Když se řekne Česká republika, spousta lidí pomyslí jen na to jediné! Na orosený půllitr plný zlatého moku! Ano, přesně tak, piva. Česká kotlina se pyšní hned několika pivovary a právě dva z nich najdeme i ve městě na západě Čech. Pokud si v hospůdce rádi sednete ke Gambrinusu či Prazdroji, pak vězte, že právě ty pochází z města Plzeň.

Plzeň leží v Plzeňském kraji, jehož je hlavním městem a z Prahy do tohoto kulturního města, který hostí i hokejový klub HC Škoda Plzeň to není daleko.  Autem tam jste zhruba za hodinku.

Pýchou města je gotická katedrála sv. Bartoloměje s věží, která měří 102 metrů a je nejvyšší kostelní věží v Česku. Tu naleznete v středobodu samotného města, kterým je náměstí Republiky. K návštěvě jistě stojí i františkánský klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie či barokní klášter dominikánek s kostelem sv. Anny.

Za návštěvu stojí i Americká ulice, kde naleznete pomník osvobození americkou armádou. Ten upomíná na osvobozenou Plzeň americkým generálem Pattonem, který v roce 1945 vtrhl se svými jednotkami do pivovarnického města a vyhnal německé okupanty.

Pokud ale raději vyhledáváte přírodu, v Plzni naleznete několik památných území. Jsou jimi  duby u Velkého rybníka, Koterovská lípa, Körnerův dub, lípy u Mže, smrk- Troják v Lánech a alej Kilometrovka. Avšak nejvýznamnější  památkou je pozdně středověká Bolevecká rybniční soustava.

Když už budete mít projité všechny památky, můžete večer zajít do některého z divadel. V Plzni má kupříkladu velkou tradici divadlo loutkové. Není snad nikoho, kdo by neznal legendárního Spejbla a Hurvínka. Tak právě tyto loutkové postavičky vznikly v Plzni. Na loutkovou tradici navazuje nyní Divadlo Alfa. Však největším a nejvýznamnějším divadlem patří Divadlo Josefa Kajetána Tyla.

Plzeň také každoročně pořádá několik kulturních akcí. Mezi ně patří festival klasické hudby, který nese název Smetanovské dny. Filmový festival českých filmů, který můžete vyhledat pod názvem Finále Plzeň. Studenti zde také každoročně pořádají Plzeňský Majáles, který se koná ke konci dubna. V září zase můžete přijet na divadelní mezinárodní festival.

Město zlatavého moku ve světě proslavili jeho rodáci, kterým je například brankář Petr Čech, olympijská vítězka ve střelbě Kateřina Emmons, zpěvák Karel Gott či fyzik a nositel Nobelovy ceny Peter Grünberg.

Pokud se rozhodnete do Plzně vydat, ubytovat se můžete v bezpočtu penzionů, hotelů či rodinných hotýlků. Například v penzionu se můžete ubytovat jen za 400 korun na noc. Pokud ale raději vyhledáváte třpyt luxusních hotelů, budete si muset připravit kolem dvou tisíc korun. 

Fotogalerie
13 fotografií