Slovenské památky UNESCO

Historických památek má Slovensko na rozdávání. A mnohé z nich byly prohlášeny za světové kulturní dědictví. Prvními třemi slovenskými památkami UNESCO byly technické památky v Bánské Štiavnici, Spišský hrad a skanzen Vlkolínec. Banská Štiavnica bývala kdysi městem zlatých a stříbrných dolů. Nabyté bohatství se samozřejmě podepsalo na zdejší architektuře. Spišský hrad je druhou největší hradní zříceninou na Slovensku. Osada Vlkolínec je nejkomplexnější a nejzachovalejší celek původních lidových staveb na Slovensku.

Slovenské kostely UNESCO

Skvělou podívanou turistům nabízí malebné dřevěné kostely, například kostelík sv. Mikuláše v Ruské Bystré, nebo Chrám svatého Michala v obci Príkras. Navštívit můžete také historické centrum města Bardejov, kde naleznete kromě úchvatného opevnění i římsko-katolický kostelík. Za návštěvu stojí i kostel sv. Ducha v Žehre, který vás okouzlí svými nástěnnými malbami. A zapomenout nemůžeme ani na městskou památkovou rezervaci Levoča, ve které se mimo jiných nádherných staveb nachází i gotický kostel svatého Jakuba.

Seznam památek UNESCO a jejich polohu naleznete zde!

Přírodní dědictví UNESCO na Slovensku

Nejkrásnějším přírodním úkazem na seznamu památek UNESCO je rozhodně Dobšinská ledová jeskyně. Nachází se v jižní části Slovenského ráje, nedaleko obce Dedinky. Desítky přenádherných ledových útvarů vám vyrazí dech. Prohlídka jeskyně stojí 8 eur a trvá přibližně 30 minut. V jeskyni celoročně mrzne, proto před návštěvou nezapomeňte na teplé oblečení a kvalitní obuv. Další přírodními památkami UNESCO jsou Krásnohorská jeskyně ve Slovenském Krasu, Jasovská jeskyně nedaleko obce Jasov a Gombasecká jeskyně, která leží blízko lomu Gombasek. Specialitou jsou potom původní bukové lesy Karpat na východu Slovenska. Jedná se o čtyři přírodní rezervace tvořené unikátní flórou.

Související odkazy:

Košický kraj… léto plné zážitků

Blesk radí: Takhle se oblečte do Tater

Ze Skalnatého k Popradskému – navštivte Vysoké Tatry

Medvědi děsí obyvatele Tater! Do popelnic si chodí jako do sámošky

Kam na lacinou dovolenou? Dopřejte si luxusní léto na Slovensku za polovic!

Další zajímavosti a tipy pro cestu na Slovensko