Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček o nové lásce, vztahu s exmanželkou a „vyženěných“ psech. Syny dal na nezvyklý sport

Autor: Jakub Veinlich - 
20. června 2021
05:00

Jan Hamáček (42) si dal za úkol dovést sociální demokracii opět do Sněmovny. Politiku ČSSD je prý současný předseda strany a první vicepremiér rozhodnut prosazovat i z opoziční lavice. Během posledního volebního období se mu obrátil život o 180 stupňů. Dvakrát byl ministrem zahraničí, vyhostil ruské diplomaty z Česka, rozvedl se a znovu oženil. Učí se také vařit pro dospívající syny – sportovce, a když má čas, jezdí prý na rotopedu a čte knihy s vojenskou tématikou.

Většinu života prožil Jan Hamáček v Mladé Boleslavi. Otec byl rektorem Vysoké školy Škoda auto, maminka vrchní sestrou v místní porodnici. Jako překladatel s bydlištěm v Mladé Boleslavi získal v roce 2006 poprvé poslanecký mandát. Tehdy mu bylo 27 let a byl viceprezidentem Světové organizace socialistické mládeže. Od té doby seděl v křesle poslance, předsedy Poslanecké sněmovny, vicepremiéra, ministra vnitra i zahraničí a nyní už druhé období vede sociální demokracii.

Mezi své koníčky řadí Hamáček, skautsky zvaný Vrtul, čtení knížek s vojenskou historií především od autora Jiřího Kovaříka. „Je to asi nejlepší odborník na napoleonské války,“ přiblížil Hamáček pro Blesk Zprávy, která etapa vojenské historie ho zajímá nejvíc. Naposledy prý četl knihu s bitvou o Trafalgar nebo Jutsko. „Přiznám se, že se mi v poslední době moc nedařilo se soustředit na čtení,“ dodal současný vicepremiér a ministr vnitra v době, kdy řešil především okolnosti své plánované cesty do Moskvy za situace, kdy Česko vyhostilo 18 ruských diplomatů a snížilo i počty dalších zaměstnanců ruské ambasády v Praze.

Rotoped a vyženění psi

Podobně jako se čtením, je na tom Hamáček v poslední době i se sportováním. Běhat ho asi nikdy nepotkáte. Doma má prý ale rotoped. „Snažím se alespoň dvakrát do týdne čtyřicet minut, tak jak to doporučují lékaři,“ snaží si udržovat kondičku alespoň doma v obýváku.

V pohybu je také ve chvíli, kdy jde s ochrankou v zádech venčit členy nové rodiny. „Chodím na procházky se psy, když mám čas. Ty jsem vyženil,“ přidal ze svého soukromí Hamáček. I když se rozvedl, i nadále bydlí ve Středočeském kraji. Nedaleko Prahy tak chodí venčit retrívra a leonbergera.  

Synové jsou úspěšní capoeristé

Z prvního manželství má Jan Hamáček dva syny. Lukáše (14) a Matyáše (11). A jsou z nich úspěšní sportovci v nezvyklém oboru. „Mám radost z toho, že odmalička se sportu nevyhýbali. Když jsme přemýšleli, jak s nimi v tomto ohledu, tak jsem se radil s několika odborníky, kteří mají vystudované FTVS, tak mi radili sport, který rozvíjí celé tělo. A doporučili mi řecko-římský zápas,“ prozradil Hamáček s tím, že ale v tu dobu, kdy něco takového s první manželkou pro své syny hledali, nebyla tu velká příležitost pro takový sport.

Jan Hamáček vzal v srpnu 2018 své syny na fotbal. Slávia hrála v pohárové Evropě. Jan Hamáček vzal v srpnu 2018 své syny na fotbal. Slávia hrála v pohárové Evropě. | Facebook/Jan Hamáček

„A tak jsme velmi náhodou přišli na sport jménem capoeira,“ což je brazilské bojové umění kombinované s akrobatickými prvky a tancem. „Kluci na ní chodí od malička a myslím, že to byla velmi dobrá volba, rozvíjí celé tělo a našli si tam i spoustu kamarádů,“ dodal Hamáček k aktivitám svých synů. Ti vozí medaile anebo umístění v první desítce dokonce i ze zahraničních soutěží.

Špagety a kuře tikka masala

Malí sportovci si museli v posledním roce zvyknout také na změny v rodině. Jejich rodiče se totiž rozvedli a otec se znovu oženil. Když má syny na starosti, snaží se prý o ně postarat se vším všudy, a tak se musel naučit i vařit. „Vařím, když musím. Zejména, když mám na starosti kluky. Klasika jsou špagety s červenou omáčkou,“ přiblížil vecepremiér své kulinářské dovednosti. Synové už si prý ale občas řeknou i o něco složitějšího. „Poslední velké jídlo, které jsem vařil bylo kuře tikka masala,“ přidal Hamáček další recept. „Myslím, že to klukům chutnalo a byli spokojení,“ dodal neskromně. 

Obě Hamáčkovy ženy

Vloni na jaře se Jan Hamáček po 13 letech rozvedl s manželkou Kamilou. První termín zhatila koronavirová krize, při které nefungovaly ani soudy. Manželé se ale podle Hamáčka na rozpadu manželství dohodli, takže se soudní státní nijak neprotahovala. „Už nám to nefungovalo,“ řekl Hamáček k důvodům rozvodu. Manželství chtěl ukončit jako první on. 

„Požádal jsem o rozvod, moje manželka se k té žádosti připojila, takže se jednalo o dohodnutý rozvod,“ dodal Hamáček. Soudní stání byla dvě - jedno kvůli výchově dětí, druhé pak řešilo samotný rozvod. 

„Vycházíme dobře. Máme spolu dvě děti, žili jsme spolu dlouho, a myslím, že jsme ten těžký okamžik zvládli a jsme schopní fungovat,“ popsal pro Blesk Zprávy současný vztah se svou první manželkou Hamáček. 

Oba se přitom mohou potkávat i dnes ve Sněmovně. Kamila Hamáčková totiž pracuje jako asistentka poslankyně Jany Pastuchové. Zatímco Hamáčková byla ženou vicepremiéra za ČSSD, nyní plní pracovní povinnosti pro poslankyni hnutí ANO. 

Hamáček prý o tomto spojení věděl dopředu. Hamáčková má s podobnou prací zkušenosti. Ještě jako Kamila Čeřovská pracovala totiž jako asistentka v kanceláři Jiřího Paroubka - někdejšího šéfa ČSSD a také premiéra. Pracovat spolu začali v roce 2006 - tedy v době, kdy se Hamáček stal poprvé poslancem. 

Jen pár týdnů po oficiálním rozvodu do toho Hamáček znovu praštil. Loni na konci července si řekl své ANO s bývalou pražskou zastupitelkou, nebo asistentkou Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) i bývalou blízkou spolupracovnicí Mirka Topolánka Gabrielou Kloudovou. 

„Jsou věci, které neovlivníte, každý to jistě znáte. S Gábinou jsme se potkali při práci, zamilovali jsme se,“ napsal tehdy Hamáček na sociální síti. Svatba byla na tajném místě v Praze.

„Postupovalo to časem, ale ve finále to bylo na ministerstvu vnitra,“ dodal teď s odstupem Hamáček pro Blesk Zprávy. Jen pár dní po obřadu pak manželé, kteří mají každý své původní jméno, vyrazili na svatební cestu do Karlových Varů. 

„Hledali jsme místo v ČR, kde si můžeme v klidu odpočinout a současně i užívat prázdninovou atmosféru,“ přiblížil tehdy Hamáček. 

Právě v Karlových Varech se přitom současný vicepremiér objevil před lety také se svou první manželkou Kamilou. Byli hosty na filmovém festivalu. Kamila Hamáčková se přitom na veřejnosti příliš po boku svého muže neobjevovala. 

Červený svetr se Zemanem

První vlnu koronaviru využil Hamáčkův tým také k malému PR. Navlékl šéfa ČSSD, ministra vnitra a nakonec i šéfa Ústředního krizového štábu do červeného svetru, popřípadě mikiny. Původně šlo ale podle vicepremiéra o náhodu. 

„Ze začátku to bylo naprosto nevinné. Já jsem v tom svetru přišel na nedělní vládu. Byla prostě neděle a mně se fakt zoufale nechtělo do obleku. Pak když jsem šel na tiskovku, tak jsem si uvědomil, že budu vyčnívat z řady, ale nijak jsem to neřešil,“ řekl loni v březnu Blesk Zprávám. 

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a prezident Miloš Zeman v Lánech (12. 5. 2020) Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a prezident Miloš Zeman v Lánech (12. 5. 2020) | Twitter / Jiří Ovčáček

„Když jsem viděl, jakou vlnu to vzbudilo a jaký se z toho stal symbol, tak jsem si řekl, že bude škoda nepokračovat,“ lidé viděli podle Hamáčka v červeném oděvu naději, že se situace zvládne. 

O dva měsíce jel Hamáček do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Na společné fotce pak mají červený svršek oba. To, co vypadalo jako náhoda, bylo ale podle Hamáčka připravené. 

„To byla porada u prezidenta a bylo mi řečeno z Hradu, že si mám vzít červený svetr, že si pan prezident vezme na mou podporu také červený svetr. Takže to bylo koordinované, ale vzešlo to z okolí pana prezidenta,“ vzpomíná dnes na krušné období Hamáček. 

Svetr v červené barvě pak použil také jako symbol při kampani pro Krajské volby. Ani to ale nezabralo a ČSSD ve volbách ztratila. 

„ČSSD do Sněmovny dostanu“ 

Letos v dubnu se Jan Hamáček stal staronovým předsedou ČSSD. Získal 140 z 270 hlasů delegátů online sjezdu. Poprvé povede stranu jako lídr do Sněmovních voleb. 

„Já nás na podzim do té Sněmovny dovedu,“ slíbil delegátům a stále si na tom podle svých slov trvá. „Byl bych rád, aby se výsledek ve volbách pohyboval alespoň okolo toho minulého,“ řekl na začátku května Blesk Zprávám na dotaz, co jaký výsledek by považoval za úspěch. 

V roce 2017 dostala při podzimních volbách 7,27% hlasů. Volilo ji 368 347 lidí. S takovým výsledkem měla strana původně 15 poslanců a po vnitrostranickém referendu, kdy si straníci odhlasovali vstup do vlády, mají sociální demokraté 5 ministrů. 

Hamáček bude kandidovat opět ve Středočeském kraji. Čeká ho tak zřejmě přímý volební střed s premiérem Andrejem Babišem.

„Politika je od toho, aby člověk prosazoval volební program, dělal věci, které jsou správné a i opozice je součást politiky,“ je Hamáček podle svých slov připravený i na práci opozičního poslance. 

V politice ho drží podpora lidí. „Zažívám to i venku, když jdu třeba nakupovat. Nestává se mi, že by mi lidé nadávali, nebo byli nějak nepříjemní. Naopak, pozdraví mě, zastaví a chtějí si povídat,“ popsal Hamáček své zkušenosti z běžného života. 

Mezi opozičními politiky, ale i částí veřejnosti, je od dubna pod palbou kritiky za to, že chtěl údajně vyměnit výbuchy ve Vrběticích z roku 2014 v Moskvě za milion vakcín Sputnik V. Kvůli údajnému zapojení ruských agentů do výbuchů přitom Česko vyhostilo 18 diplomatů a zrušilo další pracovní místa na ruské ambasádě v Praze.

Krádež za bílého dne na Cínovci

Do voleb šla přitom strana poté, co měla premiéra. Volby se konaly za situace, kdy se česká politická scéna otřásala kvůli vládní krizi, kdy se premiér Bohuslav Sobotka rozhodl v květnu odvolat ministra financí Andreje Babiše. A ČSSD pak podle hnutí ANO chystala „krádež za bílého dne,“ když chtěla podepsat memorandum o těžbě lithia na Cínovci se zahraniční firmou. 

Tou dobou sociální demokraté měli premiéra v osobě Bohuslava Sobotky, úřadujícího předsedu Milana Chovance a lídra do voleb Lubomíra Zaorálka

priserak77 ( 20. června 2021 21:02 )

Vždyť on také neukáže, jenom žvaní a lže. Vůbec nevytáhne paty z baráku.
Všude ochranka, která jezdí jenom s majáčky a s nějakými předpisy se rozhodně neobtěžuje. Chodím okolo jeho baráku (pardón, okola domu jeho zlatokopky) dost často a ještě jsem ho neviděl. A že by šel normálně do vesnického krámu ? Vždyť by se mu mohlo ještě něco stát

1pravda1 ( 20. června 2021 15:05 )

Tak postřehy... manželku podváděl dlouho zřejmě mám moc práce s Kloudovou, která si nechala své jméno aha............... podle mě se do sněmovny nedostanou, protože lidé mají po krk 4 letého hádání mezi socany, jestli být ve vládě nebo ne..­....­....­....­....­....­..... na jeho vnitru, které převzal po Chovancovi a rychlodeformě policie za zády státních zástupců údajně chybí 200 milionů korun za fiktivní nákup zařízení Agáta, média téměř mlčí, to není antibabiš ....­....­....­....­....­..... mlžil s moskevskou cestou za sputniky - což chtěl, mají malou účinnost a summit Biden-Putin byl dávno domluvený ve Švýcar­sku.­....­....­....­....­....­....­.. jejich rozdávání je nekonečné a dluhy čssd také, neumí hospodařit ani ve své vlastní stra­ně..­....­....­....­....­....­....­....­....­... vyhozením Babiše z vlády z něho udělali mučedníka a on vyhrál volby............ vyhozením Šlachty z ÚOOZ z něho udělali mučedníka a Přísaha bude mít tak nejméně 8% ve volbách a už mu nikdo nebude zakazovat mluvit na bezpečnostním výboru.....

blamal ( 20. června 2021 11:48 )

Jo on vari, kdyz ma na starosti kluky? A novomanzelka je v tu dobu kde? Na vikendovem pobytu v kosmeťáku? A dobre si vybral, moc dobre.

blamal ( 20. června 2021 11:46 )

Kdyz se nekdo chova jako prase, krade, podvadi, lze, je nesolidarni a osocuje vsecky okolo, tak neni divu, ze zastani bylo vlazne. Byt EU, zastavim vsechny dotace CR kvuli tomu zlodeji, a hned by vsichni videli, jak by mel zajem byt dal u koryta. Parchant.

blamal ( 20. června 2021 11:43 )

A vy si nez zacnete psat hovadiny zjistete, co je to byt stale cistym prijemcem penez EU-tzn., ze furt CR bere z EU daleko vice, nez Evropske unii do rozpoctu odvadi. Vase dane rozfrcavaji Bures s tlustou Alenou a fondy z eu rozkradaji taky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa