Kousek od Prahy

Do Českého krasu dojedete z nádraží Praha-Smíchovské nádraží. Trvá to jen pár desítek minut. Kde jinde načerpat znalosti o tomto kraji, než v Muzeu Českého krasu v Berouně.

Muzeum neustálé nabízí nové zajímavé expozice, ale samozřejmě zde najdete osvědčené stálice. Mezi nejlákavější patří Geopark Barrandien. Jedná se o expozici pod širým nebem situovanou na muzejním dvoře o rozloze 340 m2. Hlavním posláním expozice je seznámení s geologickou stavbou Barrandienu, a to i pro naprosté laiky. Muzeum je otevřené celoročně a za vstup zaplatíte cca 40 Kč/osoba, záleží však na dané expozici, kterou chcete navštívit.

Karlštejn

Asi nejznámější dominantou Českého krasu je hrad Karlštejn. Mnoho turistů je po první návštěvě tohoto hradu natolik okouzleno, že se sem nadšeně vracejí pravidelně.

Dospělí za prohlídku zaplatí 170 Kč a děti, studenti či senioři o 60 Kč méně. V prostorách hradu se navíc pravidelně konají různé kulturní akce. Stačí si vybrat na webových stránkách, kde naleznete přesný rozpis.

Podzemí

Pokud vás láka výlet do podzemí Českého krasu, využijte možnost důlní expozice v Chrustenické šachtě. Najdete zde stovky metrů zpřístupněných chodeb, ve kterých se ukrývá řada unikátních exponátů, která má za úkol připomínat dobu hornictví a lomařství.

Historické podzemí je otevřeno v červenci, srpnu a září
vždy o sobotách, nedělích a státních svátcích. Prohlídka trvá cca 50  minut a dospělí za vstup zaplatí 80 Kč.

Kousek od dolu najdte několik restaurací a obchodů, nádraží ČD Loděnice a nájezd na dálnici Praha – Beroun. Z obce Loděnice můžete navíc vyrazit na další výlety. Například  do oblasti Svatého Jana pod skalou (5 km), na Chrustenické koupaliště (2 km), k lomům Amerika-Mořina (7 km), ke skanzenu Solvayovy lomy (3 km), k soukromé sklárně Glasstar Nenačovice (3 km) a vůbec k celému Českému krasu. Z centra Prahy sem lze autem dorazit za 30 minut.

Cestujete rádi po Česku? Tipy zde>>