Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Padne definitivně Středula? Šéf OS KOVO Ďurčo: Mou podporu jednoznačně ztratil

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. března 2024
15:24
Autor: Jakub Veinlich - 
20. března 2024
14:30

V pondělí čeká Českomoravskou konfederaci odborových svazů mimořádný sněm. Na něm má proběhnout volba předsedy. Ten dosavadní - Josef Středula musel skončit kvůli nesrovnalostem se zánikem členství v odborovém svazu KOVO, které nedokázal věrohodně vysvětlit. Na problém upozornil už vloni, v polovině prosince deník Blesk. Co se děje v odborech a může Středula nakonec po epizodě s mlžením o svém členství pokračovat ve vedení ČMKOS? Nejen o tom v dnešním Epicentru promluvil předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Roman Ďurčo v Epicentru uvedl, že celá situace, celý příběh kolem dnes už bývalého předsedy odborových svazů Josefa Středuly rezonuje odbory. Podle něj se ale rozhodně nikdo kolegovi nechtěl mstít, pořádat na něj hon.Celý příběh je podle něj velmi nešťastný a může si za něj Středula sám, přitom už v září ho osobně na celou věc - tedy na dluhy za neplacení příspěvků upozorňoval. 

„Základní organizace žádným způsobem nepochybila. Stanovy jsou striktní a je potřeba říci, že období toho nezaplacení členských příspěvků bylo velmi dlouho a v září proběhla schůzka mezi mnou a kolegou Středulou, kdy jsme řešili nějaké administrativní věci vzhledem k našemu společnému bývalému zaměstnavateli a tam jednoznačně padlo to, že je potřeba dorovnat členské příspěvky,“ uvedl Ďurčo.

Ďurčo: Středula u mě ztratil důvěru

Celá situace podle Ďurča hází špatné stíny ať už na OS KOVO tak i na ČMKOS. Otázkou ale zůstává jestli, bývalý předseda tři měsíce nepůsobil ve své funkci neoprávněně. Rozhodnutí o tom, že končí, definitivně padlo 4. března, jenže členství v OS Josefu Středulovi zaniklo už 24. listopadu.

„Trvání tří měsíců, nemělo mít ani pár dnů. Kolega Středula u mě prostě ztratil nějakým způsobem důvěru, já jsem se snažil celou tu situaci uklidnit, nicméně když se do toho nějakým způsobem ponořili právníci i v rámci ČMKOS, tak na tyto problémy poukazovali na mimořádné radě, která se konala toho 4. března.,“ vyjádřil se Roman Ďurčo dál k celé situaci.

I přesto Středula dostal právě od svého domovského KOVO nominaci, aby mohl svůj dosavadní předsednický mandát v pondělí obhajovat. Zda ho uhájí ale není jisté. „Odborový svaz KOVO mu dal nominaci, nicméně tam jasně padla dohoda, že naši delegáti tímto nebudou vázáni,“ řekl ve středečním Epicentru šéf KOVO Roman Ďurčo. Například právě s jeho hlasem Středula počítat nemůže. „Ta moje podpora je v tuto chvíli opravdu na bodě mrazu“ dodal Ďurčo.

Na  jiného kandidáta nebyl čas

Už v pondělí se bude konat mimořádný sněm ČMKOS, kde by 115 delegátů z 31 svazů odborových mělo hlasovat o novém předsedovi. Jediným nominantem je v tuto chvíli Josef Středula.

„Odborový svaz KOVO, mu dal nominaci, nicméně jasně padla dohoda v tom, že nebudou naši delegáti tímto vázáni. Moje podpora je v tuto chvíli opravdu na bodě mrazu. Myslím si, že i ta doba, kdy se bude konat ten mimořádný sněm, tři týdny, protože ty výtky z těch jiných svazů tam padly, že neměli dostatek času na to, aby představili třeba svého kandidáta, aby měl šanci obě třeba svazy, že je oprávněná. Nicméně máme tady sněm v pondělí, si myslím, že ty návrhy tam určitě padnou,“ dodal Ďurčo, s tím, že to, jestli vůbec  bude zvolen nějaký nový předseda je ve hvězdách.

„Nemám křišťálovou kouli. Je to naplánováno tak, aby ta volba proběhla, pokud proběhne, tak opravdu si myslím, že, že je to otevřené. Já cítím, že i v rámci té konfederace ty názory jsou opravdu různé. Opravdu nedokážu odhadnout, jestli bude zvolen předseda i místopředseda,“ uzavřel Ďurčo.

Michelin ( 20. března 2024 16:35 )

A všechny prachy vrátit a nástup do výroby ... 😨 👎

bullshit ( 20. března 2024 16:15 )

Je to stádo, budou mu přispívat dále na "odborářský plat" 120 000,-Kč měsíčně.
Již vysál za deset let 14 míčů. Krásná prácička... 😕

bullshit ( 20. března 2024 16:13 )

Jaký odborář takový bos. Nyní mají možnost se tohoto lehkoživky zbavit ( plat cca 120 000,- Kč měsíčně, již 10 let ).

stařec ( 20. března 2024 16:00 )

Ten zmetek nikdy neměl být odborářským bosem!!!!

MAMKA2316 ( 20. března 2024 15:54 )

Slušní odboráři by měli vystoupit z odborů proč je platí když se žiji jak pras???v žitě a nic nedělají ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa