Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš řekl, kdy se dozvěděl o ruských agentech. Klíčový dokument chce odtajnit

Aktualizováno -
18. dubna 2021
20:10
Autor: ČTK, for - 
18. dubna 2021
14:25

Materiál Bezpečnostní informační služby (BIS) o možném zapojení Ruska do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 v pondělí projedná a odtajní vláda, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) serveru Lidovky.cz. O věci se jednalo poprvé 7. dubna ráno, řekl dnes Babiš v České televizi (ČT). Písemnou zprávu BIS dostal tento týden v pátek odpoledne, zopakoval.

„Vláda to projedná, vláda to odtajní a veřejnost si o tom může pak udělat obraz,“ uvedl Babiš. K odtajnění dokumentu kabinet podle něj má komptetenci. Vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb, považuje za adekvátní reakci.

S možným nákupem ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V, který ČR zvažuje, věc podle premiéra nemá souvislost. Nechtěl se vyjadřovat ani k účasti ruské firmy Rosatom v tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

O důvodném podezření na zapojení ruské tajné služby GRU do dvou výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku premiér spolu s ministrem vnitra a zahraničí Janem Hamáčkem (ČSSD) informovali veřejnost v sobotu večer. „My jsme v podstatě poprvé o tom jednali 7. dubna ráno,“ řekl dnes Babiš v ČT. „Poprvé jsem to dostal na papíře až v pátek,“ dodal.

O tom, že o případu Vrbětice věděl dřív než v sobotu, mluvil v sobotu bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) to nejdříve popíral, dnes uvedl, že jeho od středy plánovaná cesta do Moskvy pomáhala zastřít přípravy vyhošťování a předem bylo jasné, že do Moskvy nepoletí. Babiš to dnes pro ČT nepotvrdil.

Babiš: Definitivní zprávu jsem dostal v 16:54

Premiér Andrej Babiš (ANO) také vydal na twitteru stručné vyjádření ke kauze Vrbětice, protože jak sám uvedl, „se objevují různé dezinformace a spekulace“. 

„V pátek 16. dubna 2021 v 16:54 jsem obdržel oficiální a definitní zprávu od BIS k případu Vrbětice a k zapojení ruských agentů do této operace. Neprodleně jsem svolal bezpečností složky a informoval okolí pana prezidenta a požádal o schůzku, která se uskutečnila v 16. v Lánech za přítomnosti vicepremiéra Hamáčka, kde jsme pana prezidenta informovali o případu a o navržených opatření a reakcí,“ říká Babiš. 

„Pan prezident s tímto souhlasil a následně jsme svolali tiskovou konferenci, kde jsme veřejnost podrobně informovali. Na zítřejší pondělní vládu v 16 hodin jsem pozval ředitele BIS a požádal jsem ho, aby rozeslal materiál, a taky sem ho požádal, aby byl materiál odtajněn a aby měla veřejnost možnost se seznámit se všemi informacemi,“ dodal. 

O důvodném podezření českých bezpečnostních složek do výbuchu ve Vrběticích informovali Babiš a Hamáček veřejnost v sobotu večer. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve stejnou dobu uvedla, že „v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti“ pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Rusko v prvních reakcích označilo informace za absurdní. Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že za vyhoštěním 18 ruských diplomatů z České republiky vidí americký vliv. Považuje to za provokaci.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích na Zlínsku explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé, exploze si vyžádaly evakuace obyvatel z okolí. Některá média uvedla, že munice ze skladů měla být dodána na Ukrajinu nebo do Sýrie. Munice uloženou v dalších skladech pověřené složky z Vrbětic odvezly.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

panda82 ( 20. května 2021 13:38 )

Zase z nás děláte blbce, jasné je, že majitel skladu zbraně převelel do jasných destinací za sumu , kterou zná jen on, no a inventura, to je zlé, nejlépe jak zakrýt je najat si dva borce, kteří tomu odpomohou, no a teď se z toho udělala politická kauza, komu asi pomáhá, nejsou třeba v Palestíně, nemají ty zbraně náhodou čísla

Matos7 ( 18. dubna 2021 18:05 )

Senát chce rozpoutat 3.světovou válku. Zrušit senát

Matos7 ( 18. dubna 2021 18:03 )

Bečvu otravil putin Štětináči ze senátu

sasa-je-jednicka ( 18. dubna 2021 16:40 )

sasa-je-jednicka ( 18. dubna 2021 16:24 )

Tak že on je to jen materiál o MOŽNÉM ZAPOJENÍ? Oni to nevědí určitě a nemají důkazy? Tak to pán Bůh s námi...

Zobrazit celou diskusi