Jižní Morava

Zámek Lednice

Zámek Lednice byl vystavěn v 16. století pány z Lichtenštejna. Disponuje rozsáhlou sbírkou obrazů, zdobí jej opravdu honosné sály a šlechtické pokoje. Ovšem jedním z největších skvostů jsou místní zahrady, které doplňují stavby v romantickém stylu.

Nejen zámek, ale také zahrady byly důvodem, proč si filmaři vybrali zrovna toto místo pro natočení nejrůznějších pohádek, seriálů či filmů. Odehrával se tu děj pohádek Šťastný smolař, Princezny Fantaghiro nebo třeba seriál Dobrodružství kriminalistiky a samozřejmě i snímek Bathory a mnoho dalších.

Areál také nabízí doprovodné akce: letové ukázky dravců, v nabídce najdete i plavbu zámeckým areálem nebo třeba projížďku v kočáře. 

Vstupné se pohybuje v několika desítkách korun a samozřejmostí je i sleva pro důchodce, děti a studenty. Otevírací doba v zámku Lednice a jeho areálu je na příč celým rokem.

Zámecký skleník

V okamžiku, kdy vejdete dovnitř, ucítíte velmi intenzivní vůni okolního rostlinstva, zejména orchidejí. Nemusíte být vzdělaný biolog, aby vás tato expozice nadchla.

Sází zde zejména na autentičnost a originalitu. Veškerou flóru si můžete prohlédnout na dotek. Pocit, že se nacházíte v tropickém pralese, ještě umocňuje všeobecná vlhkost a kapičky vody, které vás skrápí.

Minaret

Tato stavba je zahalena tajemstvím, neboť dodnes nejsou schopni historici s určitostí říct, proč byl Minaret postaven. To ovšem neubírá na jeho kráse. Vypíná se uprostřed parku, asi dva kilometry od zámku. Na ochoz vede 302 schodů a nic vám tedy nebude bránit v tom, abyste se pokochali výhledem na celý areál.

Další typy na cestování po České republice