Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček ukázal na tajného svědka. Netolický: Mluvil se mnou o milionu vakcín Sputniku

Autor: ČTK, simao - 
6. května 2021
11:23

Kdo je utajovaným zdrojem, který „donášel“ na Jana Hamáčka (ČSSD)? Pardubický hejtman Martin Netolický potvrdil, že s ním šéf sociálních demokratů a vicepremiér mluvil o získání milionu vakcín Sputnik V z Ruska. Schůzka se odehrála 15. dubna, tedy v ten samý den, kdy se Hamáček sešel se zástupci tajných služeb - vyjma BIS. Server Seznam Zprávy zveřejnil Netolického anonymní svědectví - že jde právě o pardubického hejtmana, „propálil“ zanedlouho sám Hamáček.

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) dnes na dotaz ČTK potvrdil, že s ním šéf sociálních demokratů, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček mluvil o získání milionu vakcín Sputnik V z Ruska. O obsahu společné schůzky obou politiků, která se odehrála 15. dubna, dnes napsal server Seznam Zprávy.

Hamáček se chystal do Moskvy s plánem, že zajistí ruskou vakcínu a s její pomocí proočkuje Česko, čímž získá před podzimními volbami do Sněmovny voliče pro sociální demokracii, uvedl server.

„Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků, mám to tam všechno domluvený,“ citoval Seznam Zprávy nejmenovaného Hamáčkova stranického kolegu. Netolický informace serveru potvrdil. „To, co tam je napsáno, je pravda, já se k tomu víc vyjadřovat nebudu. Mne se ta kauza netýká a odpovídat mají jiní, ne já,“ řekl ČTK Netolický.

Na Netolického přitom upozornil sám Hamáček. „Co tam máte dál pane Kroupo? I váš utajovaný svědek Martin Netolický říká, že jsem žádnou vlastizradu neplánoval,“ uvedl šéf ČSSD ve čtvrtek na twitteru.

Video  Hamáček po výzvách k rezignaci: Nejtěžší chvíle mého života! Odmítl kšeft s Rusy u Vrbětic a Sputnikem.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Server Seznam Zprávy v článku Janka Kroupy a Kristiny Cikorové před dvěma dny napsal, že Hamáček chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky Sputniku V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze za účasti Vladimira Putina a Joea Bidena. Podle českých bezpečnostních složek jsou z útoku ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti ruských tajných služeb.

Hamáček tvrzení, že chtěl kauzu Vrbětice vyměnit za vakcínu a summit, odmítl a oznámil, že na autory článku podá trestní oznámení. Jako omluvu požaduje i 10 milionů korun.

Vnitrostranický kritik vyzýval ČSSD k odchodu z vlády

Podle Seznam Zpráv se v den, kdy se Hamáček sešel s Netolickým, tedy 15. dubna, večer setkal i s šéfy tajných služeb, policie a velvyslancem v Moskvě Pivoňkou, s nimiž o svém plánu mluvil.

Schůzka s Netolickým se odehrála ještě dříve a o Vrběticích žádná zmínka nepadla. „Byl jsem v nevhodnou dobu na nevhodném místě,“ uvedl Netolický.

Sám Netolický do krajských voleb nekandidoval přímo pod hlavičkou ČSSD, ale v rámci uskupení 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj. Loni vyzýval ČSSD k odchodu z vlády.

„Pohár přetekl: Sociální demokracie musí odejít z vlády, která dnes v noci přestala fungovat. Jinak bude pro smích,“ burcoval Netolický 20. listopadu. „Nedůstojná role ČSSD by měla rychle skončit. Ať si dovládne s kým chce,“ vzkazoval s tím, že „bohužel epizoda spolupráce s Andrejem Babišem bude v dlouhé historii sociální demokracie zapsána jako zkušenost téměř likvidační“.

Video  „Nejde kšeftovat se suverenitou státu.“ Šedivý se obul do Hamáčka a zmínil slabost.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Svědek Netolický: Nas*aný Babiš a „zachránce“ Hamáček

Seznam Zprávám Netolický, v článku uveden jako anonymní zdroj z ČSSD, sdělil: „To, co já určitě neumím a nemůžu potvrdit, je záležitost těch Vrbětic. Já jsem to nevěděl. To nezmiňoval vůbec a neříkal mi k tomu vůbec nic. Tu konstrukci výměnného obchodu, nebo něco podobného, to já jsem neslyšel. To mi fakt neříkal.“

Coby svědek pak Seznamu dodal: „Účelem bylo mi v podstatě vysvětlit, jaká je jeho vize zachrány sociální demokracie od volebního debaklu. Vysvětloval mi, že to je cesta - oočkovat národ a tak dále. Že Babiš je strašně nas…, protože očkování je jeho téma, ale že on (Hamáček) na to s…, protože on (Babiš) na něj taky s… Takže prostě že má speciál a má tam domluvenou cestu. Tohle mi vysvětloval: Že strana, která oočkuje národ, má šanci přežít, že on přiveze milion Sputniků a že je to ta záchrana sociální demokracie.“

Chtěl znát pravdu o cestě do Moskvy

Právě Netolický přitom 4. května - tedy již po schůzce s Hamáčkem - na svém facebooku uvedl: „Chci znát pravdu o cestě do Moskvy!“

„Mám nejen jako stále ještě člen české sociální demokracie, ale především jako angažovaný občan právo znát pravdu o Vrběticích a plánované cestě do Moskvy? Mohu mít vůbec tu odvahu a žádat vysvětlení? Nebude to bráno jako útok? Tyto otázky si kladu od dnešního rána. Ať to téma přemítám z jakékoliv strany, docházím k závěru, že by se měl ptát celý národ. Ministr vnitra i předseda vlády by měli vysvětlit veškeré pochybnosti,“ psal Netolický.

A upozorňoval: „Pokud ovšem vysvětlení nebude dostatečné, je to opravdu na vyvození osobní zodpovědnosti.“

Odchodem z ČSSD hrozil Netolický i letos v lednu. „Pokud by ČSSD vytvořila společné kandidátky do Sněmovny s hnutím ANO, odcházím,“ vzkazoval během spekulací. „Zcela zásadně odmítám jakékoliv obdobné, byť předvolební, spojenectví na společných kandidátních listinách s ultrapopulistickým hnutím s chaotikem v čele,“ vzkazoval s rýpnutím do premiéra Babiše.

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 6. května 2021 14:46 )

To je loňský sníh... po 89 se " rozpůlili" to ví každej...nebo nééé ?

marmat ( 6. května 2021 14:45 )

Snad tento ambiciozní hejtman není to ESO Janka Kropy !!!???§§§

Heil_Babisch ( 6. května 2021 14:43 )

Tohle jsou jen komouši v ČSSD. Lidové milice byla ozbrojená složka KSČ cvičená na vraždění vlastních spoluobčanů. Na zahraniční nepřátele je armáda, na obyčejné zločince policie a na slušné lidi Lidové milice. Individuum muselo být nejdříve komoušem a potom teprve milicionářem.

marmat ( 6. května 2021 14:38 )

rednapkin:
Zlý a 100% mimo !

marmat ( 6. května 2021 14:37 )

zada: NIKDO nechtěl absolutně žádný Sputnik.
Chtěli jsme JEN dostat do bezpečí velvyslance...
Kde byste na tohle našel 500 tisíc důvěřivých lidí(po 2 dávkách)?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa