Český Krumlov

Toto měsot je především výjimečné svou architekturou. Historické jádro totiž nebylo od 16. století narušené moderními stavbami a již od roku 1992 je chráněnou památkou UNESCO.

Ať už se do Českého Krumlova vydáte v jakémkoliv ročním období, uchvátí vás jeho kouzelná atmosféra. Úzké, klikaté dlažděné uličky a středověká zástavba dostanou každého svým nevtírávým nádechem romantiky.

Dominantou celého města je rozhodně rozsáhlý areál hradu a zámku, který je po Pražském hradu druhým největším zámeckým komplexem u nás. Na každém kroku zde narazíte na zajímavá místa, od slavného maškarního sálu, přes zahradu s kaskádovitou rokokovou fontánou z 18. století s postavami vodních božstev, až po velice známý letohrádek Bellarie s otáčivým hledištěm, kde se v létě konají divadelní představení.

A když už pojedete v létě do divadla s otáčivým hledištěm, naplánujte si cestu tak, aby jste zároveň mohli navštívit alespoň jeden z mnoha kulturních festivalů, které toto město každoročně pořáda. Mezi nejznámější patří například Mezinárodní hudební festival nebo červnové Slavnosti pětilisté růže

Telč

Telč se stala součástí Světového kulturního dědictví UNESCO díky jejímu historickému jádru,kde můžeme vidět výborně zachovalou renesanční a uměleckou kulturu druhé poloviny 16. století.

Právě tímto historickým jádrem začněte při návštěvě Telče. Najdete zde reprezentační zámecké sídlo i ojedinělý soubor měšťanských domů. Telč je také přezdívaná jako Moravské Benátky. Obyvatelé se uličkami města sice neplaví na gondolách, ale teoreticky k tomu nemají daleko. Střed města je totiž obehnán rybníky, které z něj v minulosti dělaly obtížně dobytnou vodní pevnost.

A že bylo opravdu co chránit! Například renesanční zámek ze 16. století, stojící na místě původně gotického hradu, který měl obrannou funkci, stejně jako oba rybníky - Štěpnický a Ulický dosahující až k hradbám. Zámek je obklopen famózní renesanční zahradou s anglickým parkem s klasickým skleníkem.

Při návštěvě tohoto města by jste neměli vynechat návštěvu kostela sv. Jakuba, který v roce 1486 vyhořel. Zrekonstruoval se v 15. století a tato podoba mu byla zachována do dnes. Dále také zavítejte do Jezuitské koleje ke kterému patří i kostel Jména Ježíšova. Tento komplex vás uchvátí svou barokní atmosférou a atypickou orientací boční fasády směrem do náměstí.

Pokud chcete zažít i trošku jiný druh kultury, navštivte Telč v srpnu. Koná se zde festival s názvem Prázdniny v Telči s folklórovým festivalem Telčské parní léto. Při této příležitosti zde můžete vidět výletní jízdy historického parního vlaku. V září zde zase můžete zavítat na nejrůznější divadelní představení, koncerty a výstavy, které se pořádají v rámci Svatováclavských časů.

Kam dál?

Tip na výlet - Český Krumlov

Kam na výlet v Českých Budějovicích