Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Měšťáci“ už nemají měřit rychlost jízdy. Kuberův návrh u senátorů bodoval

Autor: val, ČTK - 
5. ledna 2016
16:14

Měřit rychlost jízdy vozidel na silnicích má smět pouze republiková policie, obecní policie by měla o toto právo přijít. Senátorům ústavně-právního výboru se tento návrh teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS) zalíbil, a doporučili jej zapracovat do novely silničního zákona. Horní komora ji bude schvalovat za týden.

Změnu ve výboru prosadil předseda senátorů ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera, který o ní mluví dlouhodobě.

Na úterním jednání argumentoval tím, že pravomoc měřit rychlost vozidel není ve shodě s posláním obecní policie. Podle něj si některé obce tímto způsobem pouze vylepšují příjmy, neboť nechávají měřit rychlost převážně mimo zastavěné území. Poukazoval také na náklady obcí spojených s vymáháním pokut a na to, že nezaplacené pokuty dosahují desítek milionů korun ročně.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) za svůj úřad změnu nepodpořil s tím, že by neměla být vzhledem k jejím dopadům přijímána senátorským návrhem. Podobný návrh Kubera prosazoval už předloni v rámci jiné novely, horní komora jej tehdy odmítla.

Novela, kterou bude horní komora schvalovat za týden, přináší i řadu dalších změn. Reguluje například provoz dvoukolých vozítek segway a nařizuje chodcům nosit za snížené viditelnosti při chůzi po silnici reflexní prvky.

panamira ( 5. ledna 2016 17:04 )

Prý strážníci, co budou ve svém rajonu znát obyvatele, pomohou starým lidem přejít ulici, atd. Podívejte se, co z toho vzniklo za paskvil. Vybavení, kam se leckde na ně státní policie hrabe, krok pěšky to neudělá, když je zavoláte, sice občas přijedou, ale stejně volají státní policii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa