Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Utýraná babička z Plzně? Expert: Podíl má „sociálka“ i lhostejnost lidí

Autor: ula - 
11. března 2016
05:25

Martin M. žil od malička u své babičky Jarmily P. Chlapce opustila matka i otec, a tak jeho výchovu převzala babička. Když už byla paní nemohoucí, přestal se o ni vnuk starat. Nedával jí jíst a pít a zavíral ji doma. Sociální služba se začala o obyvatelku plzeňského bytu zajímat až ve chvíli, kdy nebyl zaplacený nájem.

Když se „sociálka“ dostala do bytu, čekal ji hrůzný pohled. Nemohoucí stařenka ležela ve vlastních výkalech, vydávala nelidské zvuky a vážila pouhých 30 kilogramů. I přes veškerou snahu lékařů o pár dní později v nemocnici zemřela.

Její vnuk se necítí za smrt babičky zodpovědný. Podle odborníků je to asociální typ, který je extrémně sobecký a nerespektuje společenské normy. Státní zástupce klasifikoval případ jako týrání a mladíkovi teď hrozí 12 let vězení. To ale rozčílilo právničku Kláru Long Slámovou, která soudu vzkazuje: „Byla to vražda!“

Zanedbání péče jako nejrozšířenější typ týrání

Jan Lorman ze spolku Život 90, který provozuje centrum pro seniory, se již s podobným případem setkal: „Tyrankou byla ale vnučka, která svou nemohoucí matku opustila. Nechala ji v bytě i s domácími zvířaty. Konec byl stejně tragický jako v případě paní Jarmily P.“

Zanedbání péče je podle Lormana nejrozšířenějším typem týrání starých lidí. „Poslední známý průzkum uvádí rozsah 20 procent u populace starší 20 let,“ řekl Blesk.cz Lorman. Nutno podotknout, že tento průzkum je z roku 2005, a situace se tedy mohla dramaticky změnit.

Nepřerušujte vazby

Senioři by neměli přetrhat vazby na širší rodinu, přátele, sousedy. To jsou právě ti, kterým by měl starý člověk chybět, kteří by mohli mít podezření už dříve, než dojde k nejhoršímu. „Někdy se ale může vyskytnout další problém,“ přiznává Lorman. A vysvětluje dále: „Nakládat s majetkem svých rodičů, prarodičů, to je pro některé lidi velmi lákavý způsob na přilepšení. Někteří jsou schopni kvůli tomu své blízké izolovat, nepustit nikoho domů a odříznout je i od telefonu, aby si nemohli stěžovat.“

„Sociální odbor měl být důslednější“

Aby se podobným případům, jako byl případ utýrané stařenky z Plzně, zabránilo, je podle Lormana nezbytná a soustavná sociální práce obcí. „Vina za tyto případy padá právě na nedostatečné depistáže, navštěvování lidí ohrožených sociálním vyloučením,“ myslí si Lorman.

Máte v okolí osamělého seniora? Nebuďte lhostejní:

  • Všímejte si měřidel spotřeby energií u bytu seniora.
  • Všímejte si režimu otvírání oken.
  • Všímejte si, zda starý člověk přebírá důchod.
  • Případně si všímejte zápachu u vchodových dveří.
  • Pokud už jste seniora dlouho neviděli a nechodí za ním ani návštěvy, upozorněte policii a sociální pracovníky.

Fyzické, psychické i materiální násilí

Spolek Život 90 provozuje i linku důvěry Senior telefon, která poskytuje pomoc nejen osamělým seniorům. Číslo linky je 800 157 157. Linka je v provozu 24 hodin denně a je zdarma. V roce 2015 nejčastěji senioři volali na linku kvůli psychickému, fyzickému i materiálnímu násilí. Často to byla kombinace všech tří.

 

 

 

citronka ( 11. března 2016 11:04 )

já vím,že ten kluk nebyl její vlastní a jestliže byla jeho vlastní matka nahrazena touto starou babkou tak skončila přesně tak jak si o to říkala!Tomu se není zas tak co divit.Vlastní matka je vlastní matka,s tím se nedá nic dělat,už jen věkem vůči svým dětem...atd. Mateřství není pro staré baby!

djaba ( 11. března 2016 07:12 )

 A naše babka má péči jako paša.,Pětkrát denně jídlo - po jejím vkusu ,všechno nejí a nepije ,na záchod ,kdy si vzpomene i v noci .Několikrát týdně sprcha ,i doktor čumě.l ,jak se má .A ona nám jen nadává , nic jí není po chuti ,

Zobrazit celou diskusi