Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišovi se hroutí vláda nad městy. Po Ústí nad Labem padly i České Budějovice

Českobudějovičtí zastupitelé na podnět opoziční ČSSD odvolali z rady primátora Jiřího Svobodu (uprostřed, ANO). Vlevo je jeho předchůdce Juraj Thoma, vpravo náměstek Tomáš Bouzek.
Českobudějovičtí zastupitelé na podnět opoziční ČSSD odvolali z rady primátora Jiřího Svobodu (uprostřed, ANO). Vlevo je jeho předchůdce Juraj Thoma, vpravo náměstek Tomáš Bouzek.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kal - 
29. června 2015
15:38

Radost nad výsledky loňských komunálních voleb střídá rozčarování. Hnutí ANO přišlo během několika dní o vládu hned nad dvěma velkými městy. Po pádu koalice v Ústí nad Labem se teď zhroutilo i vedení českobudějovické radnice. Zastupitelé tu na podnět opoziční ČSSD odvolali z rady primátora Jiřího Svobodu (ANO).

Z 44 přítomných bylo pro Svobodovo odvolání 23 zastupitelů. Hlasovat budou i o odvolání náměstků Ivo Moravce (OPB), Františka Konečného (ANO) a Tomáše Bouzka (TOP 09). Koaliční zastupitelé ANO, OPB, TOP 09 a KDU-ČSL sál před tajným hlasováním opustili. Koalice nejspíš končí, podle některých zastupitelů z jiných stran není dlouhodobě příliš stabilní.

Už v neděli přitom předsednictvo Hnutí ANO zrušilo oblastní organizaci v Ústí nad Labem. Bývalé členy, kteří společně s opozicí odvolali minulé vedení města, vyzvali ke složení mandátu v zastupitelstvu.

Konec kmotrovských časů nepřišel, uznal šéf ANO

Část zastupitelů ANO odvolala ve čtvrtek vedení složené ze stranických kolegů a hnutí PRO!Ústí. Pak zastupitelstvo zvolilo do vedení města druhou část zástupců ANO a Ústeckého fóra občanů (UFO). Podporu získali i od opozičních ČSSD, KSČM a ODS.

„Chápeme to jako ukázkový puč, od kterého se jako vedení ANO důrazně distancujeme. Část zastupitelů za ANO se kvůli svým zájmům spojila s opozicí, což absolutně odmítáme. Absolutně také odmítáme, aby se lidé volení za Hnutí ANO takto chovali ke svým koaličním partnerům a hlavně k obyvatelům Ústí nad Labem, kteří věřili, že kmotrovské časy ve městě mohou skončit,“ komentoval situaci v Ústí Babiš.

e.44 ( 30. června 2015 14:22 )

Jánošík byl proti Babišovi svatej

e.44 ( 30. června 2015 14:16 )

Konec kmotrovských časů nepřijde dokud Babiš nevypadne z politiky. Je mi jasný, , že ho sére když jiní proti němu použijou jeho vlastní zbraně, ale tím, že kritizuje to, co sám v největší míře dělá, na tom nic nezmění.

moiaza ( 29. června 2015 19:56 )

Odcházím z diskuse. Dnes zde diskutuje pouze inteligence.

wimr.voght. ( 29. června 2015 19:30 )

oba potřebujete kopanec do varlat a nechoďte mezi slušný a poctivý lidi, zm.rde

honza54.. ( 29. června 2015 19:26 )

co napíšu do nahlásit se tu objeví, kdo to asi delá stará Vondrová z AMERIKY s vámi tady končím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa