Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ztráta čichu a chuti, zmatení smyslů při koronaviru: Jak dlouho může trvat zotavení?

Autor: ula - 
26. října 2020
05:30

Ztráta chuti a čichu je typickým projevem onemocnění covid-19. Pokud se u vás tento příznak objeví, můžete si být téměř jisti, že jste nakaženi, ačkoliv nemáte jiné příznaky. Zkreslení pachů přitom není neobvyklé. Existuje mnoho virů, které mohou způsobit ztrátu čichu. A nejen u dalších koronavirů, ale také u chřipkových virů. Někomu se smysly vrátí po pár dnech, další pacienti si stěžují, že se potýkali se ztrátou čichu či chuti i pár měsíců. Jak uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ), pacienti často trpí i zkresleným vnímáním pachů nebo čichovými halucinacemi. A zotavení může trvat až dva roky.

Studie v Annals of Internal Medicine (2020) zjistila, že 86 % covid-19 pozitivních pacientů zaznamenalo ztrátu čichu. Většině pacientů se čich vrátí během pár dní. U 89 % pacientů se obnoví do čtyř týdnů.

U 10 % ale dochází k potížím, jako jsou výpadky čichu, případně dochází ke zkreslení jejich smyslů. Pacienti pak trpí parosomií, tedy zkresleným vnímáním pachů, nebo phantosmií - čichovými halucinacemi. Zotavení může trvat i dva roky.

Místo ryby cítila spálený toast

Státní zdravotní ústav (SZÚ) popsal příběh ženy, která prodělala covid-19. Jednoho rána se probudila, nic necítila, ztratila chuť, pak se dostavil mírný kašel a únava. Ona i její rodina byla později pozitivně testována na koronavirus.

O několik měsíců později seděla tato žena s manželem u stolu ve své oblíbené restauraci. Objednali si rybu se zeleninou. Jídlo vypadalo krásně. Ale po několika soustech přestala jíst. Místo aby ucítila vůni jídla, přemohla ji páchnoucí a těžko popsatelná vůně. „Jako kombinace spáleného toastu a něčeho takového, že mi bylo špatně od žaludku,“ popsala žena.

Káva voní jako spálená guma

Tento případ není ojedinělý. „Z více než 4 000 respondentů vícejazyčné mezinárodní studie lidí s nedávnou ztrátou čichu publikované v Chemical Senses (2020) 7 procent uvedlo zkreslení pachových vjemů. Informace věnované parosomii a phantosmii, klinickým názvům specifických poruch vůně, v posledních několika měsících drasticky vzrostly. Stále více lidí, kteří kvůli covidu-19 ztratili čich, si stěžují právě na zkreslené vůně,“ říká profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu v Brně.

Lidé tak díky zkresleným pachům vnímají vše jinak. Káva voní jako hořící guma nebo odpadní voda.

„Parosomie je nejčastěji nepříjemný zápach, kvůli němuž mnoho potravin nevoní a nechutnají. Phantosmie je více náhodná, vyskytuje se bez spouštěče vůně. Phantosmie, které mohou být pomíjivé, anebo přetrvávající, jsou také nepříjemné pachy. Často připomínají cigaretový kouř nebo hořící dřevo. Tento pach cítí spousta lidí po infekci, vysvětluje Ruprich.

Jak covid-19 poškozuje čich?

Existuje mnoho virů, které mohou způsobit ztrátu čichu. A nejen u dalších koronavirů, ale také u chřipkových virů a rhinovirů. Mnoho z těchto virů vede k parosomii a phantosmii, buď jako součást počátečního poškození, nebo při zotavení, kdy vznikají neobvyklá nervová spojení.

„Na začátku pandemie vědci zjistili, že virus se musí zachytit na dvou proteinech, ACE2 a TMPRSS2, které se nacházejí v mnoha částech těla, včetně nosu. To naznačuje, že virus by mohl poškodit čichové neurony, které přenášejí informace o vůni z nosu do mozku,“ uvádí profesor Ruprich.

Koronavirus se váže na receptory ACE, které jsou přítomny v bazálních buňkách a podporují perivaskulární buňky kolem neuronů v čichovém epitelu. Takže i když neuron sám o sobě není poškozen, veškerá podpůrná struktura kolem něj poškozena je.

Buňky, které podporují regenerační kapacitu, jsou ty, které trpí. Víme také, že nervy v zánětlivém prostředí nefungují příliš dobře. Takže ze všech těchto důvodů není divu, že tento virus způsobuje poruchu čichu.

„Dobrá zpráva je, že buňky v čichovém epitelu se mohou regenerovat poté, co byly poškozeny. Ale tato regenerace může trvat čas - až dva roky, klidně i více. Pokud ovlivňuje zralé neurony, pak nezralé neurony musí plně dozrát a připojit se k čichové buňce,“ dodává Ruprich.

Dá se zkreslený čich léčit? Lékaři zkoušeli i kokain

V minulosti lékaři použili antipsychotika, léky proti záchvatům migrény, kortikosteroidy, transkraniální stimulaci, dokonce i lokálně kokain pro úlevu, aby zkreslené pachy vyléčili. Mezinárodní skupina čichových odborníků, píšících v Rhinologii, konstatovala, že ale nelze najít žádné důkazy o účinnosti jakéhokoli konkrétního lékařského ošetření poruch čichu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 26. října 2020 07:21 )

http­s://cs­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Ko­nop%C3­%AD

Jirik-ta ( 26. října 2020 07:18 )

Kokain? Ricinový(konopný) olej ten má grády Pa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa