Evropské hlavní město kultury - Plzeň

Co mají společného jeden z nejznámějších českých fotbalistů Petr Čech a jedno z nejprodávanějších českých piv Prazdroj? Oba pochází z Plzně, čtvrtého největšího města České republiky. Právě o historii pivovarnictví v Plzni a správné technice točení piva se naučíte v místním pivovaru. Ale Plzeň není jen o pivu. I díky kreativní zóně Depo2015 získala Plzeň titul Evropské hlavní město kultury. Pokud vás lákají spíš historické stavby, navštivte památkovou rezervaci v centru města. Uvidíte tam například židovský hřbitov nebo chrám sv. Bartoloměje. A pokud vyrážíte na výlet s dětmi, doporučujeme návštěvu plzeňské zoo.

Domažlice i Klatovy - jedny z nejkrásnějších náměstí Plzeňska

Pokud chcete jeden den strávit v některém z měst Plzeňska, můžete navštívit třeba Domažlice. Historické centrum města nabízí řadu památek. Spoustu z nich naleznete v okolí nebo přímo na náměstí Míru. K vidění je zde například Dolní brána, která byla postavena už ve 13. století. Za návštěvu stojí také zbytky Chodského hradu, kostel Narození Panny Marie, či kostel Nanebevzetí Panny Marie. Můžete také navštívit některé z muzeí, například muzeum Chodska. Pro svůj výlet můžete zvolit také město Klatovy, "bránu Šumavy". I zde naleznete v centru města mnoho památek. Poctít návštěvou můžete třeba kostel Narození Panny Marie, který spatřil světlo světa již ve 13. století. Za váš čas stojí také Bílá věž, městská radnice, Černá věž, či galerie U Bílého Jednorožce.

Památky v kraji - hrady i zámky

Plzeňský kraj byl v historii velmi významnou oblastí. Nachází se zde tedy řada pevností i panských sídel. Kam se tedy vydat? Skvěle stráveným časem je návštěva státního hradu Velhartice u stejnojmenné obce. Nachází se jihovýchodně od Klatov. Nechal jej vybudovat už ve 13. století sám rádce krále Karla IV. - Bušek z Velhartic. Další významnou památkou Plzeňska je zřícenina hradu Rábí nedaleko řeky Otavy. Dále se můžete vydat na hrady Kašperk a Švihov. A nesmíme zapomenout ani na zříceninu hradu Buben. Zámků je v Plzeňském kraji také mnoho. Mezi nejkrásnější se, nejen díky rozsáhlé zámecké zahradě, řadí hrad a zámek Horšovský Týn. Za návštěvu také stojí zámek Zbiroh, Zelená Hora, Chodová Planá nebo Dolní Lukavice. Vyrazit na výlet můžete také na hrad a zámek Rabštejn nad Střelou, který byl postaven ve 14. století. A určitě zvažte také návštěvu zámků Bystřice nad Úhlavou nebo pseudogotického panského sídla Bor.

Tipy na dovolenou v Plzeňském kraji

Další související odkazy

Na Šumavu na výlet

Lyžování v jižních Čechách aneb kam na šumavský prašan 

Bunkr v Brdech: Jeden z nejutajovanějších objektů nyní otevřen veřejnosti 

Po turistické stezce Plzeňským krajem 

Kde je nejhezčí příroda v jižních Čechách? Šumava, Lipno, Třeboňsko