani na 40,“ uvedl další z jeho známých.

Fotogalerie
4 fotografie