Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přes 30 dní v karanténě kvůli koronaviru: Turista o nepříjemných stěrech, čaji a ionťácích

Autor: Darina Jíchová - 
13. března 2020
05:50

Je jedním ze stovek pasažérů výletní lodi Diamond Princess, u kterých se potvrdila nákaza koronaviru. Nejdřív byl v karanténě ve své kajutě, pak v Japonsku, kde loď kotvila, a teď na speciální základně v Nebrasce. Podle vlastních slov Carl Goldman (67) „nemá ani ponětí“, kdy se dostane domů do Kalifornie. Pro televizní stanici NBC News Američan popsal, jak se mu žije v karanténě. „Vídám jen lidi od hlavy k patě zahalené do ochranných obleků, kteří mi nosí testy na koronavirus a ionťáky,“ uvedl Goldman.

„Aby mě pustili, musel bych mít tři dny po sobě negativní testy,“ vysvětlil. „Den třicátý pátý a já jsem pořád pozitivní na koronavirus,“ uvedl v úterý ve svém internetovém deníku, který publikuje na stránkách stanice KHTS.

Stěry jdou „pěkně hluboko“

„Testy jsou komplikované. Přijdou a strčí mi štětičky s vatou do každé nosní dírky, pěkně hluboko. Stěr berou i z krku. Každý stěr zabere sice tak 5 vteřin, ale rozhodně to není sranda,“ zmínil. Američan se nabídl jako dobrovolník pro klinický výzkum koronaviru. Testy, které podstupuje, jsou tak ještě více invazivní než klasické testování nakažených.

Na výletní lodi Diamond Princess byl se svou manželkou Jeri, která podle jeho slov naštěstí virus nechytila a byla jen krátce v preventivní karanténě. „Je to divný virus. Nevím, jak ho manželka mohla nechytnout, všude jsme byli spolu, mluvili se stejnými lidmi. Já to mám a ona ne,“ prohlásil Goldman.

„Zájezd na lodi byl vánoční dárek pro Jeri, chtěl jsem ji překvapit. Nenapadlo by mě, že plavba po Asii skončí takhle. Do Japonska, odkud jsme vyplouvali, jsme přiletěli 17. ledna, v tu dobu jsme o koronaviru nic nevěděli. První zprávy o epidemii se začaly objevovat, až když jsme vypluli,“ vypověděl.

„Neuvědomoval jsem si, že to mám“

„Do karantény nás umístili 3. února, loď s tisíci lidmi na palubě se změnila v Petriho misku. V kajutě nás zavřeli na 2 týdny, denně se nákaza potvrzovala u čím dál víc lidí. Bylo to jak scény z hororu, kotvili jsme v soukromém přístavu, kam neustále přijížděly sanitky,“ doplnil, že jedna z nich následně z paluby odvezla i jeho.

„Tehdy jsem si neuvědomoval, že to mám taky, první příznaky se u mě objevily, až když jsem letěl domů. Do USA nás poslali vojenským letadlem, posádka byla složená z odborníků v ochranných hazmat oblecích. Dostal jsem vysokou horečku přes 39 stupňů. Odvedli mě do prostoru, který v letadle vyhradili pro nakažené,“ řekl Goldman a dodal: „Se mnou nás tam bylo devět.“

„Zapásal jsem se a usnul. Probral jsem se, až na vojenské základně. Víte, až do horečky jsem neměl tušení, že bych mohl být nakažený, nic tomu nenasvědčovalo. Jako lusknutím prstu se to všechno změnilo. Měl jsem trochu kašel, ale jinak nic, nebyl jsem zahleněný, nic mě nebolelo, neměl jsem rýmu ani zimnici,“ vysvětlil Goldman.

Iontové nápoje pro nakažené

„Když jsme přistáli, na palubu přišlo ještě víc lidí v oblecích, otestovali nás, přidali k nám další dva pasažéry. Pak nás položili na nosítka a naložili do letu do Nebrasky,“ doplnil Američan. „Na základnu nás vezli ve větším vozu, než má Trump nebo britská královna,“ poznamenal Goldman.

Američan se na svou situaci snaží dívat s humorem, čas tráví blogováním a jízdou na rotopedu, který má v pokoji, kam ho lékaři umístili. Zajímavé jsou i nápoje, které mu lékaři nosí. „Už jsem vypil litry zázvorového čaje a ionťáků, od značky Gatorade jsem měl už každou barvu a světle modrý je fakt bombastický,“ řekl Goldman. „Samozřejmě, že jsem frustrovaný, ale chápu, že moje tělo se viru zbavuje pomalu,“ uzavřel.

Video  Ministr a odbornice o zavřených školách kvůli koronaviru. Co mají dělat rodiče?  - Markéta Volfová, Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa