Jižní Morava bezesporu byla a je nejatraktivnějším regionem pro tuzemskou turistiku. Za pozornost stojí hned čtyři památky UNESCO: kulturní krajina Lednicko-valtického areálu, funkcionalistická vila Tugendhadt v Brně, slovácký verbuňk a Jízda králů jako dva klenoty nehmotného kulturního dědictví. K tomu se přidávají dvě biosférické rezervace UNESCO – Bílé Karpaty a Dolní Morava. Region v následující sezóně ale připravuje i mnohé zajímavé akce. Na co se můžete těšit?

Morava
Autor: archiv Blesk

VELKÉ VÝROČÍ KARLA IV.

Letošní velkou událostí napříč Evropou je 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. Centrála cestovního ruchu Jižní Morava k této příležitosti připravila produkt s názvem Po stopách moravských Lucemburků. Jde o jakéhosi průvodce po místech regionu významně spjatých s působením tohoto rodu. V květnu a červnu také bude na znojemském hradě otevřena výstava České korunovační klenoty na dosah, která představí mistrovské repliky českých korunovačních klenotů a dalších exponátů vztahujících se k životu a vládě Karla IV. Od května do září pak nabídne znojemský hrad výstavu Karel IV. a jihozápadní Morava, která připomene, jak se vláda tohoto panovníka vepsala do osudů zdejší krajiny i obyvatelstva.

DALŠÍ LÁKADLA TOHOTO ROKU

Květen 2016 – otevře se Archeopark Pavlov. Projekt zpřístupní komplex sídlišť z období paleolitu (doby lovců mamutů), lokalitu, která patří mezi národní kulturní památky.

1. pololetí 2016 – v brněnské Löw-Beerově vile bude zpřístupněna expozice představující kapitoly z dějin architektury a životního stylu měšťanstva v Brně v období od druhé poloviny 19. až do počátku 20. století.