Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Souboj v odborech: Podle Ďurča měl Středula rezignovat už při kandidatuře na prezidenta

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
21. března 2024
05:00

V odborech před pondělním mimořádným sněmem přituhuje. Servítky si přestal brát předseda KOVO Roman Ďurčo. V Epicentru otevřeně kritizoval ještě nedávného bosse Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu. Ten přišel o předsednické křeslo po té, co Blesk upozornil na zánik jeho členství v KOVO a tedy i ztrátu pozice v čele ČMKOS. Středula prý ztratil podporu Ďurča, rezignovat podle něj měl navíc už před více než rokem, kdy oznámil kandidaturu na prezidenta.

Odboráři jsou v klinči. V pondělí mají hlasovat o předsedovi ČMKOS. Jediným kandidátem na tento post je Josef Středula. Ten ale podle mnohých poškodil svým mlžením o zániku členství odbory natolik, že by měl skončit definitivně. Podporu ztrácí i na „domácí“ půdě. Tedy v OS KOVO. Ač ho svaz do funkce znovu navrhnul, hlasy mít jisté nemusí. „Odborový svaz KOVO mu dal nominaci, nicméně tam jasně padla dohoda, že naši delegáti tímto nebudou vázáni,“ řekl ve středečním Epicentru šéf KOVO Roman Ďurčo. Například právě s jeho hlasem Středula počítat nemůže. „Ta moje podpora je v tuto chvíli opravdu na bodě mrazu“ dodal Ďurčo.

Volba předsedy má být na programu už v pondělí 25. března na mimořádném Sněmu ČMKOS. Volit by mělo 115 delegátů z 31 svazů. Podle Ďurča není ale vůbec jasné, zda bude vůbec někdo zvolený a nedostane podporu jen Jiří Vaňásek coby kandidát na místopředsedu.

Video  Šéf Kovo Ďurčo: Středula ztratil mou důvěru. Svaz může být čas bez předsedy  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kritika za prezidentskou kampaň

Hvězda Josefa Středuly začala u mnohých odborářů pohasínat v době, kdy se v roce 2023 vzdal kandidatury na prezidenta a svým potenciálním voličům doporučil volit Danuši Nerudovou. „Když se odehrával tenhle příběh, tak si myslím, že ten postup byl zvolený opravdu velmi špatně,“ řekl k tomu Ďurčo v Epicentru s tím, že Středula měl tehdy jeho podporu, ale řada odborářů svého bosse kritizovala. Podle šéfa OS KOVO bylo navíc nešťastné, že Středula kandidoval z pozice šéfa ČMKOS a zatáhl tak odbory do kampaně. „Rozhodně to bylo nešťastné a tady je potřeba říci, že on dostal podporu v rámci konfederace, aby mohl kandidovat. Ale nemyslím si, že do budoucna je to nějaký správný směr, myslím si, že když někdo chce jít do politiky, tak by měl prostě z těch odborů odejít a věnovat se už jenom té politice,“ dodal předák KOVO.

„Celá kampaň působila jako osobní zájem a ambice jednotlivce, bez ohledu na zájmy odborů,“ kritizoval před rokem Středulu například šéf odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Už tehdy prý zaznívaly hlasy, aby Středula kandidoval jako občanský kandidát, ne jako šéf odborů.

Odbory a sociální demokraté

Odbory jsou s politikou na druhou stranu spjaté už dlouhá léta. A to především s tou levicovou. Středulovi předchůdci vždy zamířili z křesla předsedy ČMKOS k sociálním demokratům (dříve ČSSD). Richard Falbr, přezdívaný táta odborář byl nejdříve Senátorem a od vstupu do Česka do EU, tedy od roku 2004 do roku 2014 byl za ČSSD europoslancem. Osm let vedl odbory Milan Štěch. I on vstoupil do politiky. Osm let byl dokonce předsedou Senátu. Do dnes je členem ČSSD. Další odborářský předák, který vstoupil do politiky byl pak Jaroslav Zavadil. Jedno funkční období – mezi lety 2013 a 2017 byl zvolen jako nestraník na kandidátce ČSSD poslancem. Opačným směrem – tedy z politiky k odborům si to namířila Jana Maláčová. Někdejší ministryně práce a o sociálních věcí a bývalá místopředsedkyně ČSSD je dnes poradkyní ČMKOS.

Video  Josef Středula skončil jako předseda ČMKOS  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

stoura ( 21. března 2024 09:44 )

Přesně tak by to mělo vypadat 🙂 👍

Jirik-ta ( 21. března 2024 09:25 )

rezignovat? Snad naše pětikolka a spol. Středula jako poslední zhasne.

hahans ( 21. března 2024 07:21 )

Velmi vstřícný k Fialově bandě Středula tam neměl být už dávno.

krapotkin ( 21. března 2024 07:10 )

Copak exsoudruh Středula nemusí vracet neoprávněně získaný plat ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa