České Budějovice lákají hlavně na své historické centrum v čele s náměstím a Černou věží.

České Budějovice - náměstí

Náměstí Přemysla Otakara II. Je jednou z největších dominant Českých Budějovic. Kromě historické radnice je zde i Samsonova kašna, která vyobrazuje bájného Samsona, jak krotí lva. Největší kašna Česka se stala i významnou ikonou města. Čtyři metry od Samsonovy kašny směrem k hotelu U Zvonu je položen v dlažbě kámen s vyrytým křížem. Říká se, že kdo tento kámen překročí po deváté hodině večerní, až do rána nenajde cestu domů. Proto se mu velmi rychle začalo říkat Bludný kámen.

Černá věž

Pohled na celé Českobudějovicko a samotné Budějovice nabízí tato 72 metrů vysoká věž, která je návštěvníkům otevřená od dubna až do října. Po 225 schodech se turistům naskytne výhled do všech světových stran. Je až neuvěřitelné, že tato stavba stojí v blízkosti náměstí s malými úpravami již od 16. století.

Budějovický Budvar

K Českým Budějovicím neodmyslitelně patří pivo značky Budvar. Tento pivovar nabízí kromě pravidelných akcí také prohlídky samotné budovy. Návštěvníci zde můžou jak ochutnávat typy piv, tak vidět jak se pivo vyrábí od míchání surovin až po zavíčkování.

Více o pivovaru zde  

Muzea v Českých Budějovicích

Kromě Jihočeského muzea, kde je stálá expozice historie Českých Budějovic, můžete navštívit i muzeum Koněspřežky. Koněspřežka z Českých Budějovic do Lince je známá po celé Evropě a je pýchou celého Jihočeského kraje.

Více o muzeích můžete najít zde

Sportovní možnosti

Pro sportovní nadšence je zde plavecký stadion, mnoho tenisových a beachvolejbalových kurtů, nebo cyklostezka až k Hněvkovické přehradě. Další možnost sportovních aktivit nabízí nedaleká Hluboká nad Vltavou.

Kam ještě v Českých Budějovicích

Na Piaristickém náměstí nedaleko kostela se nachází expozice historických motocyklů, které je netradičně umístěno v historické budově městské solnice. K občerstvení lze využít i vyhlášené mastné krámy, kam se sjíždějí lidé z celé republiky. Pro nadšence vyhlídek, kterým nestačí Černá věž, je zde také rozhledna Kleť, s nejstarší kamennou rozhlednou v ČR, která se nachází necelých 20 kilometrů od Budějovic.

Akce a další zajímavosti jsou uvedeny na stránkách města