Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policejní senior akademie: Strážníci naučí důchodce, jak se bránit násilí

Autor: tmp - 
20. března 2016
17:57

Domácí násilí, zabezpečení majetku nebo finanční gramotnost. To je jen zlomek témat, které budou pražští strážnici učit seniory a zdravotně i tělesně handicapované občany. Letos už po desáté se totiž uskuteční oblíbená Senior akademie, kterou připravuje městská policie ve spolupráci s městskými částmi.

Cyklus ucelených přednášek vzdělávacího a preventivního programu tvoří celkem 11 přednáškových bloků. Ty jsou rozloženy do třech měsíců a je realizován vždy jeden den v týdnu. „Senior akademii vedou kolegové strážnici z oddělení prevence. Jejich práce je pro mnohé i koníčkem. To třeba dokazuje i fakt, že senior akademii stále školí i jedna kolegyně v seniorském věku. Je seniory velmi dobře vnímána, protože je vlastně jednou z nich,“ řekla Blesk.cz mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Senior akademii organizuje městská policie od roku 2006 a za tu dobu sklidila ohromný úspěch hlavně mezi seniory. „Z ohlasů vím, že senioři mají o tento druh bezpečnostní osvěty velký zájem, protože se dozvídají nové informace od těch nejpovolanějších, tedy policistů, kteří se problematikou dlouhodobě zabývají,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. I podle děkovných dopisů na webových stránkách policie je vidět, že tematika seniory velmi zajímá. „Naši senioři se k probíraným tématům opakovaně vracejí, sdílejí své zkušenosti a rádi vzpomínají na čas, který s Vámi mohli prožít,“ píše se například v jednom z dopisů.

Program je podporován i vedením policie. „Tyto preventivní programy velmi podporuji, protože senioři jsou velmi zranitelní a je zapotřebí je na možná bezpečnostní rizika neustále upozorňovat,“ uvedl ředitel městské policie Eduard Šuster.

Co se důchodci naučí?

V rámci přednáškových bloků budou podrobně probírána témata jako je osobní bezpečí, zabezpečení majetku, finanční gramotnost, domácí násilí, základy právního vědomí, požární ochrana a další. Program bude doplněn praktickými ukázkami a instruktážními filmy. V rámci Senior akademie proběhnou i tři exkurze. Ti, kteří budou chtít se mohou podívat do Centrálního operačního střediska městské policii, které zajišťuje příjem hovorů na tísňovou linku 156, dále mohou navštívit Muzeum Policie ČR ale i Útulek pro opuštěná zvířata v Troji.

Po ukončení obdrží všichni absolventi Senior akademie pamětní listy a drobné předměty k ochraně osobního bezpečí a zabezpečení majetku. Senior akademie je zdarma a momentálně se začíná na Praze 1. Městská policie dále nejvíc spolupracuje s Prahou 5, 4, 10, 13 a 14. Účastníků je kolem 40 na jednom kurzu.



Zobrazit celou diskusi