Rakouská města a památky

Naši jižní sousedé nabízí skutečně mnoho. Pouhých 140 kilometrů od Brna vás přivítá malebná Vídeň. Jako první si všimnete dominanty Vídně, Stephansdom. Katedrála sv. Štěpána je opravdu monumentální stavbou. Vídeň byla v historii domovem mnoha císařů. Byla by tedy škoda nenavštívit některá jejich sídla.  Rozhodně byste neměli vynechat zámek Schönbrunn, letní císařské sídlo. Za pozornost také stojí domov habsburské monarche a současného spolkového prezidenta, rezidence Hofburg. A pokud vás neláká atmosféra velkoměsta, doporučujeme vám návštěvu města Salzburg, rodiště hudebního génia W. A. Mozarta. Dominantou města je téměř tisíc let starý hradní komplex Hohensalzburg. Pevnost je ve výborném stavu a návštěvníkům je přístupná celý rok. Samozřejmě ve městě nalezneme i spoustu turistických cílů spojených s hudebním mistrem. Za návštěvu stojí Mozartův rodný dům, nebo budova, ve které umělec prožil značnou část svého života. V obou budovách naleznete výstavy týkající se hudebního mistra. A to není vše. Salzburg nabízí mnohem více.

Více informací o Salzburgu, ubytování a jiné turistické cíle, zde!

Více informací o Vídni, ubytování a jiné turistické cíle, zde!

Německá města a památky

Mnoho z nejkrásnějších turistických cílů ve Spolkové republice Německo není nejblíže, nicméně díky husté síti dálnic jsou výborně dostupné. Navštívit tak můžete například Berlín. Ač zkoušené historií, toto město nabízí opravdu velkou dávku poznání. Za návštěvu určitě stojí monumentální sídlo německého spolkového sněmu, Reichstag. Neměli byste vynechat ani symbol Berlína, Braniborskou bránu. A pokud hledáte alternativní, ne tolik zalidněný cíl své cesty za poznáním, doporučujeme Speyer. Malé město si většina lidí spojí s jedním z nejlepších technických muzeí v Evropě. Špýr, jak jej češi nazývají, ale má co nabídnout i po stránce historické. Při své cestě určitě navštivte památku UNESCO, katedrálu Panny Marie a svatého Štěpána. Ta není jen úžasným představitelem románského slohu, ale také místem věčného odpočinku císařů, králů a mnoha dalších významných šlechticů a náboženských představitelů. Za návštěvu také stojí městská brána Altpörtel. Se svými 55 metry se jedná o nejvyšší stále existující městskou bránu v Německu.

Další pamatky v Berlíně, doprava a ubytování, zde!

Steyer, zajímavé turistické cíle a památky, zde!

Polská města a památky

Polsko je turisty často podceňované. Pokud cestujete za úžasnou, historickou atmosférou, Krakov (Kraków) je město pro vás. Druhá nejlidnatější metropole Polska disponuje nádherným centrem a mnoha monumentálními památkami. Aby také ne. Město je známo, jako rezidence polských králů. Proto byste při návštěvě určitě měli navštívit královský hrad na vrchu Wawel. Více, než 900 let stará pevnost je úchvatná ze kteréhokoliv úhlu. K dispozici je zde mnoho prohlídek, včetně návštěvy katedrály sv. Stanislava a Václava. Za prohlídku také stojí historické centrum města Krakov. Hledáte-li alternativu Krakova, doporučujeme město Vratislav (Wroclaw).

Další památky v jižním Polsku, zde!

Poznejte také české památky a města:

Praha
Středočeský kraj
Jihočeský kraj
Pardubický kraj
Vysočina
Královehradecký kraj
Liberecký kraj
Ústecký kraj
Jihomoravský kraj
Olomoucký kraj
Moravskoslezský kraj
Plzeňský kraj
Zlínský kraj
Karlovarský kraj 

Další důležité odkazy:


Paříz, Vídeň, Benátky: Objevujte je! Z Česka jste tam za chviličku.

Neobjevený kus Rakouska: Burgenland je z Prahy jen pět hodin jízdy!

Dovolená za rohem... aneb Kam se dá snadno dojet autem

Levná dovolená v Čechách: Kam se vydat, aby vás to moc nestálo

Putování letním Českem: 6 tipů na výlety Českým Středohořím

Kam v Čechách za exotikou? Nechte se inspirovat

Čechům se podle studie vyplatí pracovat ve Švýcarsku. Na dovolenou berte Řecko

České hotely patří k nejlepším na světě! Turisté si oblíbili Český Krumlov, Prahu a Karlovy Vary

Výlet do Českého krasu, tip na jarní, letní i podzimní víkend

Kam na víkend? Objevte krásy Českého ráje