Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Medvědi děsí obyvatele Tater! Do popelnic si chodí jako do sámošky

Autor: lm - 
14. října 2015
18:26

Obyvatelé Vysokých Tater mají strach o život! Děsí je drzí medvědi, kteří si oblíbili kontejnery s odpadky v jejich lokalitě. Ochránci přírody se je snaží dostat pryč od lidských obydlí pomocí dělobuchů.

Městští policisté přijímají každý den oznámení od lidí, kteří se cítí medvědy ohroženi. Podle obyvatel Starého Smokovce medvědi totiž chodí ke kontejnerům každou noc. "Do těch kontejnerů chodí jako do cukrárny. Vylizuje kelímky od jogurtu, od smetany či konzervy od rybiček," popsal zástupce náčelníka Městské policie Vysoké Tatry Jozef Štefaňák. Po dobré stravě si drzé šelmy prý lehnou a bezstarostně spí. 

Obyvatelé Tater mají z medvědů respekt a strach. Mnozí nevyjdou z domu bez řehtaček či rolniček. Medvědi mají totiž dobrý sluch a hlasité zvuky by je měly vyplašit. Pro některé jsou medvědi ale téměř součástí rodiny. "Medvědice Marie se dvěma mladými, medvěd Fero a Zuzka už nežije," vyjmenovává medvědy obyvatel Starého Smokovce.

Elektrické ohradníky nejsou pro chytrá zvířata téměř žádný problém. Ochránci přírody se proto snaží medvědy plašit dělobuchy a gumovými projektily. "Snažíme se jim to nějak okořenit, aby měli špatnou zkušenost a raději sem nechodili. Předpokládám, že ještě pár dní a bude klid," vysvětlil Juraj Książek ze správy Tatranského národního parku. Podle ochránců ale pomůže zřejmě až zimní spánek.

Na Slovensku žije několik set medvědů. Podle některých odborníků je jich ale příliš mnoho a nestačí jim teritorium ani potrava, a proto se uchylují do obydlených oblastí.

Video Tatranští medvědi milují popelnice, ochránci je plaší dělobuchy - TV JOJ
Video se připravuje ...

ivoadler ( 15. října 2015 15:50 )

I na tohle jsem chtěl reagovat. Ale moje reakce byla zcenzurovaná. Podruhé se nebudu obtěžovat.

ivoadler ( 15. října 2015 15:42 )

Schválně jsem se na to video podíval. Nevím, cos tím chtěl/a říct. Mechanicky přenášet poměry z Yeloowstonu do našich podmínek je blbost. Tam je to opravdu divoká příroda. Taková u nás neexistuje.

ivoadler ( 15. října 2015 15:39 )

Na sprostou urážku nějakého hulváta neexistuje adekvátní reakce.

andy63 ( 15. října 2015 01:25 )

ivoadler-co kdybysme odstřelili Tebe? O debila míň a světu to prospěje!

anka ( 15. října 2015 00:04 )

https://www.youtube.com/watch?v=ysa5OBhXz-Q - tady vam 'ten vul' vysvetli proc.

Zobrazit celou diskusi