Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Upíří princezna? Amálie ze Schwarzenberka měla pít vlčí krev a po smrti se mohla stát upírem!

Autor: rix - 
10. května 2021
06:15

V osmnáctém století nebyla v českých zemích o mýty nouze. Po kraji se šířily zvěsti o všemožných paranormálních aktivitách. Především upíří hysterie byla v tu dobu na vzestupu. Jakým způsobem se do těchto událostí zapojila vídeňská rodačka Eleonora Amálie ze Schwarzenberka? Měla chovat vlky a pít jejich mléko a...po mrti se stát upírkou!

Vídeňská, nikoli mělnická rodačka, jak se občas uvádí, nesplňovala archetyp sličné a křehké ženy. Eleonora Amálie, nejstarší dcera knížete Ferninanda Augusta z Lobkowicz, si už od útlého mládí libovala v pro ženu podivných koníčcích. Když se v roce 1701 provdala za knížete Adama Františka ze Schwarzenbergu, učaroval jí lov zvěře. V tom vynikala. K jednomu z divokých zvířat si ale vytvořila zvláštní vztah. Nikdy nestřílela na vlky. Naopak.

Na hradě, kde pobývala, měla vlky a především vlčice chovat. Dle zvěstí byly vlčice při dojení slyšet přes celé město. To vrhalo na Eleonoru stín. Vždyť vlci byli považováni za symbol zla. Měli pomáhat samotným upírům!

Amálie se často producírovala s dýmkou u pusy a vůbec se chovala spíše jako muž, než žena. Na dobrém jménu jí nepřidávalo ani to, že nebyla s to svému knížeti porodit syna, tedy nástupce trůnu. Údajně jí k povinutí syna nakonec mělo dopomoci vlčí mléko. Faktem je, že kněžna po jeho pití nakonec otěhotněla a porodila knížeti syna Josefa Adama ze Schwarzenbergu.

Jejího milovaného zastřelil Karel IV.

Od roku 1732 to ale začalo jít s Eleonořinou rodinou s kopce. Vše odstartovala náhlá smrt jejího milovaného Adama Františka. Toho na lovu zastřelil omylem sám Karel IV. Nejmocnější muž Evropy totiž trpěl krátkozrakostí. Jejímu synovi v té době bylo pouhých devět let.

Poté začíná Eleonora Amálie ze Schwarzenberga chřadnout. Nemohla spát, nechutnalo jí jídlo, trpěla bolestmi a marně pro svůj stav hledala úlevu. Tehdy tradiční pouštění žilou nezabíralo. To, co jí způsobovalo toto trýznění, bychom dnes nazvali rakovinou. Tu v té době lékaři neznali a nevěděli si tady. Eleonora  tedy začala hledat pomoc jinde - v alchymii, okultizmu nebo astrologii.

„V zámecké knihovně po ní zůstalo několik desítek knih s okultní tematikou, věnují se smrti, upírům, démonům, čarodějnictví, inkvizici, astrologii – a jsou v nich rukou psané poznámky, takže určitě nebyly jen na ozdobu,“ prozrazdil kastelán Slavko pro novinky.cz.

Vysál z ní život samotný upír?

Amélie nakonec umírá v roce 1741. Vzhledem k tomu, že její smrt byla velice pomalá, tehdy nedůvěřiví lidé měli za to, že se stala obětí upíra. To dokonce dospělo až do fáze, že krátce po její smrti jí bylo vyňato srdce. To právě proto, aby se ona sama v upíra nezměnila. Při pitvě bylo na dnešní dobu jasno. Pod střevy měla Amálie obří nádor.

Císařův lékař byl přesvědčen o tom, že Eleonořin zdravotní stav vykazoval jasné známky upíří nákazy. Tehdy se taková situace řešila probodnutím srdce ostrým kůlem. Protože si zesnulá přála, aby byla pohřbena v Krumlově, byla tam v noci po pitvě přepravena. 

Nezdobenou rakev s ostatky kněžny nesl prostý lid a po nezbytných obřadech byl vchod do hrobky zapečetěn žulovým kamenem. Nápis na něm si vymyslela samotná Eleonora: „Zde leží ubohá hříšnice Eleonora. Modlete se za ni.” 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi