Historické centrum Brna

Druhé největší město stojí za to navštívit. V centru metropole jižní Moravy je opravdu požehnaně památek. Mezi nejznámější určitě patří Katedrála sv. Petra a Pavla a hrad Špilberk. Na Zelném trhu stojí Kašna Parnas a pod Zelným trhem je Labyrint. O kousek dále naleznete Kapucínský klášter, ve kterém se nachází hrobka, která nabízí prohlídku vzduchem mumifikovaných těl. V neposlední řadě určitě stojí za zmínku Villa Tugendhat, která je zapsána na seznamu památek UNESCO.

Zámek Lednice

Novogotická přestavba v 19. století z něj vytvořila romantické sídlo obklopené jedním z největších evropských parků (téměř 200 ha), ve kterém návštěvník najde palmový skleník, benátskou kašnu, římský akvadukt, čínský pavilon, minaret a umělou zříceninu Janův hrad. Díky unikátnímu propojení stavebních památek s okolní člověkem formovanou přírodou byl v roce 1996 celý lednicko-valtický areál zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO.

Znojmo a Znojemsko

Znojmo a Znojemsko je atraktivním cílem nejen jižní Moravy či Česka, ale stále častěji i zahraničních návštěvníků, kteří jsou překvapeni širokou a různorodou nabídkou aktivit a zajímavostí tohoto regionu. Není divu. Jedním z největších fenoménů Znojemska je víno. Zatímco milovníky historie jistě zaujme barokní zámek ve Vranově n. Dyjí, nebo gotický hrad Bítov a mnohé zříceniny hradů.

Mikulov

Město Mikulov dozajista osloví dvě skupiny lidí a to jednu s aktivním přístupem k životu. V okolí je rozsáhlá síť 1200 km dlouhá cyklistických tras a nebo také můžete sesednout z kola a vydat se na pěší turistiku, které vás dovede k nejatraktivnějším přírodním či historickým památkám kraje. Ta druhá skupina se bude určitě zajímat o krásy samotného města, ale důležitá informace je, že Mikulov se nachází v samotném centru vinařství.

Macocha

Kam na jižní Moravě v přírodě? Co třeba Macocha, která přivítá ročně přes 200 000 tisíc návštěvníků. Nemalé číslo, které nabídne svým návštěvníkům úžasný zážitek. Ať už prohlídka samotné propasti, která je zcela zdarma, nebo prohlídka Punkevních jeskyní, kterých je Macocha součástí.

Kam na kole

Když vezmete kolo a vyrazíte na jižní Moravu, tak rozhodně chybu neuděláte. Tento kraj je pro tuto aktivitu jak stvořený a je tu spousta možností kam vyrazit. Ideální je třeba Lednicko-valtický areál, který je převážně rovinatý a jehož trasy kvalitní. Za zmínku stojí určitě také Národní park Podyjí.

Pěší turistika

Stejně jak s kolem tak s výletem po vlastních nohou na Moravě nezahálíte. Pěší turistika se na tu těší veliké oblibě a tak si stačí jen vybrat kam. Pálavou určitě nic nezkazíte ba naopak. S návštěvou po památkách se dá spojit krásný výlet okolo brněnské přehrady, který vás přivede k hradu Veveří a když budete unavení, můžete to zpátky vzít parníkem.

Voda a koupání na Jižní Moravě

Máte za sebou výlet a je krásné počasí? To znamená jediné a to že je se třeba osvěžit. Krásné koupání nabízí přírodní koupaliště Luleč. Stejně tak je na tom biotop Kovalovice. Pro ty náročnější je tu Aqualand Moravia, jeden z největších a nejmodernějších evropských aquaparků s 16 tobogány a 9 bazény.  Dále se nabízí aquaparky v Blansku a Hustopečích.

Další tipy na cestování po České republice:
Kam na výlet v Čechách a na Moravě

Hledejte svět v Česku