Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Z Itálie je „země duchů“. Zavřou obchody, restaurace i kadeřnictví

Autor: ČTK, for - 
11. března 2020
23:14

Italská vláda dále zpřísňuje opatření ve snaze zabrzdit epidemii nového typu koronaviru. Premiér Giuseppe Conte dnes oznámil, že v celé zemi se uzavřou všechny obchody vyjma potravinářských a lékáren. Dočasně se zavřou i všechny bary, restaurace a kadeřnictví, firmy mají nařízeno zastavit provoz všech oddělení, která nejsou klíčová pro výrobu. Oznámení přišlo na konci dne, kdy Itálie zaznamenala rekordní nárůst úmrtí v souvislosti s koronavirem, napsala agentura Reuters.

Od úterý platila v celé zemi přísná omezení pohybu a také zákaz jakýchkoli větších společenských akcí, zavřené jsou školy, muzea či divadla. Premiér Conte v dnešním proslovu děkoval svým spoluobčanům za změnu návyků a obyvatelům vzkázal, že jejich odříkání přispívá ke společnému blahu. Následně oznámil další bezprecedentní opatření, která vstoupí v platnost ve čtvrtek.

„Zůstanou zavřené všechny obchody, kromě těch s nezbytně potřebným zbožím, jako jsou léky a potraviny. (...) Továrny zůstanou otevřené, ale s bezpečnostními opatřeními. Doprava bude zajištěná,“ citoval Conteho deník La Repubblica.

Kromě toho musí po dosavadních omezeních úplně přerušit provoz bary, restaurace, kadeřnictví i salony krásy. Trafiky a novinové stánky naopak mohou zůstat v provozu, píše italský list La Repubblica. „U výrobních aktivit bude mít podporu co největší míra flexibilní práce,“ doplnil italský premiér.

Nová mimořádná opatření budou platit nejméně do 25. března. „Teprve za čtrnáct dní budeme moci pozorovat výsledky tohoto velkého úsilí,“ řekl Conte.

Itálie eviduje po Číně nejvíce osob nakažených novým typem koronaviru, který se objevil na konci loňského roku v čínském Wu-chanu. Počet pozitivních testů i úmrtí zde aktuálně roste nejrychleji z celého světa, celkem už se v Itálii nakazilo přes 12.000 lidí, jen něco přes 1000 pacientů je považováno za uzdravené. Infekci už nepřežilo 827 lidí, přičemž od úterý bilance vzrostla o 196.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa