Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus u pražských hasičů! Nakazili se muži ze satalické a strašnické stanice, kolegové jsou v izolaci

Aktualizováno -
13. března 2020
11:36
Autor: pom, ČTK - 
13. března 2020
09:46

Koronavirus zasáhl i pražské hasiče - dva z nich se nakazili! Jeden z nich pracoval ve stanici Satalice, kde je v karanténě 19 lidí, další ve strojní službě na strašnické stanici. Podle ředitele pražských hasičů Romana Hlinovského žádný z nich nepřišel při službě do kontaktu s veřejností.

O možné nákaze informoval Kavka v pátek ráno. „U pražských hasičů se objevilo podezření na koronavirus u dvou příslušníků. Přijímáme opatření, situaci řešíme s hygieniky,“ uvedl s tím, že bližší podrobnosti sdělí na tiskové konferenci v 11:00.

Tam nákazu potvrdil ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. „Máme dva pozitivní hasiče. Dezinfikovali jsme stanici, izolovali sloužící směnu a nastavili plán plošného pokrytí jednotkami tak, abychom eliminovali výpadek stanice,“ uvedl s tím, že jeden z nakažených hasičů pracoval ve stanici Satalice. V současnosti je v karanténě 19 jeho kolegů. „U některých z nich se ale ukázalo, že kontakt s nakaženým  hasičem nebyl pozitivní, tak je můžeme pustit,“ dodal.

Druhý nakažený hasič je ze stanice ve Strašnicích. „To ale nebyla záležitost sloužící směny, ale strojní služby. I ta je nyní izolovaná od zbytku sboru,“ dodal Hlinovský. Jeho kontakty nyní hasiči s hygienou trasují. Ani jeden z nakažených hasičů podle Hlinovského nepřišel při práci do styku s veřejností. 

„Dalším z preventivních opatření je i uzavření veškerých hasičských stanic veřejnosti. Omezíme úřední hodiny a umožníme občanům komunikovat elektronicky a cestou podatelny,“ doplnil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči se ve středu dozvěděli, že mohli být v kontaktu s nakaženým, proto ihned zůstali doma a byly jim provedeny testy. Ve čtvrtek večer se pak u nich koronavirus potvrdil.

Desítky nakažených v Praze

V Praze se nemocí COVID-19 nakazila už takřka padesátka lidí, nejčastěji v Itálii, ale také v Bostonu nebo v Izraeli. „Dva nové laboratorně potvrzené případy se pohybovaly v těsné blízkosti již dříve diagnostikovaných nemocných. Dvě nové diagnózy souvisí s nákazou od příbuzné ze Španělska, která byla v Praze na návštěvě, a po návratu do Španělska u ní bylo diagnostikováno onemocnění COVID-19,“ uvedla na webu ředitelka Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Nejmladším pražským pacientem zůstává dvouleté dítě, nejstaršímu je 86 let. Místa nákazy jsou nejčastěji v Itálii, jde o města Miláno a Udine a lyžařská střediska Passo del Tonale, Madessimo, Val Gardena, San Cassiano a Ponte di Legno. Další lidé se nakazili na konferenci v americkém Bostonu. Ve středu hygienici potvrdili nemocné, kteří přicestovali z Betléma v Izraeli, ve čtvrtek přibyl nakažený z Paříže.

Většina má lehké příznaky

Většina pražských pacientů je v domácí karanténě, protože mají jen lehké příznaky podobné infekci dýchacích cest nebo jsou úplně bez příznaků. Izolováno v Nemocnici Na Bulovce bylo ve čtvrtek šest lidí, tři z nich cizinky, které jsou sice bez příznaků, ale nemají být kam propuštěny do domácí karantény. Jeden muž, řidič společnosti Uber, je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče.

Video  Andrej Babiš a Jan Hamáček: Tisková konference vlády - otázky 
Video se připravuje ...

V Praze byli zaznamenány dva případy s vysokým počtem kontaktů, které se mohly nakazit. Jedním je právě zmíněný řidič, za dva dny, kdy pravděpodobně už virus vylučoval, měl 96 zákazníků. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek řekl, že u nikoho z nich se nákaza nepotvrdila, nakažení jsou ale dva lidé z jeho rodiny. Dohledat se hygienikům podařilo také asi 65 pacientů nakaženého lékaře z Prahy, který dva dny po návratu z Itálie ordinoval. V republice je k pátečnímu ránu celkem 117 nakažených.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa