Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Domácí výroba dezinfekce: Za pár kaček a podle návodu světových kapacit!

Autor: Adam Jaroš - 
12. března 2020
09:33

Nechce se vám platit nekřesťanské peníze za produkty, se kterými se hojně kšeftuje na internetu? Zkuste si desinfekci vyrobit podomácku a levně! Tento recept doporučuje přímo Světová zdravotnická organizace (WHO).

Co budete potřebovat k výrobě? Co budete potřebovat k výrobě? | archiv Blesku

Jak na to?

Do vhodné uzavíratelné nádoby (např. do PET lahve) nalijte alkohol či izopropanol, přidejte peroxid vodíku a následně glycerol. Ten z odměrné nádoby do lahve vypláchněte částí vody a dolijte vodou na litr. Rychle utáhněte uzávěr, aby se alkohol neodpařoval, a začněte obsah důkladně promíchávat. Výslednou směs můžete přelít do menších lahviček, které vždy rychle uzavřete. Konečné složení: Ethanol 80 % (izopropanol 75 %), glycerol 1,45 %, peroxid vodíku 0,125 %, voda.

Cena celkem: 175 Kč za litr dezinfekce na ruce Cena celkem: 175 Kč za litr dezinfekce na ruce | archiv Blesku

Na co si dát pozor?

ČISTOTA – Ingredience používejte v lékárenské kvalitě, nikoliv v technické, u které není zaručena nezávadnost. Veškeré použité nádoby musí být sterilní.

ALKOHOL (etanol) – místo etanolu můžete použít isopropyl alkohol.

PEROXID VODÍKU (H2 O2 ) – nízká koncentrace peroxidu nepůsobí proti virům, ale pomáhá odstranit spory. Nedávejte ho víc, mohl by poškozovat pokožku.

GLYCEROL – působí jako zvlhčovalo, když ho dáte méně, směs bude řidší, ale účinnost to nesníží. Můžete ho i nahradit jinou zvlhčující látkou používanou v péči o pokožku (urea, butylen glykol apod.) mísitelnou s vodou či lihem.

VODA – WHO preferuje destilovanou vodu, ale stačí prý i převařená kohoutková.

DALŠÍ LÁTKY A VŮNĚ – WHO doporučuje nic jiného do dezinfekce nepřidávat. Různé vůně či barviva by mohly vyvolávat nežádoucí reakce včetně alergií a snížit účinnost směsi.

Pozor! Tento recept na domácí dezinfekci doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Přesto není bez nebezpečí. Alkohol v koncentraci mezi 60 až 80 % je virucidní (tedy zabíjí určité druhy virů). Před použitím si ale vyzkoušejte reakci vaší kůže na přípravek a vzhledem k vysoké koncentraci alkoholu při použití přípravku nekuřte a nemanipulujte s ohněm, je totiž extrémně hořlavý.

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>

Video  Tiskovka koronovirus MPSV  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jakub@summittour.cz ( 17. března 2020 23:32 )

ahoj všem, tady jsem koupi glycerin, maji baleni 440 ml a 5 kg
http­s://ww­w.al­mona­.cz/bl­og/co-je-to-glycerin

Jakub

standiq ( 17. března 2020 11:42 )

Stříkačka se použije jako odměrka na glycerol a peroxid.

neznalek88 ( 13. března 2020 16:57 )

Ano, za pár kaček to není. Ale je levnější, než dezinfekční gely se kterými se kšeftuje na internetu - viz brněnská skoroprostitutka Nela Slováková, které je koupila ze zahraničí a teď za nehorázně sprostou cenu prodává. Tak asi tak.

snehulak ( 13. března 2020 15:24 )

Moment. A na co tu injekční stříkačku? K výplachům spodních tělových dutin?

tentom ( 13. března 2020 12:27 )

V kterých státech jsou virucidních gelů plné regály nevím, zrovna teď nemůžu se nikam jet podívat. Ale míchat si mycí lekvar pokoutně doma je pro stát, kde je chemický průmysl třetí největší hospodářské odvětví , je prostě ostudné .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa