Poloha, historie a zajímavosti Slovenského ráje

Tato nádherná oblast o rozloze 197 kilometrů čtverečních se nachází na východ od Nízkých Tater. Rozkládá se na území tří krajů. Největší část Slovenského ráje leží v Košickém kraji, pouze malé části se nachází v Bánskobystrickém a Prešovském. Toto úžasné místo plné lesů, hor a skal bylo v roce 1964 vyhlášena chráněnou krajinnou oblastí. V roce 1988 se Slovenský ráj stal národním parkem.

Ubytování, stezky, průvodci – Slovenský ráj

Slovenský ráj byla dříve doslova divočina. Kolem roku 1920 začal rozvoj této turistické lokality. Byla vybudována síť stezek, doplněná o žebříky a můstky. Dnes vám k chůzi po Slovenském ráji bude stačit mapa a kvalitní obuv. Jako výchozí bod pro vaše výlety poslouží některá z přilehlých vesnic. Například v Prostrednom Hámoru, nebo v Hrabušicích není nouze o restaurace a ubytování. Obce jsou výborně přístupné po silnici, Prostredný Hámor je dostupný i vlakem.

Užitečné informace o Slovenském ráji naleznete zde!

Kam na výlet – Slovenský ráj

Při návštěvě Slovenského ráje byste rozhodně měli projít oblast Suchá Bělá. Jedná se o jedno z nejkrásnějších míst v okolí. Až na stezky, žebříky a mostky není příroda nijak narušena. Na turistické trase uvidíte několik vodopádů a mnoho úžasných skalních útvarů. Můžete také navštívit Dedinky. Jedná se o méně náročnou turistickou oblast. Kromě vodní nádrže Palcmanská Maša obec nabízí i přístup k turistickým trasám podél Bieleho potoka. Dalším zajímavým místem je úžina Kyseľ, ve které se nachází rovněž několik vodopádů. Největší vodopád Slovenského ráje se ale nachází v Sokolí roklině. Závojový vodopád je se svými 75 metry rovněž druhým nejvyšším vodopádem Slovenska. Pokud chcete vidět další NEJ Slovenského ráje, můžete vystoupit na Ondrejisko, nejvyšší horu v oblasti. Při slušné viditelnosti lze z tohoto vrcholu vidět i Vysoké Tatry. A pokud hledáte více fenomenálních výhledů, nesmíte vynechat Tomášovský výhled. Tento skalní masiv je skvěle přístupný a je z něj úchvatný pohled na povodí řeky Hornád.

Související odkazy:

Ze Skalnatého k Popradskému – navštivte Vysoké Tatry

Slovensko: Cíl pro 750 tisíc Čechů

Tatry, Levoča, nebo Spišský hrad? Slovensko nabízí krásnou přírodu i historii

Kam na lacinou dovolenou? Dopřejte si luxusní léto na Slovensku za polovic!

Vydejte se do lázní, budete se cítit jak znovuzrození

Další informace pro cestu na Slovensko