Zámky Olomouckého kraje – Velké Losiny i Jánský vrch

Na luxusní sídla je Olomoucko zvláště bohaté. V historii zde sídlil nejeden významný rod. Šlechtici a náboženští představitelé zde zanechali skutečné klenoty. Můžete navštívit třeba manýristický zámek Plumov. Skvělou volbou je i klasicistní zámek v Čechách pod Kosířem a přilehlý zámecký park. Nevšední podívanou nabízí zámek Náměšť na Hané, jehož zámecká zahrada je orientována kruhově. Pravděpodobně nejkrásnějším sídlem v kraji je ale státní zámek Jánský Vrch. Tato letní rezidence vratislavských biskupů a arcibiskupů kromě prohlídek interiéru nabízí i působivý výhled na oblast Jeseníky.

Na Šternberk nebo na Bouzov? Hrady Olomouckého kraje

Olomoucký kraj disponuje i mnoha nádhernými hrady. Jedním z nejkrásnějších je hrad Bouzov. Nachází se ve stejnojmenné vesnici, nedaleko města Loštice. Ačkoliv vypadá úchvatně, z původního středověkého hradu se příliš nedochovalo. Kouzlu této majestátní stavby podlehli i filmaři, kteří zde v roce 1987 natočili pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Pokud hledáte skutečně historickou stavbu, můžete navštívit zříceninu hradu Helfštýn. Tato nádherná, moderní dobou nepoznamenaná stavba se nachází nedaleko obce Týn nad Bečvou. A rozhodně nic nezkazíte návštěvou státního hradu Šternberk. Obrovská stavba ze 13. století nabízí hned několik prohlídkových okruhů.

Katedrála, palác i orloj – navštivte Olomouc

Olomouc je jedno z nejkrásnějších měst v České republice. Nemalou částí k tomu přispívá Olomoucký hrad, jehož součástí je katedrála sv. Václava. Stavba pochází ze 12. století a je vystavěna v novogotickém stylu. Další zajímavou součástí hradu je Zdíkův palác. Tato románská budova se proslavila hlavně tím, že v ní byl zavražděn český král Václav III., jako poslední panovník z rodu Přemyslovců. A za návštěvu rozhodně stojí i Olomoucká radnice, jejíž součástí je 75 metrů vysoká věž, i orloj.

Více informací o Olomouci naleznete zde!

Další související odkazy: 

Putování letním Českem: Střední Morava bere dech!

Hurá do přírody – Olomoucký kraj  

Lyžování i turistika v okolí Praděda - okuste Jeseníky

Města a památky – Pardubický kraj

Výlety, sport i historie – Orlické hory