Zcela novou postavou druhé řady seriálu je Dušan Vrána (Igor Chmela), který se kvůli sveřepému dodržování zákonných postupů dostává do střetů se svými kolegy – operativci.

„Dušan přišel na 1. oddělení jako stážista. Takový pan Pravidlo. Chorobně úzkostlivý chlapík, co nezískal moc respektu u kolegů, a myslím si, že nezíská ani moc obdivu u diváků,“ říká o své postavě Igor Chmela.

Na oddělení znovu potkáme majora Korejse (Miroslav Hanuš), Plíška (Bolek Polívka), kapitána Anděla (Petr Stach), majora Kozáka (Ondřej Vetchý) a poručíka Sršně (Miroslav Vladyka).

Scenárista Jan Malinda prozrazuje: „Zásadní profesní konflikt se odehraje mezi vedoucím prvního oddělení Korejsem a mladším a oblíbenějším vyšetřovatelem Kozákem, což vyústí ve dva odchody a jeden velký návrat.“

Co dnes uvidíme?

Vrah, který utloukl dvě pracovnice advokátní kanceláře v centru Prahy, byl usvědčen vyšetřovacím pokusem, který se zapsal do dějin domácí kriminalistiky. Příběh už byl jednou televizně zpracován, ale tentokrát ho diváci uvidí s důrazem na skutečný průběh vyšetřování.

Vražda, která se stala předlohou prvního dílu, se odehrála v červenci 1999 v pražském Karlíně. Policie přijala na linku 158 oznámení nálezu dvou těl přímo v advokátní kanceláři. Když policie dorazila na místo, našla zde dvě mrtvé ženy – majitelku advokátní kanceláře a koncipientku, která se stala zřejmě nepohodlnou svědkyní vraždy, kterou vrah proto také odstranil.

Vyšetřování bylo přiděleno Josefu Marešovi z 1. oddělení. Po shromáždění důkazů byl do vazby vzat advokát, který měl kancelář hned vedle zavražděné advokátky a měl k ní blízký vztah. Ve vazbě se pak muž, který před rokem 1989 pracoval pro komunistickou StB, pokusil o sebevraždu, když se podřezal sklíčky z rozbitých brýlí. Tenhle pokus byl však demonstrativní. Napodruhé to však obviněnému už vyšlo – v pankrácké vazbě se oběsil na prostěradle.

Fotogalerie
10 fotografií