Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Schillerová navrhne odklad splátek úvěrů a hypoték. Seškrtat chce ale i daňový odpočet

Autor: ČTK - 
29. března 2020
18:25

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne vládě moratorium na splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů na půl roku. Zároveň by podle ní měl být po dobu přerušení splácení snížený i úrok u těchto úvěrů o „nějakou symbolickou výši“. Ministerstvo financí také předloží návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí. Spolu s tím ale chce resort také pro všechny nově uzavřené hypotéky zrušit daňové uplatnění odpočtů zaplacených úroků.

Opozice s návrhem na odložení splátek souhlasí. Její zástupci ale upozornili, že zavedení podobných opatření chtěli po vládě již v předchozích týdnech. Rovněž zrušení daně z nabytí nemovitostí prosazuje opozice dlouhodobě.

Podle oslovených odborníků odložení splátek pomůže firmám posunout problém s dostatkem peněz. Výhodou je, že návrh nemění ekonomickou hodnotu úvěru a bankám prozatím nesníží zisk. Opatření ovšem musí být provedeno tak, aby neohrozilo stabilitu bankovního sektoru.

Podle Schillerové by návrh na odklad splátek neměl ohrozit banky ani nebankovní poskytovatele úvěrů. „Ty banky i nebankovní sektor to unese,“ uvedla. Podobně se vyjádřil i guvernér ČNB Jiří Rusnok, podle kterého je toto opatření v současnosti ekonomicky nutné. „Bude to zásah do bankovního sektoru, přivodí to ztráty. Když to ale bude rozumně nastaveno, tak jsem přesvědčen, že bankovní sektor je schopen to absorbovat,“ uvedl.

Rusnok: Je to hrubý nástroj. Ale jinak to nejde

Rusnok připravované opatření označil dnes také za hrubé. „Ale dělat to nyní cestou, že klienti budou žádat o odklad a banky to budou administrovat, tak to banky v současné situaci nejsou schopny zvládnout. Proto nezbývá nic jiného, než udělat tento hrubý nástroj,“ uvedl. Doplnil, že takové opatření musí být přijato formou zákona.

Banky reagovaly tak, že několikaměsíční odložení splátek hypoték a úvěrů kvůli koronaviru již umožňují. Zatím přijaly desítky tisíc žádostí. Největší podíl mají hypotéky a spotřebitelské úvěry. „Ta informace je pro nás nová. Nezbývá než doufat, že ten návrh domýšlí nejen krátkodobé, ale i dlouhodobé a také právní účinky tohoto kroku napříč celým finančním sektorem,“ řekla dnes mluvčí České bankovní asociace Monika Petrásková.

Analytici krok oceňují. Ale zároveň varují před důsledky

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je moratorium na splácení úvěrů jedno z nejlepších opatření, které může vláda pro domácnosti i podniky v tuto chvíli zavést. „Pokud by na to finanční instituce nepřistoupily, tak by výrazně zvýšily pravděpodobnost toho, že jim začnou rychle narůstat klasifikované úvěry a zhoršovat úvěrové portfolio s následným negativním dopadem do hospodaření. Takže z tohoto pohledu finanční instituce vlastně nemají ani moc na výběr,“ uvedl.

Expert na bankovnictví a partner v poradenské společnosti PwC ČR Petr Kříž upozornil, že po právní stránce jde u moratoria na splácení úvěrů o bezprecedentní zásah do soukromoprávních vztahů. „Výhodou moratoria je, že samo o sobě nemění ekonomickou hodnotu úvěru, a proto je takové opatření za dnešní situace přijatelné,“ uvedl.

Schillerová také dále chystá novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která by měla řešit i situaci po konci půlročního moratoria. V novele uvažuje o snížení pokut za případné nesplácení úvěrů.

Zároveň ministryně uvedla, že ministerstvo financí ve výhledu počítá s restrikcemi v ekonomice do konce druhého čtvrtletí. „Pokud by to bylo déle, tak by to znamenalo další novelu zákona o rozpočtu, kde bych musela kalkulovat s dalším výhledem ekonomiky,“ uvedla ministryně. Sněmovna tento týden schválila navýšení schodku rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Zároveň MF nově letos očekává zatím pokles ekonomiky o 5,1 procenta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 29. března 2020 20:19 )

Celoplošně špatné rozhodnutí. Kdo potřebuje, tak si požádá.
První dva týdny března celá republika pracovala.
Takový krok může přijít za 2-3 měsíce.
Jsme na začátku, teprve přijdou finanční problémy, vláda,jako by se bála, a pod nátlakem veřejnosti a opozice zbytečně utrácí peníze všech.

fandasever ( 29. března 2020 20:09 )

Banky o své peníze nepřijdou, jen je dostanou později

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa